👶🏻🌟BABYNAMEN💕🍼: Hoe mijn KINDEREN anders geheten zouden hebben

Welke naam moet ik mijn kind geven?

Gevraagd door: ir. Twan Olthof B  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (27 stemmen)

Bent u als man en vrouw getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Hoe kies ik een naam voor mijn kind?

Klinkers, medeklinkers en lettergrepen
 • Een voornaam moet je zeker makkelijk kunnen uitspreken, ook in combinatie met je baby's familienaam.
 • Kies je een voornaam uit een andere taal, denk dan na over hoe die naam hier uitgesproken wordt. ...
 • Snoezige babynamen zullen perfect bij je pasgeboren ukje passen.

Welke namen mag je je kind niet noemen?

De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley mogen wel en er zijn dan ook kinderen die zo heten.

Kan je 2 achternamen hebben?

De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.

Kan ik mijn kind Adolf noemen?

De naam Adolf was tot 1970 verboden in Duitsland. Een Zweeds koppel probeerde ooit hun kind Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 te noemen. Vreemd genoeg werd dit niet toegestaan. In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen.

45 gerelateerde vragen gevonden

Welke naam is verboden in Nederland?

Verboden in Nederland
 • Dienaar van God.
 • Tsjakkalotte (inderdaad, zo wilde Emile Ratelband zijn dochter noemen)
 • Frans Rolls Royce (ook uit de koker van Emile)
 • TomTom (later alsnog geaccepteerd)
 • F (ook deze bijzondere naam is inmiddels geaccepteerd)
 • Miracle of Love.
 • Maastricht.
 • Urine.

Hoe kom je aan een dubbele achternaam?

Sinds 1 januari 2017 hebben ouders de keuze om de achternaam van de ene ouder, die van de andere ouder of de achternamen van beide ouders (in volgorde naar keuze) door te geven. Wanneer ouders er niet uitkomen krijgt het kind automatisch een dubbele achternaam.

Wat betekent een dubbele achternaam?

Dit betekent dat een naam dan uit vier delen zal kunnen bestaan. Ook dient het volgens het rapport mogelijk te worden dat ouders kiezen voor een van of de gehele eigen achternaam in combinatie met een van of de gehele achternaam van de partner. In dat geval kan een achternaam bestaan uit twee of drie delen.

Hoe schrijf je een dubbele achternaam?

Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen die twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries. Het streepje is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen. Wel maakt het streepje beter duidelijk dat de namen van twee personen gecombineerd zijn.

Welke voornamen mogen niet in België?

Er is geen wettelijke beperking op het aantal voornamen.

Kun je je kinderen dezelfde naam geven?

Als de kinderen verschillende geboortedata hebben, zien wij geen reden waarom je ze niet allebei dezelfde naam zou mogen geven. Waarschijnlijk zou de ambtenaar dit bij de geboorteaangifte wel afraden omdat het vooral voor de ouders en de kinderen zelf best verwarrend kan zijn.

Welke namen zijn niet toegestaan in de islam?

Niet-Arabische namen als Sandy, Lauren, Linda en Alice mogen voortaan niet meer worden gegeven. Arabische namen als Malika (koningin), Malik (koning) en Abir (prins) vallen tevens af wegens de koninklijke verwijzing.

Hoe vind je de perfecte naam?

Hoe vind ik de perfecte voornaam?
 1. Kies de minst voorkomende achternaam. Binnen één jaar krijgt ongeveer de helft van de kinderen een unieke achternaam, de andere helft deelt zijn of haar achternaam met een ander kind in Amsterdam. ...
 2. Geef géén twee voornamen. ...
 3. Maak je niet al te druk.

Welke naam past bij Emiel?

Deze namen passen bij Emiel
 • Lotte.
 • Emma.
 • Sophie.
 • Luuk.
 • Yara.
 • Lars.
 • Lynn.
 • Noah.

Hoe moet mijn baby heten?

Tips voor kiezen naam

De meeste tips om een naam te kiezen, zijn wel bekend. Spreek het hardop uit, kijk of het past bij de achternaam, zorg bij meerdere namen niet voor gekke initialen (zoals W.C.), maar waar ik eigenlijk nooit iets over heb gehoord is het criterium waar wij ook rekening mee wilden houden.

Hoeveel achternamen mag een kind hebben?

Een opmerkelijke keuze, want officieel mogen ouders hun kind in Nederland maar één achternaam geven. Zij moeten kiezen tussen de naam van de vader of die van de moeder.

Wat is je achternaam als je getrouwd bent?

U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u getrouwd bent of als u geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik, uw eigen officiële achternaam wijzigt niet. U heeft hiervoor geen toestemming van uw partner nodig.

Waarom hebben Spanjaarden 2 achternamen?

De achternamen van Spanjaarden zijn vaak van indrukwekkende lengte. Dat komt omdat iedereen bij geboorte de achternaam van zowel de vader als de moeder krijgt. De eerste achternaam is de naam van de vader, de tweede van de moeder. In principe hebben kinderen dus nooit exact dezelfde achternaam als de ouders.

Wat kost het om je achternaam te veranderen?

Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-. Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-. Voor het wijzigen van de achternaam van 3 of meer minderjarige kinderen: €1.670,-.

Wie bepaalt achternaam kind?

Uw kind kan bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of moeder krijgen. Als het kind op die manier niet de naam krijgt die u wilt, moet u naamskeuze doen. Daarbij kiest u voor uw kind de achternaam van de vader, de moeder of van degene die het kind heeft erkend.

Waarom krijgt een kind de achternaam van de vader?

De man was vaak de kostwinner en na het huwelijk was de vrouw toch een beetje het bezit van de man. (vandaar ook dat de vrouw ook vaak een andere achternaam krijgt na haar huwelijk. ) De kinderen die daarna kwamen kregen dan vaak ook de achternaam van de vader.

Hoeveel mensen heten nog Adolf?

In 2006 kreeg slechts één van de door de namenwebsite geregistreerde 27.700 nieuwgeborenen de naam Adolf – en dan nog slechts als tweede naam. Dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe Adolfs meer bijkomen in Duitsland.

Wat betekent de naam Adolf?

Tweestammige Germaanse naam die ongeveer 'edele wolf' betekent; uit Adel- 'adel' (met reductie van l; zie adel-) en -wolf 'wolf' (zie -wolf).

Welke namen zijn verboden in Duitsland?

Duitsland. In Duitsland is er ook een bijzondere regel ingesteld, en dat is dat je je kind geen gender neutrale namen mag geven. Taylor, Robin, en Riley zijn daarom bijvoorbeeld verboden. Achternamen als voornaam mogen ook niet (maar waarom zou je dat eigenlijk willen?).

Vorige artikel
Kan 1 kind alles erven?