Uitwendig onderzoek: hoe gaat dat? - 24BabyTV

Hoe kun je zelf voelen hoe de baby ligt?

Gevraagd door: Milou Ramlal  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (26 stemmen)

Dit doet de verloskundige wederom door voorzichtig op verschillende plekken in je buik te drukken, ook wel de Leopold-handgrepen genoemd. Door te voelen hoeveel weerstand je buik op bepaalde plekken heeft, kan de verloskundige bepalen hoe je kindje ligt. Zo ligt het baby'tje in het filmpje met het ruggetje naar rechts.

Hoe kan je weten hoe je baby ligt?

Gewoon even rustig gaan liggen en een hand op je buik leggen of voorzichtig tegen de zijkanten van je buik drukken. Je baby zal de aanraking voelen en naar je hand toe 'zwemmen'.

Hoe weet je of je baby dwars ligt?

Net als bij een stuitligging zal een echo worden gemaakt als er aan het eind van de zwangerschap een dwarsligging is geconstateerd. Deze echo wordt gebruikt om te kijken of er een aanwijsbare oorzaak is waarom je baby dwarsligt.

Hoe weet je zelf dat je baby in stuitligging ligt?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

Kun je de baby in je buik pletten?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

42 gerelateerde vragen gevonden

Kan baby in buik tegen stootje?

Sowieso zit je kind erg goed verpakt in de baarmoeder. Het vruchtwater om hem/haar heen zorgt voor een veilige buffer. Een klein stootje moet dus kunnen. Raak dus niet meteen in paniek als je met je buik ergens tegenaan stoot, er is dan waarschijnlijk niets aan de hand.

Kan je zwangere buik tegen een stootje?

Het kan voorkomen dat je per ongeluk met je buik ergens tegenaan stoot of merkt dat je 's nachts op je buik hebt geslapen. Dit is niet schadelijk voor je kind. Je buik heeft namelijk een natuurlijk schild om je baby te beschermen: het vruchtwater.

Wat kun je zelf doen om je baby te draaien?

Je gaat op de onderzoekstafel liggen en krijgt een kussen onder je knieën zodat de buikspieren minder aangespannen zijn. Je krijgt gel of poeder op je buik om het duwen op de buik om de baby te draaien soepeler te laten gaan. Als je er klaar voor bent, begint de versie. De verloskundige of de gynaecoloog voelt de baby.

Hoe voelt indalen bij stuitligging?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Welke week keizersnede bij stuitligging?

Soms moet de keizersnede erg vroeg in de zwangerschap worden gepland om een spontane bevalling te voorkomen. Dan kan het kind longproblemen krijgen, waarvoor opname op de couveuseafdeling noodzakelijk is. Daarom doet men bij een stuitligging pas een keizersnede vanaf 39 weken zwangerschap.

Wat als baby dwars ligt?

Als de baby dwars blijft liggen, kan hij natuurlijk niet normaal geboren worden. De gynaecoloog of verloskundige/versiekundige zal dan ook proberen om het kind te draaien in lengterichting. Als dit niet lukt zal er een keizersnede moeten plaatsvinden.

Hoe weet je of je baby is gedraaid?

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Waarom ligt een baby dwars?

Draaien van de baby

Als er geen oorzaak is gevonden waarom je baby dwars ligt, kan vanaf 36 weken zwangerschap een uitwendige versie geprobeerd worden. De verloskundige of gynaecoloog probeert dan in het ziekenhuis om je baby te laten draaien, waardoor hij in hoofdligging komt te liggen.

Hoe lang mag je je baby niet voelen?

Je gaat je baby steeds vaker voelen. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de moederkoek aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt.

Wat voel je als je baby niet meer leeft?

Er is sprake van een missed abortion als de embryo of foetus niet meer leeft, zonder dat je dit in de gaten hebt. De meest gangbare symptomen van een miskraam zoals heftige krampen en bloedverlies, blijven dus uit.

Kun je je baby al voelen bij 14 weken?

De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken zwangerschap. Wanneer je precies iets voelt is afhankelijk van je bouw en of je al eens eerder zwanger bent geweest. Is het je eerste zwangerschap? Dan kan het wat langer duren voordat je je baby voelt.

Kun je het hoofdje voelen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Kan een baby in stuitligging indalen?

Ligt je baby met zijn stuit naar beneden? Dan is het mogelijk dat deze in je bekken zakt, in plaats van zijn hoofd. Dit heet een stuitligging. Na het indalen kan je baby niet gemakkelijk meer zelf terugdraaien.

Hoe voorkom je dat baby draait in bed?

Het moment van omrollen in bed kan uitgesteld worden door het gebruik van een babyslaapzak. Een babyslaapzak maakt het moeilijker om naar de buik te draaien. Daarnaast kun je een dunne deken en een laken gebruiken en deze strak instoppen.

Kan je baby na 35 weken draaien?

Wanneer vindt een uitwendige versie plaats? Vroeg in de zwangerschap, dus vóór 35 weken, is de kans groot dat de baby uit zichzelf nog naar hoofdligging draait. Wanneer de baby bij een zwangerschapsduur van 35 weken of meer in een stuitligging ligt, is het verstandig om te proberen de baby naar hoofdligging te draaien.

Welke leeftijd omrollen van rug naar buik?

Wanneer zal je kleintje zich voor het eerst omrollen? Het kan zijn dat je baby zich met 3 maanden kan omrollen van rug naar buik, maar pas met 6 maanden terug kan rollen.

Kan een baby gehoorbeschadiging oplopen in de buik?

Ongeboren baby's die in de buik van hun moeder meegaan naar een festival kunnen daardoor gehoorschade oplopen. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat er relatief veel baby's met gehoorschade ter wereld komen. De buikwand dempt wel decibellen, maar in totaal slechts vijf decibel. Dat meldt RTL Nieuws.

Heb ik Tokofobie?

Je zenuwachtig of een beetje angstig voelen ten opzichte van je zwangerschap en/of bevalling is heel normaal. Als de angst echter extremer wordt, waardoor een bevalling actief wordt vermeden, of een vrouw er alles aan doet om niet zwanger te worden, noemen we dit Tokofobie (tokos= geboorte, phobos =fobie).

Kan een baby zijn nek breken?

De nek breken of verwondingen aan het hoofd en de ruggengraat is mogelijk, maar een hoofd van het lichaam rukken is natuurlijk van een heel andere orde. Sommigen argumenteren dat het fysiek onmogelijk is, maar er zijn andere bronnen die dat tegenspreken.

Volgende artikel
Hoe leg je een baby veilig in bed?