Welk ziekenhuis is goed voor bevallen?

Gevraagd door: dr.h.c. Zeynep Wolters  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (57 stemmen)

In Nederland kun je in 99 ziekenhuizen (of ziekenhuislocaties) bevallen. De beste zorg rondom bevallingen krijg je in Gelderland. Behalve de nummer 1, het Zutphense Spittaal, staan nog twee Gelderse ziekenhuizen in de top 5 van MediQuest. Toch zijn er verschillen.

Kan je kiezen in welk ziekenhuis je bevalt?

In Nederland kun je - in principe - kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.

Waar kan je het beste in bevallen?

Dat kan thuis zijn, in het bevalcentrum of in het ziekenhuis, met of zonder pijnstilling. Die keuze is helemaal aan jou, al deze plekken zijn veilig. Je bevalt het beste daar waar jij je het prettigst voelt. Nederland heeft een uniek systeem waardoor je veilig thuis kan bevallen, als je dat wenst.

Wat kost een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie?

Kosten bevalling ziekenhuis

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Waar bevallen de meeste vrouwen?

In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis.

Ik ga bevallen in het ziekenhuis. Wat neem ik mee?

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigt alsnog in ziekenhuis?

Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Hoeveel thuisbevallingen Nederland?

De thuisbevalling is niet onomstreden. Ons land is één van de weinige Westerse landen waar het überhaupt een ding is. Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager.

Hoeveel kost een bevalling in het ziekenhuis?

Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. In 2021 kost dit €369,40 euro. Heb je wel een medische indicatie?

Wat zijn de kosten van een verloskamer?

Voor de verloskamer betaalt u alles boven de € 230 zelf. Dit is uw eigen bijdrage.

Welke kosten bevalling?

Eigen bijdrage

De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis liggen rond de 600 euro. Hiervan wordt dus 230 euro vergoed als er geen sprake is van een medische noodzaak.

Wat is fijn om in te bevallen?

Lang, wijd t-shirt of nachthemd: Een wijd t-shirt of hemd zit lekker, en je billen zijn zo nog bedekt, maar je verloskundige of gynaecoloog kunnen nog wel gemakkelijk je ontsluiting controleren. Joggingbroek/pyjamabroek: Als het persen nog niet is begonnen, wil je wellicht nog wat rond bewegen en het niet koud krijgen.

Welke 2 soorten bevallingen zijn er?

Soorten bevallingen
  • Een normale bevalling. ...
  • Onderwaterbevalling. ...
  • Een keizersnede. ...
  • Een geplande keizersnede. ...
  • Ingeleide bevalling. ...
  • Wat als je gynaecoloog niet beschikbaar is? ...
  • Bevallingen door je huisarts of een (zelfstandige) vroedvrouw.

Welke landen thuis bevallen?

Nederland is het enige Westerse land waar thuis bevallen van je kind de norm is. In andere landen bestaat deze verloskundige praktijk nauwelijks. In de USA vinden ze thuis bevallen obsolete geneeskunde en onnodig risicovol voor moeder en kind.

Kan je kiezen hoe je bevalt?

Bijvoorbeeld als jouw baby dwars ligt. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling. Bijvoorbeeld als jouw baby in een stuitligging ligt. Voor het kind is een keizersnede niet beter of slechter dan een vaginale bevalling.

Waar vind de bevalling plaats?

In Nederland mag je, normaal gesproken, zelf de plaats bevalling kiezen, thuis, in een kraamkliniek, poliklinisch of in het ziekenhuis.

Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na een bevalling?

Ontslag. Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis. Dit kan afhankelijk van het verloop van de zwangerschap en de situatie rondom de bevalling ook 's avonds of 's nachts zijn.

Wat kost een dag in het ziekenhuis liggen?

Actiz gaat uit van het feit dat een ziekenhuisbed gemiddeld 800 euro per dag kost. Citaat: “omgerekend komt dat jaarlijks neer op 4.100 ziekenhuisbedden die onnodig bezet worden door ouderen. Aangezien een gemiddeld ziekenhuisbed 800 euro kost, is hiermee circa 1,4 miljard euro gemoeid”.

Hoe gaat een poliklinische bevalling?

Een poliklinische bevalling begint meestal thuis. Je belt de verloskundige op het moment dat jullie hebben afgesproken. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de weeën regelmatig zijn voor een bepaalde tijd. Je verloskundige komt dan aan huis om te controleren of het al tijd is om naar het ziekenhuis te gaan.

Wat kost 40 uur kraamzorg?

Bij kraamzorg geldt er in bepaalde gevallen een eigen bijdrage: Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,70 euro per uur (2022). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).

Hoeveel kost bevallen thuis?

Kosten bevalling thuis

De verloskundige bepaalt in de zwangerschap of het verantwoord is om thuis te bevallen. Aan een thuisbevalling zijn verder geen kosten verbonden. De verloskundige en kraamhulp vallen namelijk onder de basiszorgverzekering. Hier is echter wel wederom de Wettelijke Eigen Bijdrage van toepassing.

Hoe duur is een baby per maand?

Wat kost een kind per maand? Het CBS heeft berekend dat een gezin met twee ouders gemiddeld 15% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind. Heb je meer kinderen? Dan worden de kosten per kind meestal lager.

Hoe veilig is thuis bevallen?

Is thuis bevallen veilig? Thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van het AMC en het VUmc in Amsterdam onder 80.000 zwangere vrouwen.

Hoeveel thuisbevallingen 2021?

Thuisbevallingen, de cijfers

In het onderzoek van Eenvandaag in samenwerking met Ouders van Nu (2021) bevalt 21 procent van de vrouwen thuis, 21 procent bevalt in een geboortecentrum, geboortehotel of poliklinisch. 58 procent van de vrouwen bevalt met een medische noodzaak in het ziekenhuis.

Hoeveel procent bevalt natuurlijk?

De kans dat een vaginale bevalling lukt na eerder een keizersnede te hebben gehad, is zo'n 75 procent. In Nederland bevalt 82% van alle vrouwen vaginaal.

Hoeveel bevallingen doet een verloskundige per jaar?

Verloskundigen leveren dus zorg vóór de geboorte, en tijdens en na de bevalling. Gemiddeld is een fulltime verloskundige zo betrokken bij 95 zwangerschappen en bevallingen per jaar.

Vorige artikel
Hoe laat ik mijn baby poepen?