What is the Survival Rate for Cervical Cancer?

Hoeveel mensen overleven baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: Loes Hassan Msc  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.1/5 (69 stemmen)

Wat is de overleving van baarmoederhalskanker? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 63 van de 100 vrouwen in leven.

Hoeveel procent overleeft baarmoederhals kanker?

Overlevingscijfers variëren van 96% voor vrouwen met vroeg stadium ziekte tot 16% als de ziekte is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Is baarmoederkanker goed te genezen?

Ook als baarmoederkanker terugkomt, kun je soms nog genezen. Daarvoor zijn een operatie en/of bestraling nodig. Als je niet meer kunt genezen, is er vaak nog wel een behandeling mogelijk om de kanker terug te dringen en de tijd zonder terugkeer of groei van de kanker te verlengen.

Hoeveel procent kans op baarmoederhalskanker?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. De kans op baarmoederhalskanker is heel klein. Minder dan 1% van de vrouwen met een HPV-infectie krijgt uiteindelijk baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker is niet erfelijk.

Welke kanker heeft de slechtste prognose?

Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.

28 gerelateerde vragen gevonden

Welke kanker minste overlevingskans?

Van de middengroep is de 5-jaarsoverleving 30-75%. Dit geldt onder andere voor kanker van de darm, blaas, nier, hoofd-hals en baarmoederhals. De groep met de laagste overleving (minder dan 30%) omvat onder andere longkanker, maag- en slokdarmkanker, alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie.

Wat is de meest agressieve kanker?

Alvleesklierkanker is een agressieve vorm van kanker. Er is een groot risico op uitzaaiingen en doorgroei in omliggende weefsels. Er zijn verschillende typen alvleesklierkanker. De meest voorkomende vorm ontstaat in de afvoerbuisjes (exocriene klieren).

Hoe lang leven met baarmoederkanker?

Wat is de overleving van baarmoederkanker? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 76 van de 100 vrouwen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.

Welke leeftijd meeste baarmoederhalskanker?

In 2022 bedroeg het aantal nieuw gediagnosticeerde gevallen van een invasieve vorm van baarmoederhalskanker 940 (0,11 per 1.000 vrouwen; voorlopige cijfers). Relatief de meeste nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden vastgesteld rond de leeftijd van 30 tot en met 34 jaar.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?

Na besmetting met HPV kunnen zich vrij snel, na 2 tot 3jaar, CIN-1- en CIN-2-afwijkingen ontwikkelen. Daarna duurt het lang, minstens 10 tot 15 jaar, voordat zich bij een blijvende HPV- infectie baarmoederhalskanker ontwikkelt. Het duurt dan nog zo'n 4 tot 5 jaar voordat de vrouw klachten krijgt.

Is baarmoederkanker erg?

Baarmoederkanker en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je leven. De meeste vrouwen hebben weinig blijvende klachten. Maar er zijn ook vrouwen die last blijven houden van de gevolgen van de behandeling. Bijvoorbeeld van lymfoedeem, darmproblemen en problemen met plassen.

Is baarmoederkanker gevaarlijk?

De overleving van baarmoederkanker is relatief goed. Dit komt met name doordat er in een vroeg stadium vaak al klachten ontstaan. Daarnaast groeit deze tumor over het algemeen langzaam.

Hoe begint baarmoederkanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Hoeveel procent is de kans dat je kanker overleeft?

Cijfers verschillen per kankersoort

Op dit moment overleeft gemiddeld 67% van de patiënten de eerste 5 jaar. Maar de overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%).

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederhalskanker?

Symptomen
 • contactbloedingen (bijvoorbeeld bij het vrijen, of bij het inbrengen van een tampon)
 • bloedverlies buiten de menstruatie om.
 • veranderde vaginale afscheiding.

Kun je baarmoederhalskanker voelen?

Vaak geeft baarmoederhalskanker geen klachten, zeker in het begin. Het wordt meestal ontdekt bij het uitstrijkje. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood. U verliest bloed terwijl u al een jaar of langer niet meer ongesteld bent.

Wat voel je bij baarmoederkanker?

Klachten en symptomen

onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Kun je baarmoederhalskanker krijgen als je niet seksueel actief bent?

Als u geen enkel seksueel contact heeft gehad, is er weinig kans op een HPV(humaan papillomavirus)-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan ook erg klein. Maar ook met deze kleine kans, is het zinvol om u te laten onderzoeken.

Waar zaait baarmoederkanker naar uit?

Als baarmoederkanker uitzaait, is dat meestal via het lymfstelsel en minder vaak via het bloed. Uitzaaiingen ontstaan vaak eerst in lymfeklieren. Pas later in andere organen, zoals de lever en de longen.

Wat zijn de vier stadia van baarmoederkanker?

Bij baarmoederkanker werken artsen vaak met deze stadiumindeling:
 • Stadium 1. De tumor blijft beperkt tot de baarmoeder. ...
 • Stadium 2. De tumor is doorgegroeid tot in het bindweefsel van de baarmoederhals (net onder de slijmvlieslaag).
 • Stadium 3. ...
 • Stadium 4. ...
 • Graad 1: laaggradig. ...
 • Graad 2: intermediair. ...
 • Graad 3: hooggradig.

Kan baarmoederhalskanker een uitzaaiing zijn?

Uitzaaiingen bij baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker kan zich op verschillende manieren uitbreiden: Door directe doorgroei in de omgeving. Door uitzaaiingen in de lymfeklieren. Door uitzaaiingen in het bloed (zeer laat stadium)

Welke kanker is niet te genezen?

Alvleesklierkanker en eierstokkanker zijn moeilijk te behandelen omdat ze vaak laat ontdekt worden. De tumor is dan te groot om te verwijderen. Of hij is al uitgezaaid. Omdat mensen met zo'n tumor vaak niet meer lang leven, is het moeilijk om daar goed onderzoek naar te doen.

Wat zijn de 10 dodelijkste kankers?

10 meest voorkomende types kanker
 • Borstkankers.
 • Prostaatkanker.
 • Colorectale of dikkedarmkanker.
 • Hoofdkanker.
 • Longkanker.
 • Blaaskanker.
 • Non-Hodgkin lymfoom.
 • Huidkanker (melanoom)

Kun je uitzaaiingen overleven?

Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose

Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.

Vorige artikel
Waarom schudt baby Nee?