Female Reproductive System - Menstrual Cycle, Hormones and Regulation

Welk hormoon zorgt ervoor dat de ovulatie plaats vind?

Gevraagd door: Renske Hussein MA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (39 stemmen)

Het hormoon LH (luteïniserend hormoon) zorgt ervoor dat de eisprong plaatsvindt. Wanneer dit hormoon piekt, springt het follikel en komt de eicel vrij uit de eierstok. Eenmaal in de buikholte vangt de eileider de eicel op.

Welke hormonen tijdens eisprong?

Tijdens de ovulatie-fase neemt het follikelstimulerend hormoon en het oestrogeen-niveau toe. Het oestrogeen-niveau bereikt z'n top en ook testosteron neemt toe. Hoe je je voelt? Je bent op het meest energieke moment van de maand, voelt je vrolijk en je gezicht heeft een natuurlijke gloed.

Wat zegt Progesteronwaarde?

In de tweede helft van je menstruatie, dus na de eisprong, is progesteron de baas. De hoeveelheid oestrogeen neemt dan af en het progesterongehalte neemt toe. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel.

Waar in het lichaam van de vrouw vindt de bevruchting plaats?

Elke maand komt er een rijpe eicel uit de eierstok in de eileider terecht. Als hier een zaadcel in zit, kan er een bevruchting plaatsvinden en word je zwanger. De vrucht beweegt dan door de eileider naar de baarmoeder. Als er binnen 48 uur geen bevruchting plaatsvindt, sterft de eicel.

Wat gebeurt er als je ovuleert?

Ovulatie is het proces waarbij hormonale veranderingen ertoe leiden dat een eierstok een eicel afgeeft. Je kunt alleen zwanger worden als een spermacel een eicel bevrucht. De ovulatie vindt normaal gesproken 24 tot 36 uur na de LH-piek (luteïniserend hormoon) plaats.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er met de eicel na de eisprong?

Na de ovulatie reist de eicel via de eileider naar de baarmoederholte. Onderweg kan ze bevrucht worden door een zaadcel. Als de eicel bevrucht is, kan deze zich innestelen in de baarmoederwand.

Wat zijn de symptomen van ovulatie?

De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.

Kun je iets voelen van de bevruchting?

Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.

Kan je iets merken van een bevruchting?

Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.

Waar vinden bij een mens de eerste delingen van de bevruchte eicel plaats?

In de embryozak (het macroprothallium) versmelten de twee polaire kernen tot een diploïde embryozakkern. De eicel bevindt zich aan de micropyle-zijde van de embryozak, met daarnaast de synergiden, die behulpzaam zijn bij de bevruchting. In de pollenbuis verplaatsen de twee spermakernen zich naar de embryozak.

Wat is de normale waarde van progesteron?

Standaard referentiebereik voor progesteron bij vrouwen

0,2-3,4 nmol/l tijdens de folliculaire fase (de eerste helft van je menstruatiecyclus) 0,7-8,0 nmol/l halverwege de cyclus (tijdens de eisprong) 10-60 nmol/l tijdens de luteale fase (de tweede helft van je menstruatiecyclus)

Wat is de Secretiefase?

Onder invloed van oestrogeen wordt het dikker (proliferatieve fase), onder invloed van progesteron ontstaan er meer slijmkliertjes in (secretiefase). Dit is de fase waarin innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden, ook wel implantatie genoemd.

Hoe weet je of je te weinig oestrogeen hebt?

Symptomen van te weinig oestrogeen zijn o.a. vermoeidheid, gewichtstoename, haarverlies, depressie, slapeloosheid, een droge huid, terugkerende blaasinfecties en vaginale droogheid. Van al die symptomen is vaginale droogheid wel het bekendste teken dat je een oestrogeentekort hebt.

Welke hormonen hebben invloed op je stemming?

De hormonen

Als je oestrogeen stijgt voel je je beter en kun je beter omgaan met stress. Je bent optimistisch en vol energie. - Testosteron zorgt ervoor dat je meer zin krijgt in seks. Het is dan ook niet verrassend dat dit hormoon stijgt vlak voor de eisprong.

Hoeveel dagen na de bevruchting kan je testen?

De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.

Kan de bevruchting pijn doen?

Sommige vrouwen kunnen de innesteling voelen, als een lichte (menstruatie achtige) buikpijn. Dit is echter lastig te onderscheiden van een menstruatie. Vaak duurt dit maximaal één tot twee dagen. Pijn in je darmen kan ontzettend heftig en vervelend zijn.

Wat voel je eerste dagen na bevruchting?

Kwaaltjes als misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, een afkeer voor eten, of juist sterke cravings, eetbuien en pijnlijke tepels en borsten, zijn voor veel vrouwen de eerste zwangerschapssymptomen. De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is met een zwangerschapstest.

Hoe lang duurt een bevruchting na gemeenschap?

De eicel leeft 12 tot 24 uur, de zaadcellen zo'n 72 uur. De zaadcellen doen ook nog eens ongeveer 10 uur over de reis van vagina naar eileider waar de bevruchting plaatsvindt. Om de kansen op een zwangerschap te verhogen kun je dus het beste één of twee dagen vóór of eventueel op de dag van de ovulatie seks hebben.

Kun je direct misselijk zijn na bevruchting?

Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk teken!

Hoe is de afscheiding na bevruchting?

Afscheiding na bevruchting

Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Daardoor kan de afscheiding roze of roestbruin van kleur zijn. Daarnaast merken veel vrouwen tijdens hun zwangerschap dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Deze is vaak iets dunner en wateriger.

Hoeveel dagen na eisprong eerste symptomen?

Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.

Hoe lang blijft een eicel leven na de eisprong?

Tijdens uw cyclus vindt de eisprong (ovulatie) plaats, het moment dat een eicel de eierstok verlaat, om via bevruchting in de eileider in de baarmoeder terecht te komen. Eenmaal losgelaten leeft de eicel tot 24 uur daarna. Een zaadcel bevrucht een eicel aan het einde van de eileider.

Wat gebeurt er met je lichaam na bevruchting?

Enkele uren na de bevruchting smelten de chromosomen van de 2 voortplantingscellen samen tot één cel: het ei. Het begint zijn afdaling via de eileider, waar het wordt gevoed. Dat duurt 3 à 4 dagen. Tijdens die tocht zet de celdeling zich voort en het ei lijkt nu op een moerbei (het wordt “morula” genoemd (4)).