Hoe groot is de kans om zwanger te worden

Voor de meeste paren die zwanger proberen te worden, is de kans 15% tot 25% per maand. Sommige dingen kunnen uw kansen beïnvloeden.

Vruchtbaarheidskalender

Nadat je 30 bent geworden, worden je kansen lager naarmate je ouder wordt. Onregelmatige menstruatiecycli kunnen het moeilijk maken om de ideale tijd om seks te hebben te weten. Hoe minder vaak je seks hebt, hoe kleiner de kans dat je zwanger wordt.

Als u na een jaar niet zwanger bent geworden of probeert zwanger te worden, kunnen uw kansen lager zijn. Praat met uw arts over tests. Sommige medische aandoeningen kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Meer dan 9 van de 10 paren worden binnen 2 jaar zwanger.

Dus, welke dagen zijn het beste om zwanger te worden?

Hier zijn ze, gerangschikt in volgorde (“O-2” betekent twee dagen vóór de eisprong):

De beste kans om zwanger te worden
O-1, O-2, O-3 (20 – 30 procent kans)

Gemiddelde kans om zwanger te worden
O-4, O (10 – 12 procent kans)

Lage kans om zwanger te worden
O-6, O-5 (kans van 0 – 5 procent)

Beste tijd om seks te hebben

Omdat sperma meerdere dagen in het menselijk lichaam duurt en het ei van een vrouw slechts maximaal 24 uur duurt, is de beste tijd om zwanger te raken een paar dagen voordat de ovulatie optreedt. Paren moeten beginnen met seks vijf dagen vóór de ovulatie tot de dag na de ovulatie en moeten proberen om de andere dag seks te hebben.

Kans om zwanger te worden tijdens je menstruatie

In wezen is de menstruatie het maandelijkse afstoten van het baarmoederslijmvlies, het binnenste membraan van de baarmoeder. Voor de meeste vrouwen duurt dit tussen de drie en zeven dagen. Tegen de derde dag stijgen de niveaus van progesteron en oestrogeen en werken ze aan het opnieuw opbouwen van uw endometrium.

Rond dag vier begint de rijping van de follikels te stijgen. Dat betekent dat de eierstokken eieren beginnen klaar te maken voor vrijgave. Tenzij u een zeer vroege ovulator bent (de gemiddelde timing voor ovulatie is 14 dagen vóór het begin van uw menstruatie – volg de uwe met behulp van een basale lichaamstemperatuurgrafiek of een ovulatievoorspellingsset), er is weinig kans dat het sperma van uw man daadwerkelijk eieren om mee te werken tijdens deze fase van je cyclus.

Je kansen om zwanger te worden: bijna nul. Het is niet schadelijk om geslachtsgemeenschap te hebben, en sommige vrouwen zien het als een goed moment om even te ademen van de ontberingen van frequente voortplantingsgerichte seks.

Kans om zwanger te worden na je menstrucatie

Veel vrouwen kijken ernaar uit om na het einde van hun menstruatie anticonceptievrije seks te hebben. Het is waar dat het onwaarschijnlijk is dat je een dag of twee na de menstruatie zwanger wordt, maar gezien de levensduur van sperma en de uitdagingen rond het voorspellen van de eisprong precies – het is helemaal niet onmogelijk.

Dit is vooral het geval als je eerder ovuleert dan normaal, of als je van nature een korte menstruatiecyclus van ongeveer 21 dagen hebt.

Hoe lang duurt het om zwanger te worden?

Op basis van deze informatie zal een vrouw jonger dan 30 jaar die geen vruchtbaarheidsproblemen heeft, waarschijnlijk binnen de eerste zes maanden zwanger worden. Maar als dit niet voor u gebeurt, hoeft u zich geen zorgen te maken.

De klinische richtlijnen van het UK NICE (National Institute for Health and Care Excellence) stellen: “In de algemene populatie zullen meer dan 8 van de 10 paren waarvan de vrouw jonger is dan 40 jaar zwanger worden als ze regelmatig geslachtsgemeenschap hebben (dat is, om de 2 tot 3 dagen) en gebruik geen anticonceptie. Meer dan 9 van de 10 paren worden binnen 2 jaar zwanger. “