De legitieme portie berekenen? Zo werkt het! (Aflevering 3)

Wat is het verschil tussen kindsdeel en legitieme portie?

Gevraagd door: ir. Vince van Oudewater  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (41 stemmen)

Wat is verschil tussen een kindsdeel en een legitieme portie? Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar kinderen recht op hebben. De legitieme portie is het deel waar kinderen recht op hebben als ze onterfd zijn. Het is dus het minimale deel dat zij kunnen ontvangen uit een erfenis van hun ouders.

Hoeveel legitieme portie kindsdeel?

Hoe hoog is de legitieme portie? De legitieme portie bedraagt de helft van de waarde van het erfdeel in geld dat het kind zou zijn toegekomen wanneer de overleden ouder geen testament zou hebben opgemaakt. Dit noemen we ook wel het versterferfdeel of kindsdeel.

Wat valt er onder legitieme portie?

De legitieme portie is het wettelijke erfdeel van een kind. Dit is het gedeelte van de erfenis van de ouder waarop het kind altijd recht heeft, ook als het kind onterfd is. De legitieme portie is de helft van het erfdeel dat een erfgenaam zal ontvangen.

Is legitieme portie alleen geld?

En degene die recht heeft op een legitieme portie wordt 'legitimaris' genoemd. De legitieme portie is een vordering in geld. Als het kind onterfd is, wordt het dus géén erfgenaam en heeft géén recht op specifieke bezittingen. Wél heeft het recht op betaling van een geldbedrag.

Heb je altijd recht op je legitieme portie?

De legitieme portie is het wettelijk recht op de erfenis dat een kind minimaal heeft. Dus als je wordt onterfd door (1 van) je ouders. Dan heb je altijd nog recht op je legitieme portie. Dit erfdeel is lager dan het kindsdeel.

41 gerelateerde vragen gevonden

Heb je altijd recht op een kindsdeel?

Volgens het huidige recht is het niet mogelijk om uw kind volledig te onterven. Kinderen hebben een speciale positie in het erfrecht. Zij hebben altijd recht op een deel van de erfenis van de ouders; de legitieme portie.

Kun je altijd je kindsdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Wie betaalt erfbelasting over legitieme portie?

De erfbelasting over je legitieme portie wordt voldaan door de executeur of door de nog levende partner van jouw overleden ouder. Jij ontvangt je legitieme portie dus altijd als een netto bedrag. De erfbelasting is er al over afgerekend met de belastingdienst.

Hoe maak ik aanspraak op mijn legitieme portie?

Wilt u aanspraak maken op de legitieme portie, dan moet dat binnen vijf jaar na overlijden, of binnen een door een belanghebbende gestelde redelijke termijn. U moet de erfgenamen, de executeur, de vereffenaar of de notaris mede delen dat u aanspraak maakt op uw legitieme.

Hoe bepaal je het kindsdeel?

Hoe bereken ik het kindsdeel? U kunt het kindsdeel berekenen door de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende), en het overgebleven bedrag te verdelen over de kinderen en de langstlevende.

Wat gaat voor legaat of kindsdeel?

Gaat een legaat voor een erfdeel? Ja, een legaat is een schuld van de nalatenschap en heeft daarom voorrang boven een erfdeel.

Kun je het ene kind meer schenken dan het andere?

Als u een van uw kinderen een schenking heeft gegeven, bijvoorbeeld voor studie of de aankoop van een huis, kunt u in uw testament regelen dat uw ene kind meer krijgt dan het andere. Op die manier kunt u de schenking 'rechttrekken' en uw kinderen in totaal ongeveer evenveel geven.

Hoeveel procent krijgt een onterfd kind?

U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.

Is kindsdeel belastingvrij?

Als uw ouder is overleden en u van hem of haar erft, is er mogelijk sprake van heffing van erfbelasting. Dit is het geval als u meer erft dan uw vrijstelling. De vrijstelling voor kinderen is ruim € 20.000. Als u meer erft, dan wordt erfbelasting geheven over het gedeelte dat u erft dat meer is dan de vrijstelling.

Hoe legitieme portie verkleinen?

De legitieme portie kan worden verkleind door in gemeenschap van goederen te trouwen. Dit is vooral interessant als je veel vermogen bezit. Je vermindert hierdoor de erfenis, omdat de partner automatisch de helft van het vermogen krijgt. Het kind kan de legitieme portie opeisen, maar deze is nu een stuk minder groot.

Heeft een echtgenoot recht op legitieme portie?

Onterven van de echtgenoot

Uw onterfde echtgenoot heeft geen recht op een legitieme portie. Wel heeft hij of zij andere rechten. Als het noodzakelijk is voor zijn of haar verzorging, kan de onterfde de echtelijke woning en meubels gebruiken gedurende 6 maanden na het overlijden (recht op vruchtgebruik).

Is een legitieme portie direct opeisbaar?

Hoofdregel. De hoofdregel is dat de legitieme portie pas zes maanden na het overlijden van de erflater opeisbaar is. Tot die tijd heb je dus nog geen recht op ontvangst van de legitieme portie.

Heeft onterfd kind recht op inzage testament?

Ook mensen die erfgenaam zouden zijn geweest als er geen testament was gemaakt, hebben recht op inzage in het testament, als zij door onterving in het testament hun wettelijke rechten zijn kwijtgeraakt. Zij hebben echter alleen recht om het onderdeel van het testament te lezen waaruit hun onterving blijkt.

Hoe lang duurt legitieme portie?

Het recht om aanspraak te maken op de legitieme portie vervalt uiterlijk vijf jaar na het overlijden van de overleden ouder (de erflater). Deze termijn is een vervaltermijn en geen verjaringstermijn. Dat betekent dat de termijn niet kan worden gestuit en verlengd.

Hoeveel erfbelasting over kindsdeel?

Hoeveel erfbelasting betaal je over het kindsdeel in 2022? Krijg je meteen je erfdeel uitgekeerd? Dan heb je in 2022 recht op een vrijstelling van € 21.559. Daarboven is het tarief tenminste 10%.

Kan langstlevende kindsdeel uitbetalen?

Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.

Kan een ouder het kindsdeel opmaken?

Langstlevende ouder maakt de erfenis op

De langstlevende heeft gedurende diens leven het volledige beheer over de erfenis die door de overleden partner is achtergelaten. Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen.

Wie betaalt belasting over kindsdeel?

Ze erven hun kindsdeel als vordering op u en u hebt dus een schuld aan uw kinderen. Afhankelijk van uw vermogen, betalen de kinderen daar dan erfbelasting (belasting over de erfenis) over. In de wet of het testament is bepaald dat de langstlevende deze erfbelasting moet voorschieten voor de kinderen.

Waarom 1% erfdeel?

Het erfdeel wordt op vaak op 1% gezet om erfbelasting te besparen of te starten met een flexibel uitgangspunt. In het laatste geval wordt er ook een afvullegaat opgenomen voor de langstlevende die daarmee de erfdelen kan beïnvloeden en daarmee dus ook de verschuldigde erfbelasting.