Knip je gespleten haarpunten én behoud lengte dankzij 'hair dusting'

Wat zijn dode punten?

Gevraagd door: Joris van de Brink  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (50 stemmen)

Dode punten zijn precies wat de naam doet vermoeden - haar dat is gespleten aan de uiteinden (dat is het oudste deel van de haarschacht) als gevolg van beschadigingen. Maar, het is belangrijk om op te merken dat gespleten punten over het hele hoofd voor kunnen komen, niet alleen in de uiteinden!

Hoe weet je dat je puntjes dood zijn?

Een gespleten haarpunt is een haar die niet meer bestaat uit één haarpunt, maar uit meerdere haarpunten. Soms twee, soms meer. Je herkent gespleten haarpunten aan de kleine witte puntjes onderaan een haar of als het uiteinde van je haar in meerdere puntjes eindigt.

Waarom moet je dode punten afknippen?

Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder splijt.

Hoe knip je zelf je dode puntjes?

In 4 stappen zelf gespleten punten knippen
 1. Pak een pluk van ongeveer 2-3 cm breed in droog haar.
 2. Draai het haar strak tegen elkaar aan.
 3. Knip nu de uitstekende gespleten haarpunten met een scherpe schaar.
 4. Volg de beschreven methode, stap voor stap, totdat je alle haren van de gespleten punten hebt bevrijd.

Hoe snel dode haarpunten?

Het kan zijn dat je je lokken te lang niet hebt geknipt, of dat je (te) veel styling tools gebruikt: een föhn, stijl- of krultang. Daarnaast kunnen je haren door te vaak verven, borstelen of door gebruik van haaraccessoires worden beschadigd, waardoor je sneller last krijgt van gespleten haarpunten.

43 gerelateerde vragen gevonden

Kan dood haar weer herstellen?

Kun je zwaar beschadigd haar herstellen? Helaas niet. Er is niets wat je kunt doen om echt beschadigd afgebroken haar te herstellen. Als de schade eenmaal is aangericht, is daar niets meer aan te doen.

Hoe kan je dood haar herstellen?

Hoe kan ik beschadigd haar weer herstellen?
 1. Stap 1 - Vraag advies aan je kapper. ...
 2. Stap 2 - Knip je gespleten punten. ...
 3. Stap 3 - Let goed op je voeding. ...
 4. Stap 4 - Was je haren niet te vaak. ...
 5. Stap 5 - Gebruik een milde shampoo. ...
 6. Stap 6 - Voeden, voeden en nog eens voeden. ...
 7. Stap 7 - Gebruik altijd een conditioner.

Wat gebeurt er als je je haar niet knipt?

Bij het langdurig niet laten knippen van je haar, kan het zelfs tot halverwege je mooie lokken splijten. Dat is dan weer minder fraai. Je haar zal er dan namelijk droog en pluizig uit komen te zien. Je gezonde haar maakt dan plaats voor een ongezonde bos gespleten punten.

Hoe lang haar niet knippen?

Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.

Hoe vaak per jaar moet je naar de kapper?

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld vier keer per jaar naar de kapper gaan en dat is eigenlijk veel te weinig. Je lokken groeien één centimeter per maand, afhankelijk van hoe sterk ze zijn en hoe goed je ze verzorgt.

Waar gaat je haar sneller van groeien?

Tips om de haargroei te versnellen
 • Geef je hoofdhuid dagelijks een hoofdhuid massage.
 • Gebruik een voedingssupplement met biotine, seleen, zink, vitamine A, vitamine C en collageen.
 • Verzorg je haren en hoofdhuid met goede haarverzorgingsproducten. ...
 • Hanteer een gezond eetpatroon.
 • Was je haren niet elke dag.

Hoe krijg je dikker haar oma weet raadt?

Je smeert eerst je hoofdhuid 2 minuten in met pure kokos of olijfolie. Daarna ga je voorover op de stoel zitten zodat je hoofd (en haar naar beneden hangt. dit doe je 4 minuten lang.

Hoe lang duurt het om 30 cm haar te groeien?

Naarmate we ouder worden, kunnen de haarfollikels echter hun haargroei vertragen of compleet stoppen met de haarproductie, wat leidt tot haaruitval en kaalheid. Maar hoe snel groeit haar? Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar.

Hoe vaak moet je je haar laten knippen?

Voor écht kort haar en strakke bobs geldt dat je het best iedere drie à vier weken kunt terugkomen. Als het voor jouw coupe minder uitmaakt als je haar aan de lange kant is, kun je de periode tussen twee bezoekjes aan je haarstylist tot zes weken rekken.

Hoe krijg je split uit je haar?

Om van gespleten puntjes af te komen zit er niks anders op dan ze af te knippen! Er bestaat geen enkele haarverzorging die gespleten haar wegtovert. Dus het beste wat je kan doen, is de dode puntjes afknippen.

Wat te doen tegen droge punten?

Hoe verzorg je gespleten of droge haarpunten?
 • Breng een natuurlijk haarmasker aan op de droge haarpunten. Laat dit zo'n vijf tot tien minuten inwerken en spoel het vervolgens uit. ...
 • Verwen je punten regelmatig met een voedende olie. ...
 • Laat je haar knippen.

Welk kapsel als je ouder wordt?

Lang haar zonder vorm met een middenscheiding is zo'n beetje het meest verouderende kapsel dat je kan nemen. Als je wel graag lengte wilt behouden, kun je een lange bob (ook wel een 'lob') overwegen. Daarbij valt de langste laag tot net iets over het sleutelbeen.

Waarom je haar ondersteboven wassen?

Omgekeerd je haar wassen, de naam zegt het eigenlijk al. Je verandert de volgorde van de producten. Het resultaat is dat je haar losser is en meer volume krijgt, vooral als je haar fijn of beschadigd is. Je haar en je hoofdhuid is schoner.

Is kammen goed voor je haar?

Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.

Is het beter om je haar nat of droog te kammen?

Wees altijd voorzichtig met kammen of borstelen als je haar nat is. Nat haar is namelijk poreuzer en kan daardoor sneller afbreken. Daarom is het altijd goed om je wasbeurt af te sluiten met een conditioner, masker of leave-in treatment. Je kunt je haar ook ongekamd drogen met de föhn of het aan de lucht laten drogen.

Kun je je haar wassen met alleen water?

Water-only methode

Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.

Waarom groeit je haar sneller in de zomer?

Door de grotere hoeveelheid zuurstof en voeding gaan de keratineproducerende cellen in de haarzakjes sneller groeien en komen de haren sneller je huid uit. De haaruitval piekt in augustus en september met gemiddeld 60 haren per dag, wat ruim twee keer zo veel is als in de winter.

Waarom is mijn haar zo dun?

Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, een bevalling, een ziekte, operatie of medicijnen. De behandeling hangt af van de oorzaak van de haaruitval. Een dieet, vitaminepillen, crèmes en shampoos helpen niet. Bescherm de huid op je hoofd goed tegen de zon.

Hoe herken je nieuwe haren?

Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.

Welke olie is goed voor beschadigd haar?

Als je droog of beschadigd haar hebt, probeer dan arganolie. Deze Marokkaanse olie voor haar is rijk aan vetzuren en vitamine E die zorgen voor de broodnodige hydratatie van uitgedroogde haarlokken. Daarom is het onze keuze voor de beste olie voor droog of beschadigd haar!