Zwanger op je 40e: Wat te verwachten

Terwijl 1 op de 4 mensen in hun 20s en 30s zwanger wordt in één menstruatiecyclus, zal slechts 1 op de 10 mensen zwanger worden in één menstruatiecyclus op de leeftijd van 40 jaar. Op deze leeftijd heb je een kans van 44% op zwangerschap binnen 1 jaar. Dit komt doordat naarmate je ouder wordt, het aantal eieren in je eierstokken afneemt. Met de leeftijd loop je ook een groter risico op aandoeningen die je vruchtbaarheid beïnvloeden.

Zwangerschap in je 40s

Als je zwanger wordt na je 35e, noemen experts dit een “zwangerschap op gevorderde leeftijd”. Maar het is nog steeds mogelijk om zwanger te worden en een gezonde baby te krijgen in je 40s. Ook zijn geboortecijfers bij mensen van 40-44 sinds de jaren 1990 gestegen. Om je voor te bereiden op een baby op je 40e, is het belangrijk om de risico’s en voordelen te overwegen.

Op 40-jarige leeftijd heb je, als je gezond bent, slechts een kans van 5% om zwanger te worden per menstruatiecyclus.

Tegelijkertijd neemt de kans op een miskraam toe naarmate je ouder wordt. Een typische 40-jarige heeft ongeveer 40% kans op het verliezen van de zwangerschap, vergeleken met minder dan 15% voor iemand in hun 20s.

Tegen de tijd dat je ouder bent dan 45 jaar, zegt het American College of Obstetricians and Gynecologists dat natuurlijk zwanger worden “onwaarschijnlijk is voor de meeste vrouwen”.

Wat zijn de redenen voor de afname in vruchtbaarheid?

Naarmate je ouder wordt, verouderen ook je eieren. En je hebt er ook minder van. Je wordt geboren met alle eieren die je ooit in je leven zult hebben, ongeveer 1 miljoen. Tegen de tijd dat je de puberteit bereikt, heb je er misschien nog ongeveer 300.000 over. Op 37-jarige leeftijd ben je nog maar 25.000 over, ofwel 2,5% van je oorspronkelijke aantal. Dit is belangrijk omdat hoe minder eieren er in je eierstokken zitten, hoe lager je kansen op conceptie zijn.

Zelfs als je zwanger wordt, is de kans groter dat je oudere eieren abnormale chromosomen hebben, wat je kans op een miskraam kan verhogen. Bovendien, als je tussen de 25 en 40 jaar oud bent, heb je meer kans op problemen zoals endometriose en baarmoederfibromen die het moeilijker maken om zwanger te worden.

De kwaliteit van het sperma van je partner is ook belangrijk. Naarmate mannen ouder worden, zwemmen hun sperma langzamer en verliezen ze hun vorm. Maar de kwaliteit van sperma daalt pas steil nadat mannen de 60 zijn gepasseerd.

Wat zijn de risico’s van zwangerschap na 40?

Bij mensen die zwanger kunnen worden, liggen de piekjaren voor voortplanting tussen de late tienerjaren en eind 20s. Je vruchtbaarheid begint af te nemen rond de leeftijd van 30. Dit proces versnelt sneller vanaf het midden van de 30. Tegen de tijd dat je 45 bent, zal je vruchtbaarheid meestal zo laag zijn dat een natuurlijke zwangerschap voor de meeste mensen onwaarschijnlijk is.

Maar sommige mensen kunnen nog steeds een “menopauze baby” hebben. Hiermee wordt een zwangerschap en bevalling bedoeld die plaatsvindt wanneer je in de perimenopauze bent, de overgang naar de menopauze.

De ouder wordende ouder kan ook een afname in vruchtbaarheid ervaren. Hoewel dit minder voorspelbaar is, kan het toch van invloed zijn op je kansen op zwangerschap op 40-jarige leeftijd.

Andere risico’s van zwangerschap na 40 zijn complicaties die op deze leeftijd vaker voorkomen. Oudere vrouwen hebben over het algemeen meer gezondheidsproblemen dan jongere vrouwen, zoals hoge bloeddruk.

Deze aandoening kan je een groter risico op zwangerschapsvergiftiging opleveren, wat zich manifesteert wanneer je plotseling hoge bloeddruk ontwikkelt en tekenen van orgaanschade vertoont tijdens de zwangerschap. Als dit onbehandeld blijft, kan dit ernstige of fatale problemen voor jou en je baby veroorzaken.

Maar latere zwangerschappen kunnen ook van invloed zijn op de gezondheid van je baby, zelfs als je geen gezondheidsproblemen hebt. Als je op je 40e zwanger wordt, heb je een groter risico op:

Een hoger geboortegewicht van je baby. Uit één onderzoek bleek dat het risico op macrosomie (of een hoger geboortegewicht van je baby) toeneemt met de leeftijd.

Placenta previa. Dit gebeurt wanneer de placenta van je baby gedeeltelijk of volledig je baarmoederhals bedekt, wat het uitgangsgebied van je baarmoeder is. Met deze aandoening kun je meer bloeden tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling.

Zwangerschapsdiabetes. Dit is wanneer je diabetes krijgt voor de eerste keer tijdens de zwangerschap. Het veroorzaakt hoge bloedsuikerspiegels die de gezondheid van je baby en je zwangerschap kunnen beïnvloeden.

Zwangerschapshypertensie. Dit is een hoge bloeddruk die zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Het verschilt van zwangerschapsvergiftiging, wat een bloeddrukcomplicatie tijdens de zwangerschap is. Zwangerschapsvergiftiging komt ook vaker voor bij oudere vrouwen, zelfs zonder hypertensie.

Miskraam of doodgeboorte. Je hebt meer kans op een miskraam als je ouder bent. Op 40-jarige leeftijd eindigt 27% van de zwangerschappen