BABYUPDATE: Hoeveel kost een baby per maand? | OhMyFoodness

Wat kost een kind netto per maand?

Gevraagd door: Kiki Verbeek BA  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.6/5 (23 stemmen)

De maandelijkse kosten tot 18 jaar Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend wat één kind in een gezin met twee volwassen kost. Dit is gemiddeld 18% van het netto-inkomen.

Wat kost een kind gemiddeld per maand?

Eén kind kost gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen

Stel: je verdient € 1500,- per maand, dan kost je kind gemiddeld € 225,- per maand. In één jaar is dat € 2700,- .

Wat kost een kind van 0 tot 18 jaar?

Op basis van deze percentages heeft het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend dat de kosten van een kind dat opgroeit in een gezin met een gemiddeld inkomen tot en met de basisschool ruim € 50.000 kost. Daar komt in de middelbare schooltijd (12 tot 18 jaar) nog eens een kleine € 30.000 bij.

Hoeveel betaal je aan een kind?

De kosten stijgen met de leeftijd: een kind van 12 jaar oud kost gemiddeld 720 euro per maand, op achttienjarige leeftijd is dat al 864 euro. Met andere woorden: een kind opvoeden van 0 tot 18 jaar kost een gemiddeld gezin ongeveer 150.000 euro.

Hoeveel geld moet je sparen voor je kind?

Hoeveel je moet sparen voor je kind is dus afhankelijk van het spaardoel. Een 'standaard' spaarbedrag is er niet. Voor jouw beeldvorming: volgens vergelijkingsplatform Geld.nl sparen ouders gemiddeld zo'n 500 euro per jaar voor hun kinderen, wat neerkomt op ongeveer 40 euro per maand.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kost een kind van 8 per maand?

Hoeveel kost een kind van 6 tot 12 jaar per maand? De maandelijkse kosten voor een kind in deze leeftijdscategorie bedragen gemiddeld 456 euro, zonder opvang-, school- en uitzonderlijke kosten. Voor kinderopvang gelden dezelfde tarieven als voor kinderen tot 5 jaar: ze schommelen tussen 5,37 en 29,81 euro per dag.

Wat kost een kind netto?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend wat één kind in een gezin met twee volwassen kost. Dit is gemiddeld 18% van het netto-inkomen.

Wat kost een basisschool kind per maand?

In Nederland kost de basisschool bijna niets. De meeste kinderen gaan namelijk naar een basisschool die door de overheid wordt betaald. Dit heet ook wel bekostigd onderwijs. Zowel openbare als bijzondere scholen (scholen met een religieuze grondslag of een bijzonder concept) worden betaald door de overheid.

Wat kost 2 kinderen per maand?

Als het bruto-inkomen van dit gezin samen gemiddeld € 4.933 per maand is en zij hebben één kind, dan bedragen de kosten voor dat kind 15% van € 4.933 = € 740 per maand. Volgt er een tweede kind, dan zijn de kosten voor deze twee kinderen samen 25% van € 4.933 = € 1.233 per maand.

Welke leeftijd is een kind het duurst?

De eerste jaren zijn meestal het duurst vanwege de aanschaf van luiers, de kinderopvang en eventuele uitbreidingen van het huis of de auto. Voor kinderen op de basisschool betaal je kleding, sportlidmaatschap en verjaardagscadeautjes.

Hoeveel geld heb je nodig voor een baby?

Een kind kost een tweeouder gezin ongeveer 15 procent van het besteedbaar inkomen volgens het CBS. Een eenoudergezin is een hoger percentage kwijt. Eén kind kost gemiddeld 23 procent van je besteedbaar inkomen.

Hoeveel geld heb je nodig per maand om van te leven?

Per huishouden zijn er grote verschillen. Afhankelijk van gezinssamenstelling, inkomen en smaak. Een globale richtlijn is rond de € 6.500 voor een alleenstaande en voor een gezin met twee kinderen ca. € 10.000.

Hoeveel sparen per maand per kind?

Wil je de kosten voor op kamers gaan helemaal betalen voor je kind? Dan moet je rekening houden met een bedrag van zo'n €65.000 wanneer je kind 5 jaar studeert. Dit betekent dat je vanaf de geboorte van je kind iedere maand ruim €300 opzij moet leggen. Dit kan natuurlijk lang niet iedereen missen.

Wat kost een kind per maand alimentatie?

In een gemiddeld gezin met twee kinderen en een modaal inkomen kost een kind volgens het NIBUD per maand ongeveer € 400,-. Op basis van het TREMA-rapport komt de alimentatie dan per kind uit op € 140,- per maand. Meestal liggen de bedragen voor kinderalimentatie tussen € 100,- en € 500,- per kind per maand.

Wat kost een kind aan eten?

Voeding: in totaal geeft een gezin per maand gemiddeld € 450 uit aan voeding. Reken op ongeveer € 3,50 per kind (tot acht jaar) per dag. Hoe ouder je kinderen worden, hoe meer ze verbruiken. Vervoer: aanschaf en onderhoud van een fiets kost zeker € 5 per maand.

Is een basisschool gratis?

Als ouder betaalt u geen lesgeld voor de basisschool van uw kind. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Ook moet u betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor bepaalde kosten van het overblijven op school (tussenschoolse opvang).

Hoeveel kost 1 leerling per jaar?

De rijksoverheid betaalt het leeuwendeel van de schoolkosten van een leerling op de middelbare school. Dan moet je denken aan ongeveer 7.300 euro per jaar wat door de overheid wordt gefinancierd. Dat is inclusief de kosten van schoolboeken en ander (digitaal) lesmateriaal.

Is het verplicht om ouderbijdrage te betalen?

De vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten buiten de lessen om is niet verplicht. Extra activiteiten zijn bijvoorbeeld schoolreizen, sportdagen of speciale onderwijsprogramma's zoals tweetalig onderwijs.

Wat moet ik sparen voor mijn kind?

Wanneer je graag op je eigen tempo spaart, is een klassieke spaarrekening de beste keuze. Onderzoek wijst uit dat een gezin via de klassieke spaarrekening jaarlijks gemiddeld 500 euro per kind spaart. Wil je graag wat meer rendement, denk dan aan obligaties of aandelen op naam van je kind.

Wat valt onder Kosten levensonderhoud kind?

Levensonderhoud verwijst naar de kosten die nodig zijn om te voorzien in de basisbehoeften van een persoon of huishouden, zoals voedsel, huisvesting, kleding en gezondheidszorg. Het omvat ook de kosten voor onderwijs, vervoer en andere essentiële uitgaven die nodig zijn om een comfortabel leven te leiden.

Wat kost 1 kind per dag?

Voeding. De voedingskosten van een baby (nuljarigen) bedragen gemiddeld € 1,50 per dag. Dit bedrag is een gemiddelde over het hele eerste jaar. Mag uw kind eenmaal met de pot mee eten, dan scheelt dat natuurlijk ook in de kosten dan wanneer u uw kind alleen potjes babyvoeding voorzet.

Wat kost een baby in het eerste jaar?

Zoveel geld kost een baby in het eerste jaar

Voor alleen de babyuitzet begroot Nibud al 747 euro. Daarbij wordt rekening gehouden met 150 euro aan kleding, 188 euro verzorging en 411 euro voor de babykamer.

Wat kost een kind op de middelbare school?

Elke leerling op de middelbare school kost de overheid ongeveer € 7.300 per jaar.

Vorige artikel
Kan 2000 mg paracetamol kwaad?