Een broertje of zusje op komst

Na je eerste kindje, komt er wellicht ook een tweede. Ben je zwanger van je tweede kindje, dan moeten niet alleen je partner en jij je voorbereiden op de geboorte van de kleine. Je moet nu ook je eerste kindje voorbereiden op de komst van een broertje of zusje. Je kindje moet vooral ruim de gelegenheid krijgen om aan het idee te wennen.

Begin op tijd

Het is verstandig om ruim op tijd te beginnen met het voorbereiden van je eerste kindje op de komst van een broertje of zusje. Je weet namelijk nooit hoe je kind hierop zal reageren. De geboorte van nog een kindje kan heel wat emoties losmaken. Immers, de vertrouwde eenheid van papa, mama en het kindje wordt straks cru doorbroken. Dit is voor een kind een hele verandering en om aan deze overgang te wennen, moet je hem of haar voldoende tijd geven.

De aanpak

Het hangt helemaal van de leeftijd van je eerste kindje af, hoe je deze voorbereiding het beste aan kunt pakken. Oudere kinderen kun je over het algemeen beter uitleggen wat er precies gaat gebeuren. Je kunt ze erbij betrekken en zeggen wat ze allemaal kunnen verwachten. Dit wil absoluut niet zeggen, dat een ouder kind sneller aan het idee is gewend dat hij of zij er een broertje of zusje bij krijgt. Omdat ze meer bevattingsvermogen hebben, betekent dit dat ze eveneens meer gevoelsvermogen hebben en beter over dingen na kunnen denken. Daardoor kan het voorkomen dat ze de komst van een tweede kindje minder snel accepteren, omdat ze zich allerlei (vaak) negatieve voorstellingen gaan maken. Jongere kinderen zijn weer gemakkelijker te sturen en denken nog vaak eenvoudiger. Echter, zij bevatten het vaak nog niet op het moment dat je het uitlegt, maar pas als de baby is geboren.

De reactie

Je kunt dus eigenlijk nooit van te voren helemaal bepalen hoe je aanpak zal verlopen. Je zult de reactie van je eerste kind af moeten wachten en de rest van je aanpak daar grotendeels op aan moeten passen. Iedere leeftijd brengt zo zijn eigen strubbelingen met zich mee. Zelf kun je vaak het beste beoordelen, hoe je jullie eerste kindje op de juiste manier kunt voorbereiden op de komst van zijn broertje of zusje.

Karakter

Hoe het karakter van je oudste kind ook in elkaar zit en welke leeftijd hij of zij ook heeft, soms is van te voren niet te voorspellen hoe er wordt gereageerd. En daar komt bij dat een kind tijdens de voorbereiding juist heel positief kan reageren en wanneer de baby er eenmaal is, ineens last krijgt van jaloezie of angsten dat hij of zij zal worden vergeten. Wees hier zodoende eveneens goed op voorbereid!