Uterine Fibroids: What are they? What are the symptoms & treatments?

Wat is een vleesboom in je baarmoeder?

Gevraagd door: Muhammed van Leeuwen  |  Laatste update: 21 november 2023
Score: 4.2/5 (64 stemmen)

Vleesbomen of myomen zijn goedaardige verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder. Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen.

Wat voel je als je een vleesboom hebt?

Wat zijn symptomen van een vleesboom? Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; menstruatiepijn; een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.

Kan een vleesboom kwaad?

Kan een vleesboom kwaad? Vleesbomen zijn geen kanker. De kans dat ze kanker worden is heel klein. Vleesbomen geven meestal geen problemen om zwanger te worden.

Hoe halen ze een vleesboom weg?

Hoe wordt de operatie uitgevoerd? Een vleesboom verwijdering via een kijkoperatie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd door een gynaecoloog samen met een gynaecoloog in opleiding. De gynaecoloog maakt meestal een sneetje van ongeveer 1 cm in de navel, waardoor de buik gevuld wordt met koolzuurgas (CO2).

Kan een vleesboom vanzelf weggaan?

Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.

45 gerelateerde vragen gevonden

Waarom krijg je een vleesboom?

Oorzaak. De precieze oorzaak van het ontstaan van een myoom is onbekend en wordt nog onderzocht. Wel is bekend, dat myomen onder invloed van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) zich kunnen ontwikkelen.

Hoe kan je een vleesboom krijgen?

Het ontstaat onder invloed van de vrouwelijke hormonen. Daarom ontstaat een vleesboom nooit vóór de eerste menstruatie. Na de overgang worden ze meestal kleiner. Een vleesboom ontstaat vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben en bij vrouwen van Afrikaanse afkomst.

Hoe weet je of een vleesboom kwaadaardig is?

Het komt zelden voor dat een vleesboom kwaadaardig wordt. Wel is het nodig alert te zijn bij zeer snelle groei en bij groei na de menopauze. Wat merkt u van een vleesboom? De kans is groot dat u helemaal geen klachten heeft.

Welke leeftijd vleesboom?

Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.

Hoe snel groeit een vleesboom?

De snelheid waarmee myomen groeien wisselt heel sterk. Soms kan het jaren duren voor een myoom zo groot is als een knikker, terwijl andere binnen een paar jaar de afmeting van een flinke sinaasappel of nog veel groter kunnen bereiken. Ongeveer 30% van alle vrouwen boven de 30 jaar heeft één of meer myomen.

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?
  • Bloedverlies (na de overgang)
  • Afscheiding die bruin van kleur is (na de overgang)
  • Bloedverlies tussen de menstruaties (voor de overgang)
  • Pijn en/of bloedverlies bij plassen.
  • Afvallen en vermoeidheid.

Kan een vleesboom rugklachten veroorzaken?

Wanneer een vleesboom tegen je organen aandrukt, kan dit klachten veroorzaken, onder andere rugklachten. Wanneer een vleesboom klachten veroorzaakt kan ervoor worden gekozen deze operatief te verwijderen.

Kan vleesboom pijn doen?

Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn. Ook kunt u bloedstolsels verliezen. Daarnaast kunt u langere tijd bloedverlies hebben en kan de pijn tijdens de menstruatie toenemen. Als de vleesbomen deze klachten veroorzaken kunnen wij de vleesbomen door middel van een operatie verwijderen.

Kun je zelf een vleesboom voelen?

Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.

Hoe ziet een vleesboom eruit?

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.

Welke medicijnen tegen vleesboom?

Medicijnen bij vleesbomen
  • Prostaglandine-synthetase-remmers (diclofenac, ibuprofen, indometacine, naproxen)
  • Tranexaminezuur (Cyklokapron®)
  • De pil.
  • Progesteronpreparaten (Orgametril®, Primolut N®, Cerazette®, Implanon®, Mirena®)
  • LHRH-analoog.

Wat zijn de gevolgen van het verwijderen van de baarmoeder?

Na het verwijderen van de baarmoeder kunt u geen kinderen meer krijgen. Ook zult u niet meer menstrueren. Echter in geval de baarmoedermond nog is achtergebleven, kan u wel een beetje bloed- of slijmverlies hebben ten tijde van de verwachte menstruatie. Na verwijdering van de baarmoeder komen soms plasproblemen voor.

Wat merk je als je in de overgang komt?

Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten die het dagelijks leven kunnen verstoren, andere hebben helemaal geen klachten. Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten.

Kun je na de overgang nog ongesteld worden?

Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad. De kans hierop is groter wanneer u nog niet zo lang in de overgang bent. U herkent dan vaak hetzelfde patroon van menstruaties dat u eerder had.

Hoeveel vrouwen hebben een vleesboom?

Een vleesboom (myoom) is een goedaardige knobbel die op of in de spierwand van de baarmoeder groeit. Myomen bestaan voornamelijk uit spierweefsel en komen voor bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen.

Kan een vleesboom knappen?

Vleesbomen kunnen hevige tussentijdse en menstruele bloedingen veroorzaken waardoor er soms een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede), vermoeidheid en kortademigheid optreedt. Dat komt omdat vleesbomen de baarmoeder soms irriteren en groter maken.

Hoe groot is een grote vleesboom?

De vleesboom kan een millimeter groot zijn, maar ook meer dan tien centimeter worden. Het is een goedaardige knobbel en u ervaart er vaak geen klachten door. Soms is het wel nodig om behandeld te worden.

Heeft iedereen een vleesboom?

Wie heeft myomen? 20 tot 30 procent van de witte vrouwen en 50 tot 60 procent van de donkere vrouwen hebben vleesbomen. Vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad, krijgen vaker myomen. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron hebben invloed op het ontstaan van vleesbomen.

Kun je een vleesboom verliezen?

Het is dan vaak mogelijk ze met een laparoscopische operatie te verwijderen, al is dit niet altijd nodig. Liggen de vleesbomen helemaal of voor een groot deel in de baarmoederholte, dan kan de gynaecoloog deze meestal via de vagina met behulp van een hysteroscoop uit de baarmoederholte verwijderen.

Is baarmoeder vleesboom erfelijk?

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van myomen. Ze komen dan ook vaak binnen één familie voor.

Volgende artikel
Wie van Ruinerwold ontsnapt?