Wat maakt kinderen kwetsbaar?
Gevraagd door: Elin van Orleans | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.2/5 (18 stemmen)
Wat maakt een kind meer kwetsbaar? - Hulpeloosheid en controleverlies; - Minder zelfvertrouwen; - Minder knoppenkennis; - Gevoelens van angst; - Houding van de ouders (als zij negatief en angstig zijn, wordt dat overgedragen op kinderen); - Niet in context kunnen plaatsen → bijgevolg hebben ze controleverlies.
Welke kinderen zijn kwetsbaar voor kindermishandeling?
psychische en psychiatrische problemen bij ouder(s), actueel of in het verleden (denk aan: depressie, autisme, ADHD, bipolaire stoornis, antisociale gedragsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis en LVB); ouder heeft kindermishandeling in de jeugd meegemaakt; problematisch alcohol-/drugsgebruik door ouders.
Welke ouders lopen meer risico om hun kinderen te mishandelen?
Ouders die zelf als kind mishandeld zijn of in hun jeugd andere negatieve ervaringen in het gezin hebben meegemaakt, hebben een groter risico om hun eigen kind te mishandelen.
Wat zijn risicofactoren voor kindermishandeling?
psychische en psychiatrische problemen zoals depressie; temperament , prikkelbaarheid, hyperreactiviteit; ouder heeft kindermishandeling in de jeugd meegemaakt en/of was getuige van partnergeweld; ongewenste zwangerschap.
Welke problemen kunnen kinderen hebben?
Veel voorkomend is bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculi, dysplasie, hoogbegaafdheid, ADHD, ADD, ASS (autisme spectrum stoornissen (bijvoorbeeld PDD nos en autisme). Leerproblemen leiden vaak tot verminderde schoolprestaties, maar kunnen ook de motivatie en het zelfvertrouwen van het kind negatief beïnvloeden.
Heeft mijn kind een gedragsprobleem?
We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.
Wat voor soort gedragsproblemen zijn er?
De twee belangrijkste gedragsstoornissen zijn de ODD (oppositional defiant disorder) en CD (conduct disorder). Een gedragsstoornis moet niet worden verward met een ontwikkelingsstoornis. Dan verschilt de ontwikkeling van een kind overduidelijk van die van andere kinderen én er zijn gedragsproblemen.
Welke risicofactoren vergroten de kans dat er verwaarlozing of mishandeling plaats vindt?
Het risico op mishandeling en verwaarlozing blijkt groter te zijn wanneer ouders problemen met zichzelf hebben, niet goed kunnen omgaan met de problemen van het kind of als het gezin onder moeilijke omstandigheden leeft.
Wat is een risicofactor betekenis?
'Iets' waardoor de kans op een ziekte toeneemt. Bijvoorbeeld roken, waardoor je een flink grotere kans hebt een hartinfarct of longkanker te krijgen dan mensen die niet roken. Of veel eten en dik worden, waardoor je kans op diabetes groter wordt.
Wat zijn de vormen van kindermishandeling?
- Lichamelijke mishandeling. Van lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld sprake als een volwassene regelmatig een kind slaat.
- Emotionele of geestelijke mishandeling. ...
- Lichamelijke verwaarlozing. ...
- Emotionele of geestelijke verwaarlozing. ...
- Seksueel misbruik.
Hoe komt het dat ouders hun kind mishandelen?
Ouders die hun kinderen fysiek straffen en mishandelen, doen dat meestal uit onmacht. Zij willen iets bij het kind bereiken maar krijgen dat niet voor elkaar. De schuldvraag vergroot gewelddadig handelen, de vraag naar verantwoordelijkheid opent de weg naar een veiliger context.
Wat zijn beschermde factoren?
Beschermende factoren vormen een buffer tegen de invloed van risicofactoren. Beschermende factoren bij gedragsproblemen zijn: sterke kanten van het kind zoals intelligentie, gezondheid, positieve karaktereigenschappen, charme en een talent voor sport.
Wat zijn de gevolgen van kindermishandeling?
- Fysiek letsel. ...
- Ontwikkelingsstoornissen. ...
- Verstoord sociaal functioneren. ...
- Verstoord sociaal functioneren. ...
- Psychosomatische klachten. ...
- Posttraumatische stressstoornis. ...
- Dissociatieve stoornis. ...
- Verslaving.
Wat is het Balansmodel?
Het balansmodel uit 1998 geeft een overzicht van het samenspel van beschermende en risicofactoren voor de ontwikkeling van een kind op drie niveaus. Met dit model kan de gezinssituatie en de eventueel benodigde opvoedsteun of –hulp nauwgezet worden bepaald.
Wat is een ander woord voor risico?
risico - mogelijkheid van, onder andere, schade, pijn, verlies. Synoniem: gevaar.
Wat zijn risicofactoren criminaliteit?
Risicofactoren op gezinsniveau:
Criminele ouders, broers of zussen. Armoede. Werkeloosheid. Ineffectieve discipline in de opvoeding.
Wat is een prognostische factor?
Situatie, toestand of karakteristiek van een persoon waar men rekening mee houdt bij het opstellen van een prognose.
Welke risicofactoren kunnen binnen het gezin een rol spelen?
Lastige jeugd. Andere problemen (geld, verslaving, slechte woonruimte). Laag intelligentieniveau (IQ) en beperkt inzicht.
Wat zijn voorbeelden van dynamische risicofactoren?
Het veranderen van stabiele dynamische factoren vraagt de nodige tijd en moeite. Voorbeelden van stabiel dynamische risicofactoren zijn impulsiviteit, het gebruiken van seks als coping en tekortschietende probleemoplossende vaardigheden.
Welke omstandigheden zijn voor het gezin ongunstig in verband met kindermishandeling?
Hieronder staan enkele kenmerken van ouders en gezinsfactoren die het risico op kindermishandeling vergroten. Verstandelijk gehandicapt zijn, verslaving (alcohol, drugs, gokken), psychische of psychiatrische problemen of een chronische ziekte kunnen ouders beperken in het geven van voldoende ouderlijke zorg.
Wat zijn voorbeelden van gedrag?
Gedrag bestaat uit waarneembare handelingen. Een handeling kan vanalles zijn; stofzuigen, pannenkoeken bakken, fietsen, slapen, je neus ophalen, vechten, noem maar op. Deze handelingen vallen onder uiterlijk waarneembaar gedrag.
Wat zijn ernstige gedragsproblemen?
Gebruik de term 'ernstige gedragsproblemen' wanneer er sprake is van dwars en opstandig gedrag, prikkelbaar en driftig gedrag, anderen ergeren, antisociaal gedrag en/of agressief gedrag en wanneer dit gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind, de jongere en/of de omgeving en gedurende minstens enkele maanden ...
Wat is moeilijk gedrag?
Onder probleemgedrag verstaan we alle gedrag van de cliënt dat deze cliënt of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar ervaart. Probleemgedrag heet ook wel onbegrepen gedrag of veranderend gedrag. Veel probleemgedrag is afhankelijk van de situatie, de persoonlijkheidskenmerken van de cliënt zelf en de mensen om hem heen.
Hoe herken je onbegrepen gedrag?
Voor onbegrepen gedrag worden verschillende termen gebruikt zoals probleemgedrag, moeilijk hanteerbaar gedrag of veranderend gedrag. Het kan gaan over klagen, repetitief gedrag, (nachtelijke) onrust, loopdwang, snel(ler) boos, argwanend, apathisch en agressief gedrag.
Wie helpt kinderen met gedragsproblemen?
Het behandelen van ernstige gedragsproblemen
Tijdens een oudertraining leren ouders hoe ze goed gedrag kunnen stimuleren en ongewenst gedrag kunnen afremmen. En dat werpt zijn vruchten af. Soms hebben kinderen ook therapie nodig. Voor kinderen van acht tot twaalf jaar is er cognitieve gedragstherapie.
Hoe worden kinderen gevormd?
Wat is het nut van een babyshower?