Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Welk grensoverschrijdend gedrag is strafbaar?

Gevraagd door: Fenna van der Heijden B  |  Laatste update: 19 februari 2024
Score: 4.4/5 (61 stemmen)

Meer vormen van seksueel overschrijdend gedrag strafbaar Je bent strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil; Seksuele intimidatie, zowel offline als online; Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen (sexchatting).

Wat is de straf voor grensoverschrijdend gedrag?

De straffen voor aanranding, verkrachting en seksueel misbruik lopen uiteen van een taakstraf tot een langdurige gevangenisstraf. In zeer ernstige gevallen wordt een gevangenisstraf gecombineerd met TBS met dwangverpleging. In de wet is bepaald welke maximum gevangenisstraf er opgelegd kan worden.

Wat valt allemaal onder grensoverschrijdend gedrag?

Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie. Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, dus ook binnen organisaties en bedrijven.

Hoe bewijs je grensoverschrijdend gedrag?

Als je aangifte doet van online grensoverschrijdend gedrag, vraag je de politie een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Met het bewijsmateriaal en de informatie die jij geeft doet de politie onderzoek. Neem daarom zoveel mogelijk bewijs mee.

Kun je aangifte doen van grensoverschrijdend gedrag?

Neem contact op met de politie op 0900-8844 om een melding te doen van wat er is gebeurd. Een melding doen is iets anders dan aangifte doen. De politie brengt je in contact met de afdeling zedenzaken. Dit noemen we ook wel de zedenpolitie.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoe pak je grensoverschrijdend gedrag aan?

8 tips om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken
  1. Weet wat grensoverschrijdend gedrag is. ...
  2. Als je een 'niet-pluis'-gevoel hebt, wees dan alert en neem het serieus. ...
  3. Bespreek kleine overschrijdingen direct. ...
  4. Praat structureel met kinderen over veiligheid. ...
  5. Wees alert op ander gedrag van kinderen.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van grensoverschrijdend gedrag?

Een gesprek kan telefonisch of persoonlijk; bij slachtofferhulp, bij jou thuis of ergens in je buurt. Iedereen kan bij slachtofferhulp terecht, ook kinderen en jongeren. Je kan hen bereiken via 0800 13 500. Voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kan je terecht op 1712.

Wat doe je als je vals beschuldigd wordt?

Valse beschuldiging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Heeft u te maken met smaad en laster. Als iemand u in een kwaad daglicht wilt zetten of wilt 'zwartmaken', dan is de persoon strafbaar op grond van belediging.

Wat is onaangenaam gedrag?

Ongewenst gedrag is gedrag dat als bedreigend, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Het kan zich uiten in de vorm van seksuele intimidatie, discriminatie, pesten, agressie en geweld.

Wat moet je doen als je te maken krijgt met ongewenste intimiteiten?

Tips
  1. Geef de dader duidelijk te verstaan dat hij (of zij) moet stoppen.
  2. Houd schriftelijk bij wat er gebeurt.
  3. Ga na of anderen ook last van de dader hebben (gehad). ...
  4. Als je niet zeker weet of je te maken hebt met ongewenste intimiteiten, kun je het gedrag van een collega het best bespreken met iemand die je vertrouwt.

Wat is een valkuil bij grensoverschrijdend gedrag?

'Bij grensoverschrijdend gedrag krijgen veel mensen de neiging zich terug te trekken en te isoleren van de groep. Ze gaan minder participeren in gezamenlijke activiteiten, maken zich onzichtbaar. Dat is een valkuil, omdat collega's zo eerder negatief over je gaan denken en jouw kant van het verhaal niet zien. '

Waar kun je terecht met vragen over grensoverschrijdend gedrag?

Voor informatie of om een melding te maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag kun je terecht bij een politiebureau in de buurt of bellen met de zedenpolitie via 0900 - 8844.

Waar vind grensoverschrijdend gedrag plaats?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan binnen en buiten de huiselijke kring plaatsvinden, zowel offline als online. Het onderzoek vond plaats onder de bevolking van 16 jaar en ouder. Van alle leeftijdsgroepen komt seksueel grensoverschrijdend gedrag het meeste voor onder jongeren (16-24 jaar).

Wat kun je doen als je ziet dat iemand grensoverschrijdend gedrag vertoond?

Wat je kunt doen

Erover praten met de persoon die over jouw grenzen is gegaan. Je kunt die persoon vertellen dat jouw grenzen zijn overschreden, en vertellen hoe dat voor jou voelt. Je kunt ook samen nadenken over wie je het nog meer zou willen vertellen. Erover praten met de vertrouwenspersoon.

Is betasten strafbaar?

Het hangt er vanaf hoe iemand je heeft aangeraakt of dit strafbaar is. Als iemand je bijvoorbeeld dwingt om te tongzoenen terwijl je dat niet wilt, dan is dat aanranding. Aanranding is strafbaar en daar kun je aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook voor advies contact opnemen met de politie bij jou in de buurt.

Wat is de legale leeftijd om seks te hebben?

Als jij en je vriend of vriendin allebei 15 jaar oud zijn en jullie willen allebei seks met elkaar, dan is dat niet strafbaar. Voorwaarde is dat de seks tussen jullie vrijwillig is. Dus dat je geen van beiden iets doet wat je eigenlijk niet wilt.

Wat valt onder ernstige gedragsproblemen?

Gebruik de term 'ernstige gedragsproblemen' wanneer er sprake is van dwars en opstandig gedrag, prikkelbaar en driftig gedrag, anderen ergeren, antisociaal gedrag en/of agressief gedrag en wanneer dit gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind, de jongere en/of de omgeving en gedurende minstens enkele maanden ...

Welke 4 vormen van ongewenst gedrag kent de Arbowet?

Volgens de Arbowet kan er een onderscheid worden gemaakt tussen vier verschillende vormen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Deze zijn discriminatie, pesten, seksuele intimidatie en agressie.

Wat is onbeleefd gedrag?

onbeleefdheid en aanmatigend gedrag. onfatsoenlijk. onbeschaamd. geen respect voor anderen en geen rekening houdend met de ander.

Is kwaadsprekerij strafbaar?

Kwaadsprekerij wordt ook wel laster genoemd. Laster is een strafbaar feit. Kun je iemand aanklagen wegens smaad? Smaad is in de basis een 'klachtdelict'.

Kun je iemand aanklagen wegens laster?

Wat kan ik doen tegen smaad of laster? Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert. Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt de rechter vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.

Hoe kan je laster bewijzen?

U kunt alleen worden veroordeeld voor smaad en/of laster als met voldoende bewijs kan worden aangetoond dat u opzettelijk de eer of goede naam van een ander aanrandt met het doel daar ruchtbaarheid (bekendheid) aan te geven, zijnde smaad, of het doen van schriftelijke of mondelingen uitlatingen waarbij een ander in ...

Wat zijn ongewenste aanrakingen?

Ongewenste intimiteiten komen in verschillende vormen voor. Denk aan gluren, iets opdringen, opmerkingen maken die seksueel getint, homofoob of seksistisch zijn, en handtastelijkheden.

Waar komt grensoverschrijdend gedrag het meest voor?

“Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds overal en veel te vaak voor. Niet alleen op het werk, maar bijvoorbeeld ook thuis, in cafés, bij de sportvereniging, op school en op straat. Dat moet veranderen. Het wordt nog veel te normaal gevonden dat mensen worden lastig gevallen, geïntimideerd en aangerand.

Wat is grensoverschrijdend gedrag thuis?

Grensoverschrijdend gedrag door een professional kent dezelfde uitingsvormen als kindermishandeling in de huiselijke kring: het kan psychisch, lichamelijk of seksueel zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om pesten, uitschelden, slaan of schoppen, seksuele toenaderingen of seksuele intimidatie.