Kwalificatie-eis kinderopvang – Zo ontdek je of jouw diploma kwalificeert

Welke diploma geldig voor kinderopvang?

Gevraagd door: Frederique Demir M  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.7/5 (31 stemmen)

Over het algemeen geldt dat je met een afgeronde beroepsopleiding richting pedagogisch medewerker, of met het diploma van een studie Sociaal Pedagogisch Werk, Pedagogiek of Pabo aan de slag kunt. Wil je nog je opleiding gaan doen om in de kinderopvang te kunnen werken? Kijk op deze website naar de mogelijkheden.

Welk diploma heb je nodig om in de kinderopvang te werken?

Om te werken in de kinderopvang heb je een hbo- of mbo-diploma nodig.

Kan je werken in de kinderopvang zonder diploma?

Maar ook zonder een afgeronde opleiding tot pedagogisch medewerker en diploma zijn er kansen. Je kunt in veel gevallen direct aan de slag in één van onze kinderopvang-opleidingslocaties en volgt dan het werk-leer traject. Zo kun je dus ook zonder diploma direct een baan krijgen in de kinderopvang!

Welke papieren voor kinderopvang?

VOG kinderopvang aanvragen

Om een kinderopvang te kunnen starten, moet u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Met een VOG laat u zien dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar is voor het werken met kinderen.

Wat mag een helpende niveau 2 doen kinderopvang?

Een helpende niveau 2 mag alleen niet-medische verzorgende, huishoudelijke en signalerende taken uitvoeren. Denk aan boodschappen doen, helpen met omkleden en afstoffen. Wat mag een helpende niveau 2 niet doen? Een helpende niveau 2 mag geen medische handelingen uitvoeren.

18 gerelateerde vragen gevonden

Is niveau 4 verplicht in de kinderopvang?

Wil je als pedagogisch medewerker aan het werk op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal, dan heb je minimaal een relevant mbo 3- of 4-diploma nodig. Je kunt hierbij denken aan Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Onderwijsassistent.

Wat verdien je als Helpende niveau 2 per uur?

Helpende niveau 2

Worden door Breederzorg ingeschaald in functiewerkgroep 25 (FWG 25). Uurloon varieert tussen 14,30 euro per uur en 18,24 euro per uur.

Hoe lang duurt een opleiding voor kinderopvang?

De opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang is beschikbaar als BBL-opleiding of BOL-opleiding. Je krijgt 2 tot 3 jaar lang les en praktijk op niveau 3. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan zit je ongeveer 20% van de tijd op school.

Wat heb je nodig om een kinderopvang op te starten?

Een kinderdagverblijf beginnen doe je zo
 1. Ondernemingsplan en KvK.
 2. Bestemmingsplan en vergunningen.
 3. Officiële registratie LRK.
 4. Protocollen opstellen.
 5. Administratie.
 6. Personeel aannemen.
 7. Verzekeringen afsluiten.

Kan je zomaar een kinderopvang beginnen?

Iedere zzp'er met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan een kinderdagverblijf beginnen. Houd hierbij rekening met de verplichte vergunningen, inschrijving in het Registratie Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en het pedagogisch beleidsplan.

Wat is het uurloon in de kinderopvang?

Het gemiddelde pedagogisch medewerker salaris in Nederland is € 32.556 per jaar of € 16,70 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 30.312 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 38.031 per jaar.

Wat is het salaris in de kinderopvang?

Een Medewerker Kinderopvang in Nederland verdient gemiddeld € 2.690 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.290 (laag) tot € 3.095 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.

Hoe zwaar is werken in de kinderopvang?

Het grote aantal vacatures – 6600 in het derde kwartaal van 2022 – doet de werkdruk in de kinderopvang weinig goed, zo wijzen de CBS-cijfers uit. Een meerderheid van de kinderopvangmedewerkers, 61 procent, ervaart de werkdruk als (zeer) hoog. Ook dit percentage was nog nooit zo hoog.

Wat verdien je als ZZP er in de kinderopvang?

Wat is een gemiddeld zzp-tarief in de kinderopvang? Wat is een gemiddeld zzp-tarief in de kinderopvang? Als zelfstandig pedagogisch medewerker kun je gemiddeld zo'n € 37 per uur ex. btw rekenen.

Wat is de waarde van mijn diploma?

Met de Diplomahulp van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kunt u controleren of uw diploma in Mijn diploma's staat. U kunt uw diplomagegevens bekijken door in te loggen op Mijn DUO. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Welk diploma voor kinderbegeleider?

Welk diploma/certificaat behaal ik? Je behaalt het certificaat Kinderbegeleider baby's en peuters. Dit is een door het werkveld erkende kwalificatie. In combinatie met een diploma secundair onderwijs of een certificaat van Aanvullende Algemene Vorming, wordt dit een diploma Kinderbegeleider baby's en peuters.

Is er veel vraag naar kinderopvang?

Sinds 2021 lopen de tekorten aan kinderopvangmedewerkers snel op. Eind 2021 waren er ruim 4000 vacatures, een jaar later waren dat er al bijna 7000. Als de kinderopvang bijna gratis wordt zal de vraag sterk toenemen, en het personeelstekort dus ook.

Hoe word ik ZZP er in de kinderopvang?

Samenvatting
 1. Check of jouw diploma voldoet aan de eisen die gesteld worden in de kinderopvang en vraag een uittreksel op bij DUO.
 2. Schrijf je in bij de KvK.
 3. Schrijf je in in het Personenregister Kinderopvang.
 4. Sluit de juiste verzekering(en) af (in ieder geval de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering)

Hoelang mag je alleen staan kinderopvang?

De Wet IKK schrijft voor dat kinderopvangorganisaties letterlijk aan ouders mededelen wanneer er minder personeel op de groep staat. Dit mag maximaal drie uur op een dag en alleen bij organisaties die minimaal aaneengesloten 10 uur op een dag open zijn. Deze regels gaan in vanaf 1 januari 2018.

Wat is het verschil tussen pedagogisch medewerker niveau 3 en 4?

Als pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 bied je dagelijkse opvang aan baby's, peuters en kinderen van 0 tot 12 jaar. Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 bied je dagelijkse opvang aan baby's, peuters en kinderen. Je kunt ook een leidinggevende rol hebben.

Wat kost een BBL opleiding kinderopvang?

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Wat kun je met een pedagogisch medewerker niveau 3 diploma?

Leer tijdens de MBO-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) alles over het begeleiden en ondersteunen van kinderen tot 12 jaar. Na deze opleiding kun je werken bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal.

Wat kun je met een niveau 2 diploma?

Met een mbo niveau 2-opleiding kun je bijvoorbeeld opgeleid worden tot chauffeur, beveiliger, schilder, kok of kapper. Of je kunt aan de slag in de zorg, winkels, facilitaire dienstverlening, logistiek, techniek, of de bouw. Deze vakken zijn voor alle mbo-studenten hetzelfde.

Hoe lang duurt de opleiding Helpende niveau 2?

Binnen 6 maanden werken én leren, behalen deelnemers het niveau 2 diploma Helpende Zorg en Welzijn (dienstverlening).

Is helpende plus moeilijk?

Helpende plus is een beroep waarbij je moet weten wat je doet. Het is niet per se moeilijk, maar wel hard werk. Lees hier over welke competenties je moet hebben voor helpende plus.

Volgende artikel
Hoe troost je een kind?