Echografie bij de huisarts

Kan een huisarts een echo aanvragen?

Gevraagd door: Stan Schatteleijn  |  Laatste update: 2 februari 2024
Score: 4.3/5 (40 stemmen)

Echografisch onderzoek bij uw eigen huisarts Een echo-onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij een vertrouwde huisarts. Het spaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis uit, waardoor uw eigen risico niet hoeft te worden aangesproken.

Kan huisarts echo aanvragen?

Uw huisarts kan bij Star-shl verschillende echografische onderzoeken aanvragen: Algemene echo: Een echo van de organen en vaten van de bovenbuik, onderbuik, nieren/blaas, hals/schildklier, beenvaten, scrotum (testikels), structuren rondom de gewrichten of onderhuidse structuren of zwellingen.

Doet huisarts echografie?

Figuur 1 | Echografie is de moderne stethoscoop van de huisarts. Het gebruik van het echoapparaat door de huisarts heeft een meerwaarde voor zowel de huisarts als de patiënt, zeker als huisartsen het gericht inzetten voor het bevestigen dan wel uitsluiten van een differentiële diagnose.

Wat kan er gezien worden op een echo?

Een echo kijkt naar de zachte weefsels: van de organen, zoals het hart, de lever, de milt, de alvleesklier, de nieren, de prostaat, de blaas, de lymfeklieren.

Is een tumor te zien op een echo?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

31 gerelateerde vragen gevonden

Kun je ontstekingen zien op een echo?

Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.

Is een echo vergoed?

Vergoeding door de zorgverzekering

Een echografisch onderzoek valt onder het onderzoek van de kliniek. Vrijwel alle zorgverzekeringen in Nederland vergoeden dit (gedeeltelijk) in hun (aanvullende) zorgverzekeringspakket.

Welke echo vergoed?

Als je zwanger bent, krijg je standaard 4 echo's vergoed door de verzekering: de termijnecho, de 13- weken echo, de 20-weken echo en een groei/liggingsecho bij 35 – 36wkn. Daarnaast kan het zijn dat we je verwijzen voor extra echo's om bijvoorbeeld de groei of de ligging van de baby te controleren.

Kan je een extra echo laten maken?

Gewoonlijk hebben vrouwen één of meerdere echo's in de eerste maanden van de zwangerschap. Ook kiezen de meeste vrouwen voor een 20 weken echo. Daarnaast is het soms nodig om op een ander moment in de zwangerschap een extra echo te maken. Deze echo's worden gedaan op medische indicatie.

Wat valt onder medische echo?

Dat zijn de termijnecho, de 13-weken echo en de 20-weken echo. Als de verloskundige het vanwege medische redenen nodig vindt kan ze voorstellen om een aanvullende echo te doen. Dat zijn de vitaliteitsecho, de groei-echo en de liggingsecho.

Wie maakt een echografie?

De radioloog of laborant zet een echokop (soort microfoon) op uw buik en beweegt hem heen en weer. De echokop zendt geluidsgolven uit. Een computer zet de geluidsgolven om in beelden. Een echo doet meestal geen pijn en is niet schadelijk.

Waarom uitslag echo via huisarts?

Omdat de radioloog niet de behandelende arts is, hoort de patiënt in de regel niet veel meer dan: 'U kunt de uitslag bespreken met uw huisarts'. Niet zelden volgt dan een week vol ongerustheid (is het toch kanker?) voor de patiënt.

Hoeveel eigen risico voor een echo?

Je verzekeraar betaalt de kosten van de 20 wekenecho. Je betaalt zelf niets. Ook geen bedrag van je eigen risico.

Wat mag je niet voor een echo?

Eet geen vette producten, zoals boter, kaas, pindakaas of chocolade. De laatste 4 uur voordat u het onderzoek heeft niet meer eten, roken of kauwgom kauwen. Thee zonder melk of suiker en water drinken mag nog wel. Frisdrank of water met bubbels mag u niet drinken voor dit onderzoek.

Hoe vaak krijg je een echo?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)

Welke echo's worden vergoed 2023?

De basisverzekering vergoedt alle echo's die voorgeschreven zijn door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Hieronder vallen in elk geval: de termijnecho (12-wekenecho), de 13-wekenecho en de 20-wekenecho.

Is de 20 weken echo gratis?

Je betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met jouw verloskundige en gynaecoloog, en ook de 20 wekenecho zelf kost je niets.

Hoe snel kun je een echo laten maken?

Termijn bij de eerste echo

Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken.

Is 6 weken te vroeg voor echo?

Daarnaast kijken we of de baarmoeder en eierstokken er normaal uit zien. Het is mogelijk om deze echo vanaf 6 weken te maken. Echter is ons advies om dit vanaf 7 weken te doen omdat we dan meer duidelijkheid kunnen geven over de vitaliteit van de zwangerschap.

Wat zijn de nadelen van echografie?

Het grote voordeel van echografie is dat er geen straling aan te pas komt. Het kan dus altijd gebruikt worden, ook tijdens de zwangerschap. Een nadeel is dat het beeld niet altijd even duidelijk is. Soms is het onderzoek ook wat gevoelig wanneer de arts met de sonde over een pijnlijke plaats gaat.

Hoe lang duurt de uitslag van een echo?

Wanneer krijgt u de uitslag? U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u.

Kun je zenuwen zien op echo?

Een echo onderzoek is een onderzoek waarbij de anatomie van de zenuwen en /of de spieren in beeld gebracht kan worden.

Wat zijn de eerste symptomen van kanker?

Let daarom op deze 10 symptomen die kunnen wijzen op kanker:
  • Slikklachten.
  • Een verdikking of knobbeltje in je lichaam.
  • Een plekje of knobbeltje op de huid.
  • Je poep verandert zonder reden of er zit bloed bij.
  • Veranderingen bij het plassen, bloed in je plas.
  • Je bent moe zonder reden.

Hoe kom je erachter of je kanker hebt?

Om te onderzoeken of je al dan niet kanker hebt, gebeurt meestal een biopsie of een punctie. Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) je arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.

Vorige artikel
Welke maand niet drinken?
Volgende artikel
Wat doen met navelstreng baby?