Hoe voorkom je een postnatale depressie

Hoe komt het dat sommige vrouwen te maken krijgen met een postnatale depressie? Het is lastig om de oorzaken van een postnatale depressie voor alle gevallen aan te duiden. De oorzaken liggen op psychosociaal en lichamelijk gebied.

Postnatale depressie

Psychosociaal

Het eerste heeft vooral te maken met de vrouw en de verwachtingen die ze van zichzelf en de omgeving heeft, vooral gericht op het mooie van het moederschap. De maatschappij drukt een bepaalde stempel op de vrouw. Er wordt veel van haar verwacht en soms kan het de vrouw teveel zijn daaraan tegemoet te komen. Dat treft vooral vrouwen die het allemaal veel te goed willen doen.

Lichamelijk

De lichamelijke veroorzakers van een postnatale depressie zijn de hormonen progesteron en prolactine. Na de bevalling gaat het progesterongehalte naar beneden. Het prolactinegehalte gaat omlaag wanneer er geen borstvoeding wordt gegeven of wanneer daarmee wordt gestopt. De hormoonschommelingen die hiermee gepaard gaan, kunnen de stemming van de vrouw sterk beïnvloeden. Het lichaam raakt ontregeld en daarmee ook het gedrag. Het zijn vooral vrouwen die te maken hebben met menstruatieklachten die extra gevoelig zijn voor de veranderingen in de hormoonhuishouding. Een slechte lichamelijke conditie kan de situatie nog eens versterken.

Symptomen

Het is lastig om een postnatale depressie helemaal te voorkomen. Je kunt alert zijn op de symptomen, zoals sombere gevoelens. Verwar ze niet met de baby blues. Als de kraamtranen langer blijven en heviger zijn dan normaal, raadpleeg dan een arts.

Therapie en medicijnen

Hulp kan geboden worden in de vorm van een behandeling, bestaande uit een combinatie van therapie en medicijnen. Met hormonen of vitamines kan de balans in de hormoonhuishouding hersteld worden.
Vrouwen die na een postnatale depressie opnieuw zwanger raken, kunnen preventief behandeld worden.

Je kunt op eenvoudige wijze zelf ook bijdragen aan het voorkomen van een postnatale depressie door:

  • Gezond te leven (wees matig met cafeïne, drugs, medicijnen en alcohol).
  • Eet gezond en beweeg regelmatig. Leg de lat niet te hoog en zorg voor voldoende ontspanning.
  • Vraag hulp als je dat nodig hebt.
  • Neem zelf voldoende rust.
  • Neem zelf ook de tijd voor een rustpauze als je baby slaapt.
  • Neem de tijd voor alles en laat je niet opjagen.