Koffie bevordert risico op miskraam

Koffie bevat cafeïne. Zwangere vrouwen zouden het gebruik van koffie moeten staken. De cafeïne kan het risico van een miskraam doen toenemen. Amerikaanse wetenschappers hebben een onderzoek naar cafeïnegebruik onder 1063 zwangere vrouwen uitgevoerd.

Onderzoek

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die dagelijks twee koppen koffie dronken tijdens de zwangerschap vaker een miskraam kregen dan de vrouwen die minder of geen koffie dronken. Naast koffie bevat ook cola veel cafeïne. Vrouwen die vijf blikjes cola per dag dronken, hadden twee keer zoveel een miskraam als vrouwen die minder of geen cola dronken.

Schadelijk voor de baby

Het is niet nieuw dat cafeïne schadelijk zou zijn voor de ontwikkeling van baby’s tijdens de zwangerschap. Er is al veel onderzoek naar gedaan. De schadelijke werking van cafeïne is al meerdere keren bewezen. De onderzoekers pleiten voor het mijden van koffie, en als het kan, al drie maanden voordat de zwangerschap tot stand komt. Volgens de onderzoekers bemoeilijkt de cafeïne de bloedtoevoer in en door de placenta. Daarnaast heeft de cafeïne een negatieve werking op de stofwisseling van de baby.

Voor- en nadelen gebruik cafeïne

Sinds het bestaan van koffie worden er discussies gevoerd over de voor- en nadelen van het gebruik.

  • Cafeïne drijft de hartslag en ademhaling op en verhoogt de lichaamstemperatuur.
  • Het verhoogt het energieverbruik en lanceert vetten sneller in de bloedbaan.
  • Dit laatste kan voordelen opleveren als je wilt afslanken, maar bij een zwangerschap zijn het ongewenste effecten.

Verslavende werking

Voor de fervente koffiedrinkster kan het tegenvallen om zomaar te stoppen met het drinken van koffie. Helaas heeft cafeïne een verslavende werking. Abrupt stoppen met het drinken van koffie kan dan ook gepaard gaan met heuse afkickverschijnselen, zoals hoofdpijn en trillerigheid. Reden temeer om je koffiegebruik te minderen of op te geven.