De redenen voor een keizersnede

Een keizersnede is een noodzakelijke ingreep. Een bevalling kan complicaties geven, waarbij de gynaecoloog het veiliger voor de baby en/of de moeder vindt het kind “te halen” via een keizersnede. Wanneer dat onverwachts gebeurt, tijdens een bevalling dus, kan dat een behoorlijke tegenvaller zijn. Sommige vrouwen zijn er al op voorbereid. Zij hebben bijvoorbeeld al voor de bevalling begrepen dat een keizersnede de beste manier is om het kindje geboren te laten worden.

Een keizersnede is een chirurgische ingreep. Het bestaat uit een operatie waarbij de baby via de buikwand naar buiten wordt gehaald. Deze onnatuurlijke geboorte duurt ongeveer een kwartier. Daarna is de gynaecoloog nog even bezig om je buik te hechten. De operatie neemt in totaal een half uur tot drie kwartier in beslag. Je kunt niet kiezen voor een keizersnede. De arts zal uitsluitend kiezen voor een keizersnede als een bevalling via de vagina teveel risico’s heeft.

Redenen die een arts kunnen doen besluiten tot het uitvoeren van een keizersnede kunnen te maken hebben met de ligging van de baby. De baby ligt in een bepaalde positie die een normale doorgang door het geboortekanaal onnodig lastig maakt. Dat kan bijvoorbeeld een dwarsligging zijn. Of de doorgang wordt verhinderd door de ligging van de placenta (voor de baarmoedermond). Bij de komst van een drieling of meerling kan voor een keizersnede gekozen worden. De gezondheid van de baby en/of de moeder kan een arts doen besluiten een keizersnede uit te voeren.

Wanneer je van tevoren weet dat je baby geboren gaat worden via een keizersnede, dan zul je regelmatig naar het ziekenhuis gaan voor onderzoek. Je kunt kiezen voor een gedeeltelijke verdoving door middel van een ruggenprik of een algehele narcose. Meestal kun je al even kennis maken met de afdeling waar je wordt opgenomen.