Zwangerschap symptomen, ben ik zwanger?

Tedere, gezwollen borsten

Je borsten kunnen een van de eerste symptomen van zwangerschap zijn. Al twee weken na de conceptie kunnen hormonale veranderingen je borsten zacht, tintelend of pijnlijk maken. Of je borsten kunnen voller en zwaarder aanvoelen.

Vermoeidheid

Je heel moe voelen is normaal tijdens de zwangerschap en begint al vroeg. Een vrouw kan zich al na een week ongewoon vermoeid voelen. Waarom? Het is vaak gerelateerd aan een hoog niveau van een hormoon genaamd progesteron, hoewel andere dingen – zoals lagere bloedsuikerspiegels, lagere bloeddruk en een verhoging van de bloedproductie – allemaal kunnen bijdragen. Als vermoeidheid verband houdt met zwangerschap, is het belangrijk om voldoende rust te krijgen. Het eten van voedsel dat rijk is aan eiwitten en ijzer kan dit helpen compenseren.

Periode gemist

Zodra de implantatie is voltooid, begint uw lichaam menselijke choriongonadotrofine (hCG) te produceren. Dit hormoon helpt het lichaam de zwangerschap te behouden. Het vertelt de eierstokken ook elke maand te stoppen met het vrijgeven van volwassen eieren. Je zult je volgende periode waarschijnlijk vier weken na de conceptie missen. Als je een onregelmatige menstruatie hebt, wil je een zwangerschapstest doen om te bevestigen. De meeste thuistests kunnen hCG al na acht dagen na een gemiste periode detecteren. Een zwangerschapstest kan hCG-waarden in uw urine detecteren en laten zien of u zwanger bent.

Tips

  • Doe een zwangerschapstest om te zien of je zwanger bent.
  • Als het positief is, bel dan uw arts of verloskundige om uw eerste prenatale afspraak te plannen.
  • Als u medicijnen gebruikt, vraag dan uw arts of ze enig risico vormen voor uw opgroeiende baby.

Ochtendmisselijkheid, misselijkheid en braken

Dit is eigenlijk een verkeerde benaming omdat de misselijkheid van zwangerschap op elk moment van de dag kan optreden. Sommige vrouwen ervaren nooit ochtendmisselijkheid, terwijl anderen ernstige misselijkheid hebben. Het meest typische begin is tussen de 2e en 8e week van de zwangerschap. De meeste vrouwen ervaren verlichting van de symptomen rond de 13e of 14e week, maar anderen kunnen misselijkheid hebben gedurende de zwangerschap (hyperemesis gravidarum).

Gevoeligheid voor geur

Sommige pas zwangere vrouwen melden al vroeg een verhoogd reukvermogen door verhoogde oestrogeenspiegels. Maar nogmaals, een scherpere neus dan normaal kan ook een bijwerking van PMS zijn.

Vaker naar het toilet

Ongeveer 6 tot 8 weken na de conceptie moet u mogelijk vaker urineren. Dit komt doordat uw baarmoeder (de medische term voor uw baarmoeder) groter wordt en op uw blaas drukt. Aan het einde van het eerste trimester stijgt uw baarmoeder op in uw buik, waardoor een deel van deze druk van uw blaas wordt afgevoerd.

Bloedingen

Twee weken na de conceptie kan een zwangere vrouw een geringe hoeveelheid vaginale bloedingen of lichte vlekken ervaren, zei Moss. Het bloed kan roze tot bruin van kleur zijn, zei ze, en het kan ook gepaard gaan met milde krampen, dus een vrouw kan denken dat ze op het punt staat met haar menstruatie te beginnen.

Bekend als implantatiebloeding, treedt het op wanneer het bevruchte ei zich hecht aan de wand van de baarmoeder. Deze lichte bloeding treedt meestal op rond de tijd dat een vrouw haar menstruatie verwacht, maar het is korter en veel lichter dan menstruatiebloedingen.