Bevallen - Wat kun je verwachten als je moet bevallen?

Wat doet een bevalling met je lichaam?

Gevraagd door: Hugo Huisman  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (16 stemmen)

In de 3 à 4 dagen na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Dit zijn lichte tot hevige krampen die ervoor zorgen dat jouw baarmoeder weer de normale vorm aanneemt. Je verliest slijm en bloed, vergelijkbaar met een forse menstruatie: kraamvloed (lochia).

Hoe lang Ontzwanger je?

Tijdens het ontzwangeren herstelt je lichaam hiervan. Hoe lang het herstel duurt verschilt per vrouw. De één voelt zich met twee maanden weer topfit, de ander kwakkelt nog een jaar door. Gemiddeld kost het acht tot twaalf weken om te ontzwangeren.

Wat gebeurt er na de bevalling met je lichaam?

Na je bevalling zit er nog veel vocht in je lichaam dat eruit moet. Totdat je lichaam het vocht heeft afgevoerd, hoopt het zich vooral op in je voeten, enkels en benen. Door veel water drinken, in beweging blijven en een kussen onder je benen leggen, neemt de zwelling mogelijk af.

Hoe lang duurt lichamelijk herstel na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Hoe ziet je lichaam eruit na bevalling?

Een lege, maar bolle buik

Bij de ene vrouw gaat het sneller dan bij de ander, maar je buik voelt hoe dan ook in de eerste uren en dagen na de bevalling anders aan en ziet er ook nog anders uit. Hoewel de baby en al het vruchtwater eruit zijn, moet de baarmoeder weer naar zijn natuurlijke formaat slinken.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt je vagina na bevalling?

Vaak is de vagina wat wijder na de bevalling, en kan het geboortekanaal wat meer open staan. Dit trekt meestal bij, maar het kan ook dat je vagina wat wijder blijft. Meestal is dit verschil niet heel groot, en ook is het heel normaal. Hierdoor kan seks wat anders aanvoelen, en kan je grotere tampons nodig hebben.

Hoe voelt een verzakking na een bevalling?

Klachten bij een verzakking

Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.

Hoe lang na geboorte in de middag nog rusten?

Zorg voor de moeder na de bevalling

Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.

Hoe lang rustig aan doen na bevalling?

Je kunt kinderen best uitleggen dat mama een poosje moet rusten. Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden.

Hoe lang duurt het voordat je weer op gewicht bent na zwangerschap?

Na de bevalling is het lichaam ongeveer 5 kg kwijt en ook tijdens de weken na de bevalling gaan er nog een aantal kilo's af. Na twee maanden zou het gewicht enigszins gestabiliseerd moeten zijn en kun je beslissen of je nog meer wil afvallen.

Hoe verandert je lichaam na zwangerschap?

Als je geen borstvoeding (meer) geeft of als je na verloop van stopt met voeden, slinkt het klierweefsel. Ook kan er wat vetweefsel verdwijnen en is het bindweefsel vaak wat minder stevig. Je borsten worden daardoor zachter en slapper en soms tot een cupmaat kleiner. En ja, ze kunnen ook een beetje gaan hangen.

Hoeveel kilo ben je kwijt na de bevalling?

Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.

Hoe heet depressie na zwangerschap?

In de weken tot maanden na de bevalling kan een depressie ontstaan. Dit heet een postpartum depressie.

Hoeveel vrouwen krijgen een postnatale depressie?

In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks ruim 23.000 vrouwen rondom de bevalling of zwangerschap een depressie. Een postpartum depressie (in de volksmond bekend als postnatale depressie) is daarmee de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders.

Wat is postnatale depletie?

Postnatale depletie: moeder en oververmoeid. Als je moeder bent, misschien pas net of al wat jaren, en constant doodmoe bent en gestresst, dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie. Dit een probleem waar zo'n 50% van de moeders mee te maken krijgt.

Hoelang na de bevalling weer wandelen?

Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt. Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.

Hoe lang duurt nachtzweten na bevalling?

(Nacht)zweten kan voorkomen bij kraamvrouwen en maakt het soms lastig goed door te slapen. Soms zweet je zoveel dat je midden in de nacht een droog shirt moet aantrekken. Dit is een normaal verschijnsel dat spontaan verdwijnt (al kan het bij sommige vrouwen wel een paar weken duren).

Wat nodig eerste dagen na bevalling?

✿ Drink voldoende water. Binnen 6 uur na een spontane bevalling, zou u moeten kunnen plassen. Na een keizersnede hebt u ongeveer 24 uur een blaassonde. ✿ Probeer om op tijd te gaan slapen, meestal slapen baby's de eerste nacht het best.

Hoe weet je of je een verzakking hebt?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Hoe weet je dat je een verzakking hebt?

U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen. Ook kunt u pijn in uw rug hebben. U kunt niet goed zitten, fietsen of wandelen. U ziet of voelt de baarmoedermond bij de ingang van uw vagina.

Kun je een verzakking terug duwen?

In sommige gevallen moet de vrouw de verzakking terugduwen voor ze kan defeceren. In zeldzame gevallen ontstaat er dyspareunie, vaginale flatus, of decubitus van het meest voorliggende weefsel.

Is je vagina minder strak na bevalling?

Dat het onvermijdelijk is dat je vagina wat wijder wordt nadat er een baby doorheen is gekomen, betekent niet dat het trainen van je bekkenbodemspieren geen effect heeft. Je zult er geen strakkere vagina van krijgen, maar meer wel meer controle over de spieren, zodat je ze bewust kunt aan- en ontspannen.

Waaruit bestaat Lochia?

Het kan tot zes weken na de geboorte aanhouden. Net als menstruatiebloed, bestaat lochia niet slechts uit bloed. Lochia is een combinatie van bloed, slijm, witte bloedcellen, restanten van placenta en stukjes baarmoederslijmvlies. Het verandert van consistentie naarmate de tijd verstrijkt.

Hoe herken je depressie na bevalling?

Je hebt spontane huilbuien, voelt je overweldigd, bent prikkelbaar en blijft je somber voelen. Wanneer je somberheidsklachten blijven aanhouden na de bevalling kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt. De symptomen van een postnatale depressie komen overeen met die van een 'gewone' depressie.

Hoe herken je een prenatale depressie?

Je kunt somber zijn, het kind niet meer willen of van je lichaam vervreemd raken. Je denkpatroon, slaapritme en eetritme raken verstoord, en er ontstaan gevoelens van paniek en angst om gek te worden. Ook extreme prikkelbaarheid en fysieke klachten als misselijkheid en braken kunnen symptomen van een depressie zijn.