Is Pregnancy Diabetes or Gestational Diabetes harmful for baby? | Complication - Dr.Poornima Murthy

Hoe groot kans zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: Arthur van der Velde  |  Laatste update: 21 november 2023
Score: 4.8/5 (31 stemmen)

Zwangerschapsdiabetes kan voorkomen zonder dat u klachten of verschijnselen heeft. Het komt voor bij 1 op de 20 zwangerschappen. Gevolgen van een te hoge bloedsuikerwaarde voor uw kind en de zwangerschap • Het kind is te groot voor de zwangerschapsduur.

Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.

Hoeveel procent van de vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes?

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog 9.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000.

Hoe snel kun je zwangerschapsdiabetes krijgen?

Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap verandert het glucosegehalte in uw bloed. Daarom moet uw lichaam tijdens de zwangerschap extra insuline aanmaken. Gebeurt dit niet, dan blijft er te veel suiker (glucose) in uw bloed zitten.

Hoe vaak komt zwangerschapsdiabetes voor?

Bij zwangerschaps-diabetes zit er te veel suiker in je bloed in de tweede helft van je zwangerschap. Ongeveer 1 van de 15 zwangeren heeft dit. Na de bevalling gaat het bijna altijd vanzelf weer over.

37 gerelateerde vragen gevonden

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Wat kun je doen om zwangerschapsdiabetes te voorkomen?

 1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
 2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
 3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
 4. eet genoeg vezels. ...
 5. eet genoeg eiwitten. ...
 6. beperk zoete drankjes. ...
 7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
 8. Kook uw eigen maaltijden.

Wat voel je als je zwangerschapsdiabetes hebt?

De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid of een veel groter kind hebben in de buik dan normaal is op dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je de symptomen ook niet.

Wat zijn de belangrijkste signalen van zwangerschapsdiabetes?

Signalen van zwangerschapsdiabetes bij u
 • erge dorst;
 • veel plassen;
 • uw kind is duidelijk veel groter dan normaal voor dat moment in de zwangerschap.

Wat merk je zwangerschapsdiabetes?

Wat zijn de klachten en symptomen van zwangerschapsdiabetes?
 • moeheid.
 • veel dorst.
 • veel plassen.
 • een te snel groeiend kind (macrosomie)
 • te veel vruchtwater (polyhydramnion)

Welke vrouwen hebben een grotere kans dat ze te maken krijgen met diabetes?

vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.

Kan zwangerschapsdiabetes kwaad voor de baby?

Op korte termijn. Als je je goed laat opvolgen en behandelen, brengt zwangerschapsdiabetes geen ernstige complicaties teweeg bij je baby. De bloedsuikerwaarden zijn immers meestal pas te hoog na de 20ste week van de zwangerschap.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor de baby?

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby meer insuline produceren om de suikers af te breken en om te zetten in vet.

Wat mag je niet meer eten bij zwangerschapsdiabetes?

Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.

Kun je Suikertest beinvloeden?

Als u veel beweegt, beïnvloedt dat de test. Wij raden u daarom aan iets mee te nemen dat u in de wachttijd kunt doen. Na de test kunt u gewoon eten en drinken. De uitslag van de test krijgt u van uw arts bij het volgend bezoek aan de polikliniek of telefonisch.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen?

Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen. Gelukkig verdwijnt de diabetes vaak direct na de bevalling.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Waarom inleiden bij zwangerschapsdiabetes?

Voor alle vormen van diabetes:

Dat gebeurt vooral als u te hoge bloedglucosewaarden heeft tijdens de zwangerschap, de baby krijgt dan te veel glucose binnen. Een zware baby kan de bevalling moeilijker maken. Bij vrouwen met diabetes wordt daarom vaker gekozen voor een inleiding of kunstverlossing.

Waar jeuk zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.

Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?

Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.

Hoe komt men tot de diagnose van zwangerschapsdiabetes?

Het opsporen van zwangerschapsdiabetes gebeurt door een glucose-challenge- test, waarbij je een suikeroplossing (50 g suiker) moet drinken op een willekeurig tijdstip van de dag. 1 uur na het drinken meten we je glucosegehalte in het bloed. Dit is een screeningstest die aangeeft of verder nazicht nodig is.

Is zwangerschapsdiabetes type 1 of 2?

Er bestaan verschillende vormen van diabetes: diabetes mellitus type 1; diabetes mellitus type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd; zwangerschapsdiabetes.

Is zwangerschapsdiabetes tijdelijk?

Bij zwangerschaps-diabetes is er tijdelijk te veel suiker in je bloed. Dat is niet goed voor de baby. Door gezonder eten wordt je bloedsuiker meestal weer goed: Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.

Is zwangerschapsdiabetes erfelijk?

Is deze ziekte erfelijk? Waarschijnlijk krijgen vrouwen zwangerschapsdiabetes door een erfelijke aanleg, samen met andere factoren (multifactorieel erfelijk). - een vrouw is van Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Midden-Oosterse afkomst (bijvoorbeeld uit Turkije, Marokko, Pakistan, Suriname, Ghana of de Antillen).

Vorige artikel
Wie van Ruinerwold ontsnapt?