Israel (Ruinerwold) over zijn ontsnapping, vrijheidsberoving en mishandeling

Wie van Ruinerwold ontsnapt?

Gevraagd door: Gerrit van der Heyden  |  Laatste update: 21 november 2023
Score: 4.3/5 (1 stemmen)

Op 14 oktober 2019 stapt de toen 25-jarige Israel van Dorsten een café in het Nederlandse dorp Ruinerwold binnen. Hij heeft zonet beslist om voorgoed te ontsnappen uit de boerderij van zijn vader, waar hij sinds 2010 volkomen geïsoleerd leeft.

Wat is er gebeurd met de vader van De kinderen van Ruinerwold?

Hersenbloeding. In 2019 werd het gezin ontdekt in de boerderij in Ruinerwold, nadat een van de kinderen gevlucht was en in de dorpskroeg om hulp vroeg. De vader van het gezin werd in 2016 getroffen door een hersenbloeding.

Waar is de moeder van De kinderen van Ruinerwold?

ZWOLLE - Tot nu was het een groot mysterie waar het lichaam van de overleden moeder van het Ruinerwold-gezin was gebleven. Nu is duidelijk geworden dat de vrouw in 2004 in het diepste geheim is gecremeerd in Zwolle.

Wie is de oudste van De kinderen van Ruinerwold?

Met ingehouden adem keken we afgelopen jaar naar de documentaire De kinderen van Ruinerwold. Een gesprek met de oudste dochter van het gezin uit Ruinerwold, Mar Jan van Dorsten, en documentairemaker Jessica Villerius. Mar Jan leefde jarenlang met een groot geheim, dat in 2019 ineens wereldwijd nieuws werd.

Hoe lang zaten De kinderen van Ruinerwold vast?

Exact drie jaar na dato, na zijn vlucht uit de boerderij in Ruinerwold, waar hij jarenlang vastzat met z'n broertje en vier zusjes, doet hij zijn verhaal. Vijfentwintig jaar was hij, toen hij het eindelijk aandurfde de sprong naar de vrijheid te wagen.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kwam de vader van Ruinerwold aan zijn geld?

Eerst werd gedacht aan witwassen. Maar uit verklaringen bleek dat het geld eerlijk was verdiend met verkoop van zelfgemaakte meubels door de Oostenrijkse zakenpartners. Die stortten het bij Gerrit Jan van D. op de rekening, die het vervolgens cash liet pinnen.

Waar zijn de jongste kinderen van Ruinerwold?

Gerrit Jan van D. en vier van zijn vijf jongste kinderen wonen op de Veluwe. Een Veluwse gemeente heeft zich over het Ruinerwold-gezin ontfermd en betaalt de huur van het huis. Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag dat de vijf jongste kinderen van het gezin er in juli zijn gaan wonen.

Waar woont de vader van Ruinerwold?

Van D. (69) woont in Ermelo samen met zijn jongste kinderen.

Hoe gaat het met de vader van Ruinerwold?

Na uitgebreid onderzoek bepaalde de rechtbank in Assen in maart vorig jaar dat hij niet in staat is om terecht te staan. Hij kwam daarop vrij en woont inmiddels, gescheiden van zijn kinderen, in een instelling. Volgende week donderdag buigt de rechtbank in Assen zich over de schadeclaim van Van D.

Wat is er gebeurd met de boerderij van Ruinerwold?

De eigenaar van de boerderij, Klaas Rooze uit Ruinerwold, heeft de Oostenrijker de huur opgezegd. Die heeft daar op zijn beurt beroep tegen aangetekend. Maar volgens de gemeente blijft Josef B. verantwoordelijk voor alle mankementen aan de boerderij, en is hij daarom aanspreekpunt.

Wie zijn de andere kinderen van Ruinerwold?

Het gaat om de drie oudste kinderen Shin, Mar Jan en Edino - die al voor Ruinerwold het gezin waren ontvlucht - en broertje Israël die alarm sloeg bij een café.

Waar woont Shin van Dorsten?

Net als de kinderen leeft ook de vrouw van Van D. onder zijn regime in afzondering. Het gezin woont achtereenvolgens in Hasselt, Zwartsluis, Meppel en Ruinerwold zoveel mogelijk afgezonderd van de buitenwereld, terwijl Gerrit Jan van D.

Waarom is Gerrit Jan van D vrij?

Vorige maand kwam Van D. vrij, omdat hij na een herseninfarct niet meer in staat is zijn rechtszaak te volgen. De arrestatie van Gerrit-Jan van D.

Hoe zijn De kinderen van Ruinerwold ontdekt?

Het gezin dat jarenlang ongeregistreerd en onder de radar leefde op een boerderij en door de ontsnapping van een jongste broer werd ontdekt. De oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal.

Hoeveel kinderen gezin Ruinerwold?

Hun familie, bestaande uit negen (inmiddels volwassen) kinderen, werd wereldnieuws toen ontdekt werd dat ze jarenlang in het geheim leefden. De jongste zes kinderen waren niet geregistreerd en nooit naar school geweest. De drie oudsten, Shin, Mar Jan en Edino, waren wel geregistreerd en jaren geleden weggelopen.

Waar woonde het gezin in Ruinerwold?

en het gezin dat jaren afgezonderd leefde in Ruinerwold waren hoogstwaarschijnlijk buren in het Overijsselse Hasselt. Uit berichten op sociale media valt af te leiden dat het gezin ooit in Hasselt woonde. Het gezin woonde in een jaren '80-woning aan De Weerd.

Heeft Edino kinderen?

Edino van Dorsten (30) heeft afgelopen dinsdag opmerkelijk nieuws gedeeld. Via instagram liet hij zijn volgers weten dat hij en de moeder van zijn kinderen, Sascha Holties, niet meer samen zijn.

Hoeveel kinderen zaten er in Ruinerwold?

In 2019 komt het verhaal over het gezin in de Drentse boerderij in Ruinerwold aan het licht. Vader Gerrit Jan van D. laat zijn negen kinderen daar jaren in afzondering leven. De oudste drie kinderen Shin, Edino en Mar Jan vertrekken tien jaar geleden.

Hoe oud is Israel Ruinerwold?

Israël van Dorsten (1994) is de vierde van de negen kinderen van Ruinerwold. Op zondag 13 oktober 2019 verliet hij de boerderij waar hij jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen.

Wie is Josef B Ruinerwold?

Als klusjesman verrichtte de Oostenrijker allerlei taken voor het gezin, dat van 2010 tot oktober 2019 verborgen leefde op een afgelegen boerderij bij Ruinerwold, zonder enig contact met de buitenwereld. Klusjesman B. was de huurder van de boerderij en ondersteunde het gezin financieel, ook deed hij de boodschappen.

Hoe oud zijn alle kinderen van Ruinerwold?

In het recent opgenomen vijfde deel vertellen Shin (31), Mar Jan (30) en Edino (28) waar zij na hun ontsnapping terechtkwamen en hoe zij een nieuw leven probeerden op te bouwen.

Wat is er gebeurd met de schoonvader van Gerrit Jan?

Jessica zette een bericht op haar Facebookpagina waarin ze aangeeft veel vragen te krijgen over 'opa' en 'stiefzoon'. Te beginnen met de schoonvader van Gerrit Jan. "Opa - de vader van de moeder van alle 9 kinderen - is een natuurlijke dood gestorven, zover we weten", schrijft Jessica.

Waar kan ik De kinderen van Ruinerwold kijken?

De kinderen van Ruinerwold gemist? Start met kijken op NPO Start.

Hoeveel kinderen had Gerrit Jan van D?

Van D. werd verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van al zijn negen kinderen, vanaf de jaren '90 in Hasselt, Zwartsluis, Staphorst, Meppel en Ruinerwold. Daarnaast verdacht justitie hem van mishandeling en seksueel misbruik van de oudste kinderen.

Is Gerrit Jan van D vrij?

Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de Ruinerwold-zaak, komt vrij en krijgt geen straf. Dat heeft de rechtbank in Assen donderdagochtend besloten.