Zo zit het met de kostendelersnorm

Wie telt niet mee voor Kostendelersnorm?

Gevraagd door: Berat van der Velden BA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (66 stemmen)

Deze volwassenen tellen niet mee voor de kostendelersnorm: Jongeren tot 27 jaar. Studenten die studiefinanciering ontvangen. Leerlingen die studeren via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Wie is geen Kostendeler?

Geen kostendeler is een persoon: van wie u een kamer huurt of bij wie u kostganger bent. aan wie u een kamer verhuurt of die kostganger bij u is. (tot 30 jaar) die onderwijs volgt en daarvoor studiefinanciering kan krijgen.

Wat is een Kostendelende medebewoner?

Een kostendelende medebewoner is een persoon van eveneens 21 jaar of ouder die in dezelfde woning als de bijstandsgerechtigde woont. Er bestaan uitzonderingen voor studenten en mensen met een commerciële relatie. Als belanghebbende meer kostendelende medebewoners heeft, wordt de kostendelersnorm lager.

Hoeveel kan er gekort worden bij een uitkering als je kind bij je in woond?

Wordt dit inkomen ingehouden op mijn bijstandsuitkering? Nee, het inkomen van uw kind wordt niet gekort op uw bijstandsuitkering.

Is mijn kind Kostendeler?

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, kan de kostendelersnorm gelden wanneer uw kind 27 jaar wordt. U kunt uw kosten namelijk delen met mensen van 27 jaar en ouder waarmee u samenwoont. Als uw kind die bij u woont ook een bijstandsuitkering ontvangt, geldt de kostendelersnorm ook voor hem of haar.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wie valt onder de Kostendelersnorm?

de persoon met wie u een gezamenlijke huishouding voert, als er geen anderen in de woning wonen; de commerciële huurder/onderhuurder/kostganger of de verhuurder/onderverhuurder/kostgever die in dezelfde woning woont; kamerhuurders met een commercieel contract (en die een commerciële huurprijs betalen);

Is een kind een medebewoner?

Iedereen met wie u in 1 huis woont én op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente, telt als medebewoner. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder, huisgenoot of iemand anders die bij u woont.

Is inwonend kind toeslagpartner?

We leggen u graag uit hoe het precies zit. Het zit zo: Het inkomen van een kind dat thuis woont, telt mee voor de huurtoeslag. Dit is ook zo als het een kind van uw toeslagpartner of medebewoner is. U geeft voor de huurtoeslag dus uw eigen jaarinkomen door, maar ook dat van uw kind.

Welke inkomsten hoef ik niet door te geven?

Deze inkomsten hoeft u niet door te geven: alimentatie. huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. kinderbijslag.

Heeft inwonend kind invloed op zorgtoeslag?

Is jouw kind jonger dan 27 jaar? Dan is jouw kind nooit jouw toeslagpartner. Het inkomen van jouw kind heeft dan geen invloed op de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag, wel op de huurtoeslag.

Wat wordt verstaan onder gezamenlijke huishouding?

Er is sprake van een gezamenlijke huishouding als u samen met een ander uw hoofdverblijf in dezelfde woning heeft en financieel voor elkaar zorgt. Er is sprake van een duurzaam gemeenschappelijk huishouden als: een gezin van twee of meer personen hun hoofdverblijf in dezelfde woning hebben.

Wat is de Kostendelersnorm in de bijstand?

Kostendelersnorm: inkomsten en vermogen van huisgenoten

Ben je getrouwd, woon je samen met jouw partner of hebben jullie een gezamenlijke huishouding? Dan heeft het inkomen van de ander invloed op jouw recht op een bijstandsuitkering.

Heb je recht op een bijstandsuitkering als je bij je ouders woont?

Een jongere kan vanaf de leeftijd van 18 jaar zelfstandig recht hebben op een algemene bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor jongeren die inwonend zijn bij ouders. Voor thuis- en uitwonende jongeren van 18 tot 21 jaar geldt een lagere algemene bijstandsnorm.

Wat wordt gekort op de bijstand?

Veel voorkomende inkomsten die geheel of gedeeltelijk op uw bijstandsuitkering gekort worden zijn bijvoorbeeld: loon, vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, gratificatie. inkomsten uit uitkeringen van UWV en SVB. lijfrentes.

Hoeveel nachten mag iemand bij je slapen als je een uitkering hebt?

Het kan variëren per uitkering en per verstrekker. Over het algemeen geldt: drie nachten in een week bij iemand slapen = samenwonend. Vraag het na bij je uitkeringsinstantie, daar kunnen ze je precies uitleggen wat in jouw geval de regels zijn.

Wat telt mee als inkomen?

loon, fooien of winst uit onderneming; uitkering, pensioen, lijfrente en alimentatie; buitenlandse inkomsten; inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter.

Kan het UWV op je bankrekening kijken?

Ja, dat mag. De sociale dienst mag uw bankafschriften controleren. Dat is om na te gaan of u niet te veel vermogen of inkomsten heeft.

Is kinderalimentatie ook inkomen?

Heeft u bijstand en krijgt u partneralimentatie en/of kinderalimentatie? Dan geldt deze alimentatie als inkomen. De gemeente houdt hiermee dan rekening bij het vaststellen van uw bijstandsuitkering.

Heeft medebewoner invloed op toeslagen?

Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, telt zijn inkomen mee voor al uw toeslagen. Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag.

Wie telt mee als toeslagpartner?

Een toeslagpartner is iemand die meetelt voor de toeslagen. Dit betekent dat het inkomen en vermogen van u allebei meetelt voor de toeslag, en dat u de toeslag samen krijgt. Uw toeslagpartner kan uw echtgenoot of geregistreerd partner zijn, of iemand anders die op uw adres staat ingeschreven.

Waar staat kind ingeschreven bij co ouderschap?

Bij co-ouderschap wonen de kinderen ongeveer evenveel bij u en uw partner. U moet dan wel afspreken op welk adres u de kinderen inschrijft (de Basisregistratie personen, voorheen gemeentelijke basisregistratie genoemd). Op welk adres de kinderen worden ingeschreven, kan fiscale gevolgen hebben.

Kan mijn zoon mijn huurwoning overnemen?

U mag als meerderjarige inwonende wees (18 t/m 27 jaar) in de huurwoning van uw overleden ouder(s) blijven wonen. Voorwaarde is dat de woning bij de grootte van uw huishouden en inkomen moet passen. Is de woning bijvoorbeeld te groot of te duur? Dan mag u maximaal 2 jaar in uw ouderlijke woning blijven wonen.

Wat is het verschil tussen medehuurder en inwonend?

Volgens de wet is het voor inwonende kinderen alleen in hele bijzondere situaties mogelijk om medehuurder te worden. Woon je samen, maar staat je partner niet op het huurcontract? Dan is je partner geen medehuurder. Er is dan sprake van inwoning.

Hoe lang mag iemand bij je inwonen?

Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken. Uiteraard mag de situatie niet leiden tot overlast voor omwonenden of tot overbewoning van het huis.

Volgende artikel
Kun je van havo 4 naar mavo?