Wel of geen seks tijdens de zwangerschap
Bij een gezonde zwangerschap is het geen enkel probleem seks te hebben. De baby is in de baarmoeder goed beschermd tegen invloeden buitenaf. Als de vrouw het prettig vindt en de man de buik (die tot wat ongemak kan leiden) voor lief neemt, is er niets op tegen. Maar er zijn situaties waarbij het hebben van seks wordt afgeraden.
Miskraam
Wanneer er één of meerdere miskramen voor de huidige zwangerschap zijn geweest, kan het zijn dat de arts adviseert de eerste periode van de zwangerschap geen seks te hebben. Ook wordt seks afgeraden als er tijdens de zwangerschap zich complicaties voordoen.
Vroegtijdige weeën
Seks kan in bepaalde gevallen vroegtijdige weeën en ook geboorte veroorzaken. Ook kunnen bij bepaalde complicaties bloedingen ontstaan. In het ene geval mag er wel penetratie plaatsvinden, in het andere geval niet. Een orgasme levert bij sommige complicaties geen problemen op, maar in sommige gevallen weer wel. De aard van de beperking op seksgebied heeft vooral te maken met het soort complicatie.
De grote buik kan wat ongemak tijdens de seksbeleving met zich meebrengen. Er zijn soms andere standjes nodig. In de vierde maand kan de vrouw misselijk worden als ze op haar rug ligt. De baby is inmiddels wat zwaarder geworden en kan daarbij op de bloedvezels liggen, waardoor een vrouw zich misselijk of duizelig kan voelen.
Pijn tijdens de seks
De seks mag geen pijn doen. Ontstaat er wel pijn bij het vrijen, dan moet je beslist een arts of verloskundige raadplegen. Een orgasme veroorzaakt samentrekkingen van de baarmoeder. Dat kan vreemd aanvoelen, maar het mag geen pijn doen. Als het wel pijn doet, of de samentrekkingen duren langer dan normaal, is dat echt iets wat je met je arts moet bespreken.
Vaginale bloedingen zijn ook een reden om naar de dokter te gaan. Het kan voorkomen dat je water verliest. Als de vliezen zijn gebroken, is penetratie uit den boze.
Minder zin in seks
Het is vrij normaal dat de seksdrang in de eerste drie maanden op een lager pitje staat. Er zijn vrouwen die echter tijdens de zwangerschap juist meer zin hebben in seks. Het heeft allemaal te maken met hormonale veranderingen.
Het is belangrijk dat partners tijdens de zwangerschap met elkaar praten over hun gevoelens al dan niet in verband met de seksbeleving. Een goede communicatie zorgt voor meer wederzijds begrip en dat vergroot het gevoel van verbondenheid.