Signs Of A Highly Sensitive Person - Dr. Julie Smith

Wat zijn de symptomen van hooggevoeligheid?

Gevraagd door: drs Mohamed Evers  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 5/5 (66 stemmen)

Iemand die hoogsensitief is, is gevoelig voor zowel externe als interne prikkels. Een HSP'er merkt details uit de omgeving snel op, zoals de sfeer in de ruimte en de stemming van anderen. HSP'ers raken daardoor ook gauw overprikkeld en hebben meer rust en tijd alleen nodig.

Hoe weet je of je hooggevoelig bent?

Een zogenaamde HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden.

Waar hebben hoogsensitieve mensen moeite mee?

Mensen die HSP zijn, ervaren de buitenwereld intenser, ze pikken emoties van anderen sneller op en ze kunnen zich uitgeput voelen door die emoties. Vaak hebben deze mensen ook meer tijd nodig om alleen te zijn en zich op te laden. In de wetenschap wordt dan ook de term SPS (Sensory Processing Sensitivity) gebruikt.

Wat doet hooggevoeligheid met je?

Hoogsensitiviteit, of hooggevoeligheid, wil zeggen dat je geboren bent met een ander brein en dat je een gevoelig zenuwstelsel hebt. Hierdoor ben je gevoelig voor zintuiglijke en emotionele prikkels, je verwerkt deze prikkels diepgaand en je hebt hersteltijd nodig.

Wat kun je doen als je hooggevoelig bent?

Omgaan met HSP: 10 tips
 1. Kijk of je daadwerkelijk hoogsensitief bent. ...
 2. Leer de kenmerken van hoogsensitiviteit herkennen. ...
 3. Leer de beperkingen te accepteren die bij hoogsensitiviteit horen. ...
 4. Stel duidelijke grenzen. ...
 5. Luister goed naar je lichaam. ...
 6. Zorg voor rust aan je hoofd. ...
 7. Zorg voor ontspanning. ...
 8. Zorg voor ontlading.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe denken hoogsensitieve mensen?

Dit wil zeggen: hoogsensitieve mensen denken langer en dieper na over vraagstukken en belichten het van alle kanten. Dit betekent ook dat HSP'ers dingen te complex kunnen maken en de neiging hebben om te piekeren.

Wat is het verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig?

Ben je hoogsensitief, dan ben je ontvankelijker voor prikkels: je krijgt er meer binnen. Ben je hooggevoelig, dan ben je gevoeliger voor prikkels: je krijgt er niet per se meer binnen, maar je hebt er wel last van.

Welke mensen zijn hoogsensitief?

Aron omschrijft een hoogsensitief persoon als iemand die sterker geprikkeld wordt dan een niet hooggevoelig persoon. Hoogsensitiviteit is geen psychische klacht, maar een persoonlijkheidskenmerk. Mensen die zich hierin herkennen zouden gevoeliger zijn voor omgevings-, sociale en emotionele prikkels.

Wat voor mensen zijn hoogsensitief?

HSP staat voor 'hoogsensitief persoon'. Iemand die hoogsensitief is, is gevoelig voor zowel externe als interne prikkels. Een HSP'er merkt details uit de omgeving snel op, zoals de sfeer in de ruimte en de stemming van anderen. HSP'ers raken daardoor ook gauw overprikkeld en hebben meer rust en tijd alleen nodig.

Wat is de oorzaak van hoogsensitiviteit?

HSP is erfelijk en wordt vooral autosomaal dominant overgedragen. Dit wil zeggen dat elk kind van een man of vrouw met HSP 50% kans heeft om deze ziekte ook te ontwikkelen. De ziekte kan ook autosomaal recessief overgedragen worden, waarbij beide ouders drager zijn en een kind 25% kans heeft om de ziekte te krijgen.

Hebben hoogsensitieve mensen meer slaap nodig?

HSP hebben vaak veel slaap nodig. De oorzaak ligt in de prikkels die ze overdag ervaren en de diepte van verwerking van de prikkels.

Is er medicatie voor hoogsensitiviteit?

HSP en artsen

Het komt dan ook voor dat er niet-aangepaste therapieën of medicatie voorgeschreven worden om bepaalde kenmerken te beheersen of zelfs helemaal te onderdrukken. Daarom is het zo belangrijk om correcte informatie over hoogsensitiviteit te verspreiden, zowel in de hulpverlening als in de brede samenleving.

Hoe kom je van hoogsensitief af?

Je kunt als HSP-er beter met prikkels en overprikkeling leren omgaan.
 1. Jouw agenda kan erop ingericht worden. Je kunt structuur aanbrengen in jouw leven. ...
 2. Ook is het goed om af en toe een dagje op het afdruiprek te liggen. ...
 3. Je kunt gaan sporten en bewegen.
 4. Je zondert je af en trekt je even terug in jouw eigen wereldje.

Wat is het verschil tussen hoogsensitief en autisme?

Herkennen van emoties en gevoelens

Het erkennen van emoties en gevoelens is voor mensen met autisme erg lastig. Een hooggevoelig persoon voelt stemmingen en emoties juist goed aan. Dat geldt ook voor het waarnemen van onbewuste signalen, zoals lichaamstaal. Mensen met autisme gaan af op wat je ze vertelt.

Kun je op latere leeftijd hoogsensitief worden?

Sommige mensen weten al van jongs af aan dat zij hooggevoelig, oftewel hoogsensitief zijn. Anderen komen hier pas op latere leeftijd achter.

Wat heeft een HSP nodig in een relatie?

Tips voor HSP en relaties
 • Accepteer dat er een verschil is tussen jou en je partner, zo ook in jullie relatie. ...
 • Als jij vindt dat het genoeg is, dan ís het genoeg. ...
 • Erken dat je veel tijd nodig hebt om je spons weer uit te knijpen. ...
 • Accepteer dat je anders bent, maar ook nog een mens bent.

Is hooggevoeligheid een stoornis?

Het is geen ziekte of stoornis, maar een aangeboren eigenschap die bij 15-20% van de bevolking voorkomt en mensen gevoelig maakt voor prikkels van binnenuit (gevoelens en gedachten) en prikkels van buitenaf (geluiden, geuren, licht, bewegingen, kleuren, vormen, smaken, etc).

Wat is het voordeel van hoogsensitief?

Dat je dingen als HSP eerder opmerkt dan andere mensen, heeft voordelen; je kunt bijvoorbeeld goed voor anderen zorgen, je merkt details en foutjes op die niemand anders had gezien, je kunt intens genieten van muziek en kunst, je doorziet sociale processen (bijvoorbeeld op de werkvloer) en bent alert op gevaar.

Kan hoogsensitiviteit erger worden?

De vorm kan veranderen met de leeftijd

Iedere HSP heeft zijn of haar eigen gevoeligheid. De een is gevoelig voor bepaalde geluiden, de ander voor beelden, en weer een ander voor aanraking. Ieder heeft zo een eigen vorm. Deze vorm, die unieke combinatie van gevoeligheden kan ook licht veranderen met het ouder worden.

Kan een HSP vrienden hebben?

Een HSP als vriend kan dus enorm fijn zijn! HSP hebben een enorm empathisch vermogen, ze geven je alle ruimte om jezelf te kunnen zijn, voelen heel goed aan wat de ander nodig heeft en investeren vaak veel in relaties zonder er direct iets voor terug te vragen.

Welke medicatie helpt tegen overprikkeling?

Carbamazepine kalmeert overprikkelde zenuwen in de hersenen. Vermindert verder dorst en hoeveel u moet plassen. Bij epilepsie, zenuwpijn, manie (bipolaire stoornis) en ontwenningsverschijnselen bij alcoholverslaving.

Is hoogsensitief een diagnose?

Belangrijk om te vermelden is dat hoogsensitiviteit geen diagnose is. Het staat dus ook niet in de DSM. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Een Amerikaans classificatiesysteem voor psychische aandoeningen.

Kan een narcist hooggevoelig zijn?

Toch kan een narcistisch persoon in de kern heel goed óók een HSP'er zijn. Volgens HSP-coach Eveline Meijvogel heet dit in de psychologie: verborgen narcisme. Deze vorm van narcisme is een overcompensatie van diepe onzekerheid.

Is hoogsensitiviteit te genezen?

Hoogsensitiviteit is geen stoornis of aandoening die je kunt genezen of behandelen. Je wordt ermee geboren en het is een eigenschap die sommige mensen gewoon hebben.

Kun je je laten testen op hoogsensitiviteit?

Kortom, medische diagnoses worden gesteld om een ziekte of stoornis vast te leggen en aangezien hoogsensitiviteit geen stoornis is, zijn er ook geen officiële testen voor een diagnose.