Een huisdier voor je kind

De meningen zijn verdeeld. Maakt een huisdier je kind een sociaal en open mens? Een huisdier kan wis en waarachtig je kind verantwoordelijkheid leren, maar hoe zit het met al die kinderen die na verloop van tijd hun konijn of cavia totaal geen aandacht meer geven? Als je overgaat tot het in huis nemen van een huisdier ter vermaak en lering van je kind, denk dan goed na over waar je aan begint. Een huisdier heeft verzorging, aandacht (gezelschap) en rust nodig. En als je dan je beslissing hebt genomen, welk dier past dan het beste bij je kind?

Een poes

Een poes is een zeer geliefd huisdier. Onderzoekers hebben vastgesteld dat ouders die zelf met katten zijn opgegroeid, deze traditie doorgeven aan hun kinderen. Een poes is een leuk, sociaal en gezellig huisdier. Je kunt echter niet de hele verzorging van een poes aan je kind overlaten. Kinderen kunnen onbedoeld nogal gewelddadig met de jonge kittens omgaan. Ze willen de kleine poesjes optillen en het is zo grappig als je in ze knijpt, dan maken ze geluid. De poes zal zich verweren, met het gevolg een flinke haal in het gezicht of op de arm van je kind. Laat je kind daarom nooit alleen met een kat.

Een hamster

Een hamster is klein en snoezig. Omdat het een nachtdier is, heeft je kind er overdag niet zoveel aan. Ze zijn daarbij ook nog eens fijn en kwetsbaar en in kinderhanden kan dat nogal eens fataal voor ze zijn. Hamsters worden overigens ook niet zo oud, ongeveer drie jaar.

Het konijn

Konijnen zien er schattig uit. Je kind zal het konijn willen oppakken, maar sommige konijnen zijn daar niet van gediend en reageren met alles wat ze in hun macht hebben, van flink gespartel tot het uithalen van de nagels of gebruik van hun tanden. Konijnen zijn van nature niet zo gek op de drukte van jonge, actieve kinderen. Het komt vaker voor dat een konijn door een kind, weer onbedoeld, wordt doodgedrukt omdat het zo aan het spartelen was tijdens een knuffelsessie. Houd daarom vooral bij jonge kinderen het contact tussen hen en het konijn goed in de gaten.

De cavia

Cavia’s zijn beter op te tillen dan konijnen. Ze laten het in ieder geval meer toe. Omdat cavia’s natuurlijk ook een kwetsbaar lijfje hebben, is het beter dat het optillen onder ouderlijk toezicht gebeurt. Een cavia kan ook wat ouder worden, namelijk een jaar of acht.