How to Get a Child to Sleep in His Bed | Child Psychology

Hoe leer je een kind in zijn eigen bed slapen?

Gevraagd door: Boris van Leeuwen  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.2/5 (42 stemmen)

Begin altijd in een rustige periode, dus niet vlak voor zijn verjaardag of iets anders 'spannends'. Laat hem de eerste dagen nog wel inslapen in jullie bed, maar leg hem daarna voorzichtig in zijn eigen bed. Ook kun je ervoor kiezen om hem meteen in zijn eigen bed te leggen en bij hem te blijven tot hij lekker slaapt.

Hoe leer ik mijn kind in zijn eigen bed slapen?

'Erg belangrijk is dat je je kind wakker in bed legt, zodat hij leert om op die plek in slaap te vallen. Het is daarbij ook belangrijk dat je niet naast je kind gaat liggen tot hij in slaap valt,' benadrukt ze, 'Als hij wakker wordt en jij bent er ineens niet meer, is de paniek groot. '

Welke leeftijd kind eigen bed?

Tegelijkertijd wordt wel aangeraden om je kind minimaal een half jaar in de buurt van je eigen bed te laten slapen. Zo kan je het kind goed in de gaten houden, zodat het bijvoorbeeld niet sterft aan wiegendood. Voor oudere kinderen zijn er geen richtlijnen. Ook moet het kind de juiste beweegredenen hebben.

Hoe oud moet je zijn om alleen te slapen?

Kind alleen thuis slapen

Overdag je kind voor een korte tijd alleen laten kan meestal vanaf een jaar of 9-10 en zo bouw je dat met de jaren op. Laat je je kind een hele dag en dus ook 's nachts alleen thuis blijven, dan kan dit gewoonlijk vanaf een jaar of 16.

Wat te doen als baby niet in eigen bed wil slapen?

Wil jouw baby niet in zijn/haar eigen bedje slapen?
 1. Tip 1: Slaappatroon ontwikkelen. ...
 2. Tip 2: Wakker in bed leggen. ...
 3. Tip 3: Breng baby tot rust. ...
 4. Tip 4: Probeer te ontspannen. ...
 5. Tip 5: Geef aandacht en geniet. ...
 6. Tip 6: Zorg goed voor jezelf.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe baby in bed stoppen?

Als je je baby in bed legt, kan er nog een vuist tussen zijn voetjes en het voeteneinde. Zorg er wel voor dat hij zijn benen nog kan strekken. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Het laken mag goed strak, let er op dat het matras vlak ligt en niet in een kuiltje.

Hoe lang moet een baby bij de ouders slapen?

Hoewel het algemene advies van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is om een baby in ieder geval 6 maanden bij je op de kamer te houden, kiezen veel ouders hier al wat eerder voor.

Waarom durft mijn kind niet alleen te slapen?

Dit heeft waarschijnlijk te maken met wat het kind overdag heeft meegemaakt en met eventuele angsten of conflicten die nog blijven doorspelen tijdens de slaap. In deze leeftijd zitten kinderen ook in een overgangsfase in hun ontwikkeling. Als uw kind voorheen altijd doorsliep, zou dit een oorzaak kunnen zijn.

Is het erg als je kind bij je in bed slaapt?

Of het voor het kind goed is om bij de ouders te slapen, hangt af van een aantal factoren zoals leeftijd, gewoonte en ontwikkeling. Voor baby's is het de eerste 18 á 24 maanden sterk af te raden om bij de ouders in bed te slapen vanwege het risico op wiegendood. Een co-sleeperbedje biedt uitkomst.

Welke leeftijd kinderen savonds alleen thuis?

' In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.

Hoe krijg je een 3 jarige naar bed?

Je peuter naar bed brengen

Gebruik een vast dagritme, met vaste momenten voor opstaan, wassen en aankleden, eten en naar bed gaan. Breng je kind iedere avond op dezelfde tijd naar bed. Sluit de avond rustig af. Doe bijvoorbeeld geen wilde of drukke spelletjes meer.

Hoe overgang naar peuterbed?

Bij de overgang naar een peuterbed raden we aan om te beginnen met de nachten omdat ze dan meer moe zullen zijn en dus gemakkelijker tot rust kunnen komen. Houd hetzelfde slaapritueel aan zoals jij en je peuter gewend zijn en geef ze kans om zelfstandig in hun nieuwe bed in slaap te vallen.

Hoe merk je dat je kind toe is aan een peuterbed?

Signalen dat je peuter misschien klaar is voor het peuterbed:
 • Je peuter heeft veel interesse in het ouderlijk bed. Wil daar bijvoorbeeld graag in liggen.
 • Je peuter vraagt simpelweg of hij ook een groot bed mag (soms ligt het heel erg voor de hand).
 • Je kindje klautert telkens uit bed. ...
 • Je kindje slaapt niet goed.

Hoe lang duurt slaapregressie 3 jaar?

Hoelang duurt een slaapregressie? Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. Het goede nieuws is dat de meeste baby's niet door elke slaapregressie gaan die er is tussen de geboorte en 3 jaar. Sommige kinderen hebben er amper last van, anderen zijn er gevoeliger voor.

Hoe lang duurt slaapregressie 2 jaar?

Hij is bijna niet in bed te krijgen, kan moeilijk in slaap komen en wordt 's nachts regelmatig wakker. Alle kinderen kunnen een slaapregressie krijgen, ook als slapen eerder geen probleem was. Zo'n slaapregressie kan twee tot zes weken duren.

Waarom moeten kinderen in hun eigen bed slapen?

Uiteindelijk is leren slapen in zijn eigen bed een belangrijke fase in de ontwikkeling van je kind. Het draagt voor een groot deel bij aan zijn zelfstandigheid.

Waarom willen kinderen bij ouders slapen?

De ene ouder vindt het fijn en goed voor de hechting, de ander vindt uit principe dat kinderen in hun eigen bed moeten slapen.” Kinderen hebben veel behoefte aan de (lijfelijke) aanwezigheid en aanraking van hun ouders. Dit is ontzettend belangrijk voor verschillende aspecten van hun ontwikkeling, aldus Hosemans.

Waarom slaapt baby beter bij ouders in bed?

Co-sleeping kan voor je baby erg goed zijn. Het geeft je baby een veilig gevoel dat je dichtbij bent. Dat bevordert het gevoel van veilige hechting, wat weer erg goed is voor de ontwikkeling van de hersenen. Hechting heeft grote invloed ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve hersenen.

Hoe om te gaan met verlatingsangst kind?

Wat kun je doen als je kind bang is om zonder jou te zijn?
 1. Neem de angst van je kind serieus.
 2. Praat erover. ...
 3. Probeer rustig te blijven als je kind heel bang is.
 4. Laat merken dat je veel vertrouwen hebt in je kind, zonder dat je dat steeds zegt.
 5. Vertel op school over de angst van je kind.

Waarom wil mijn kind van 2 niet slapen?

Waarom wil je peuter niet slapen? Peuters willen om veel verschillende redenen niet gaan slapen 's avonds. Misschien wil je peuter niet gaan slapen omdat het nog zo gezellig is, omdat hij nog geen afscheid wil nemen van de dag, omdat er een monster onder zijn bed zit, of omdat hij bang is voor nachtmerries.

Hoe maak je een kind moe?

Algemene tips

Bereid je kind voor op het naar bed gaan en laat je kind op een vast tijdstip naar bed gaan. Het lichaam heeft een interne biologische klok en daarom zijn vaste bedtijden en op vaste tijden opstaan belangrijk. Dim het licht, zodat het lichaam zelf melatonine aan gaat maken waardoor je kind slaperig wordt.

Hoe krijg ik mijn baby in zijn eigen bed?

Tips om je baby te laten wennen aan zijn eigen kamer
 1. Rustige slaapomgeving. Zorg voor een rustig bed: zachte kleuren en maar één knuffel. ...
 2. Gebruik het vaste bedritueel. ...
 3. Leg een kledingstuk met jouw geur bij je baby in bed. ...
 4. Nachtlampje. ...
 5. Laat een muziekdoosje of -mobiel spelen. ...
 6. Gebruik een babyfoon.

Welke leeftijd meeste kans op wiegendood?

De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.

Waarom Co Sleeping?

Een veilige en geborgen slaapplek voor je kindje naast jouw bed. Een co sleeper biedt een veilige en geborgen slaapplek voor pasgeboren kindjes. Een ledikant kan nog best groot zijn voor zo'n klein kindje. Een co sleeper is een stuk kleiner en geeft een veilig gevoel.

Wat leg je in een ledikantje?

Het wiegje of ledikantje maak je in de volgende volgorde op:
 • Matras;
 • Molton onderlegger;
 • (Hoes)onderlakentje;
 • Zeiltje;
 • Molton onderlegger of flanellen luier;
 • Hydrofielluier;
 • Lakentje;
 • Twee dekentjes.

Vorige artikel
Kan je toxoplasmose zien?
Volgende artikel
Hoe lang duurt 10 maanden sprong?