HPV Vaccine Risks

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker na vaccinatie?

Gevraagd door: ir. Jelte Doyle LLM  |  Laatste update: 6 februari 2024
Score: 4.1/5 (53 stemmen)

De kans op baarmoederhalskanker is na HPV-vaccinatie tot ongeveer 87% kleiner. Omdat het vaccin niet 100% beschermt, is het nog steeds belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Kan je baarmoederhalskanker krijgen na inenting?

Kan ik na inenting nog baarmoederhalskanker krijgen? Ja. De inenting beschermt tegen de twee belangrijkste types van het HPV-virus betrokken bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. Deze twee types (16 en 18) veroorzaken 74% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

Hoe groot is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. De kans op baarmoederhalskanker is heel klein. Minder dan 1% van de vrouwen met een HPV-infectie krijgt uiteindelijk baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker is niet erfelijk.

Kan je nog HPV krijgen na vaccinatie?

Je kan er geen HPV-infectie van krijgen. Na vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen HPV 16 en 18. En ook een beetje tegen een aantal andere HPV typen. Bij een besmetting met HPV herkennen de antistoffen het virus en ruimen het op.

Wat zijn de nadelen van HPV-vaccinatie?

Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk, een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige jongens en meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je HPV bij vrouwen?

De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, soms veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.

Hoe lang beschermt het HPV vaccin?

Hoe lang beschermt de vaccinatie? Het vaccin biedt langdurige bescherming (tenminste 10 jaar). Het vaccin werkt het beste als het gegeven wordt voordat er een HPV-infectie aanwezig is, dus vóór je seksueel actief wordt.

Kun je seks hebben met HPV virus?

Ja, je kunt seks hebben als je HPV hebt. Bijna iedere volwassen persoon heeft wel eens HPV gehad. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.

Hoe lang blijft het HPV virus in je lichaam?

Wat merk je als je HPV hebt? Vaak merk je niets van een besmetting met HPV en heb je geen klachten. Meestal ruimt je lichaam het virus binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. Soms gebeurt dat niet.

Hoeveel mensen hebben het HPV virus?

HPV komt veel voor

Zo'n 80 tot 90% van de mensen wordt minstens één keer in hun leven besmet met HPV. Er zijn veel verschillende HPV-typen. Sommige typen kunnen na lange tijd kanker veroorzaken, vooral HPV-typen 16 en 18.

Hoe ontdekt een vrouw dat ze baarmoederhalskanker heeft?

Bij een vermoeden van baarmoederhalskanker krijg je eerst een lichamelijk onderzoek van de huisarts. Daarbij hoort ook een inwendig onderzoek met uitstrijkje. Bevat het uitstrijkje afwijkende cellen of denkt je huisarts dat je misschien baarmoederhalskanker hebt, dan verwijst hij je naar een gynaecoloog.

Wat voel je bij baarmoederkanker?

Klachten en symptomen

onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.

Hoe vaak uitstrijkje baarmoederhalskanker?

U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker ontwikkelen?

Ontstaan baarmoederhalskanker

Bij een aantal afwijkende cellen spreekt men nog van een voorstadium van baarmoederhalskanker. Gaat deze deling echter zo snel dat er veel afwijkende cellen groeien, dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. Dit proces van voorstadium naar kanker kan soms tien tot vijftien jaar duren.

Kan je baarmoederhalskanker voorkomen?

De huidige HPV-vaccinatie beschermt dus tegen veel baarmoederhalskankers, maar niet tegen allemaal. Een driejaarlijks uitstrijkje blijft ook na vaccinatie aangewezen en dit vanaf het moment dat je seksueel actief bent.

Kun je baarmoederhalskanker voorkomen?

​Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Meestal kan dit simpel voorkomen worden met een prik: de HPV-vaccinatie.

Hoe groot is de kans dat je lichaam HPV niet opruimt?

' De kans is groot dat jouw lichaam het virus binnen twee jaar zelf opruimt. Als jouw lichaam het virus niet zelf opruimt, kan dit zorgen voor veranderingen in je cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf.

Hoeveel procent van de vrouwen heeft HPV?

Voor 2021 zijn voorlopige data gebruikt. Rekening houdend met het deel van de kankers dat veroorzaakt wordt door HPV (dus de HPV-attributies), krijgen jaarlijks in Nederland naar schatting bijna 1.200 vrouwen en bijna 400 mannen kanker door HPV.

Kan je baarmoederhalskanker krijgen als je geen seks hebt gehad?

Ja. HPV is erg besmettelijk. Als je één keer zonder condoom vrijt met iemand die besmet is, is de kans dat je zelf besmet raakt ongeveer 50%.

Hoe erg is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker kan uitzaaien. Als dat gebeurt, is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken. Soms zaait baarmoederhalskanker via het bloed uit naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, lever of het bot. Lees meer over uitzaaiingen bij baarmoederhalskanker.

Welke soa's blijven levenslang?

Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.

Kun je HPV voelen?

Het lichaam ruimt HPV meestal binnen twee jaar zelf op. De meeste mensen hebben tijdens hun besmetting geen klachten. Ze zijn stille dragers van het virus. Als er wel klachten zijn dan gaat het meestal om genitale wratten bij de penis, vagina of anus.

Hoeveel beschermt HPV-vaccinatie?

Uit Brits, Deens en Zweeds onderzoek blijkt dat een HPV-vaccin tot ongeveer 87% bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Omdat het vaccin niet 100% beschermt, is het nog steeds belangrijk om een uitstrijkje te laten maken als je een oproep krijgt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Kan je op latere leeftijd HPV-vaccinatie?

Ben je ouder dan 26 jaar en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts. Je moet de prikken dan wel zelf betalen.

Waar zit HPV bij mannen?

Mannen kunnen HPV inderdaad ook bij zich dragen op hun penis/eikel. Voor mannen is er echter eigenlijk geen 'risico' omdat het maar heel zelden (veel minder vaak dan bij vrouwen) tot problemen leidt zoals dat bij vrouwen leidt tot afwijkingen op de baarmoedermond. Testen en screening heeft dus voor mannen geen zin.

Vorige artikel
Welke leeftijd zwembandjes?
Volgende artikel
Kan je placenta pijn doen?