Causes of Cleft Lip & Palate

Wat is de oorzaak van een hazenlip?

Gevraagd door: ir. Mart Huisman  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.4/5 (49 stemmen)

Bij een gezonde ontwikkeling groeien de verschillende delen naar elkaar toe en versmelten. Tussen de tweede en de zesde week van de zwangerschap sluiten de lip en de bovenkaak zich. Tussen de achtste en de twaalfde week volgt het gehemelte. Als dit proces niet of niet volledig plaatsvindt, ontstaat een schisis.

Waardoor krijg je een hazenlip?

Meestal ontstaat een schisis door een combinatie van oorzaken, bijvoorbeeld genetisch (familiair) of door een verstoring in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Het gezicht van een baby vormt zich in het begin van de zwangerschap. Verschillende delen van het gezicht groeien naar elkaar toe.

Hoe voorkom je een hazenlip?

Factoren van buitenaf zijn bijvoorbeeld; roken, voedingstekorten (denk aan Foliumzuur, wat helpt bij het sluiten van het gehemelte en lip), infecties en medicijngebruik in het eerste trimester van de zwangerschap. Het voorkomen van een kindje met een schisis lukt niet.

Kun je een hazenlip zien op een echo?

Er bestaan geen tests om een schisis tijdens de zwangerschap aan te tonen. Wel kan de arts bij de twintigwekenecho een schisis van de lip en kaak waarnemen. Het vaststellen van een schisis van het gehemelte is met deze echo niet mogelijk.

Hoe krijg je een hazelip?

Oorzaak schisis

Schisis kan ontstaan door een combinatie van oorzaken. Meestal spelen de genen van de ouders een rol, en vindt er een storing plaats in de ontwikkeling in de eerste 12 weken van de zwangerschap, wanneer het gezicht van de baby zich vormt.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe groot is de kans op een hazenlip?

Gemiddeld één à twee per duizend baby's worden met een hazenlip geboren, soms in combinatie met een kaak- en/of gehemeltespleet. Slechts een op de tweeduizend baby's wordt geboren met alleen een gespleten gehemelte. Schisis, is een aangeboren afwijking in het gezicht van een baby.

Is een hazenlip erfelijk?

Schisis is multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat foutjes in een gen, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand schisis kan krijgen. Vaak weten we niet welke factoren dat zijn. Of we weten niet op welke manier die factoren belangrijk zijn.

Hoe ziet een hazenlip eruit?

De schisis ziet er niet altijd hetzelfde uit: De spleet in de lip ligt niet precies in het midden, maar loopt vanaf het midden van het neusgat naar de lip. Een spleet van de lip, de kaak of het gehemelte kan compleet of incompleet zijn en variëren van een klein deukje tot een volledig doorlopende spleet.

Kan je een hazenlip weghalen?

Na het sluiten van de lip en het zacht verhemelte, verkleint meestal de breedte van de schisis-spleet tussen de twee harde verhemeltehelften voor 70 tot 80%. Hierdoor kan de chirurg het hard verhemelte sluiten in 2 lagen, zonder al te veel littekens achter te laten.

Hoe lang duurt schisis operatie?

De operatie duurt 1 tot 4 uur. Na de operatie kan je baby even hangerig zijn en minder goed slapen. Na de geboorte bespreek je met een speciaal team van artsen (schisisteam) hoe het verder gaat na de operatie.

Hoeveel mensen hebben een hazenlip?

Bij 1 tot 2 op de 1.000 baby's sluit de bovenlip, de bovenkaak en/of het gehemelte niet helemaal. De spleet die hierdoor ontstaat, heet schisis. Op een echo is het vaak al mogelijk om een lipspleet tijdens de zwangerschap te zien.

Welke bekende Nederlander heeft een hazenlip?

AMSTERDAM - Jan Jaap van der Wal lijdt er bepaald niet onder dat hij een hazenlip heeft. Actrice Eva Duijvestein, met wie hij twee jaar geleden trouwde, stelt zelfs dat als Van der Wal geen hazenlip had gehad, ze waarschijnlijk niet met hem was getrouwd.

Is een schisis een handicap?

' Natuurlijk zijn er, vooral in de puberteit, veel kinderen die hun schisis als een vooral sociale handicap ervaren en er problemen mee hebben. Het zijn onderwerpen die soms al vroeg een punt van zorg voor de ouders kunnen vormen.

Hoeveel kinderen met schisis?

Schisis is de medische term voor een gespleten lip, een gespleten gehemelte/kaak of allebei. Ongeveer één op de 750 baby's wordt met een schisis geboren.

Wat zijn de gevolgen van schisis?

Lip-, kaak- en gehemeltespleet

Bij deze vorm van schisis zijn niet alleen de lip en de kaak maar ook het gehemelte gespleten. De spleten kunnen gedeeltelijk of volledig, enkelzijdig of dubbelzijdig zijn. Een dergelijke aangeboren afwijking kan gevolgen hebben voor de voeding, spraakontwikkeling en het gehoor.

Welke problemen kun je verwachten bij kinderen met een schisis?

Kinderen met schisis hebben dezelfde ontwikkelingsfasen als andere kinderen. Als er naast de schisis nog andere afwijkingen zijn kan de ontwikkeling trager zijn. Verder zal uw kind ook de gangbare kinderziekten krijgen en mogelijk wat vaker verkouden zijn en oorontstekingen krijgen.

Doet een hazenlip pijn?

Een schisis doet geen pijn. Vaak kan je baby gewoon borstvoeding of flesvoeding krijgen. Bij een opening in het gehemelte, kan je baby minder goed zuigen en slikken.

Wat is een ander woord voor hazenlip?

Schisis (grieks woord voor spleet) is een aangeboren afwijking van het gezicht, die zich kenmerkt door een spleet of groef in bovenlip (hazenlip), kaak of verhemelte.

Welke soorten schisis mate van ernst er voorkomen?

De meest ernstige vorm van schisis is een complete dubbelzijdige schisis van de lip, kaak en gehemelte. De volgende factor die de ernst van de schisis bepaalt is de breedte van de schisis en de mate van deficiëntie in de aangelegde structuren nabij de spleet.

Is het hazelip of hazenlip?

Wat is een schisis (hazenlip)?

Schisis (Grieks voor spleet) is een aangeboren afwijking van het gezicht, die zich kenmerkt door een spleet of groef in bovenlip (hazenlip), kaak of gehemelte.

Wat is verborgen schisis?

Bij een verborgen gehemeltespleet (submuceuze palatoschisis) lijkt het gehemelte gesloten, maar sluiten de spieren in het midden van het gehemelte niet goed aan.

Wat betekent schisis?

Een kind met schisis heeft een opening in de lip, kaak of in het gehemelte.

Hoe ontstaat een gespleten gehemelte?

Een gespleten lip/gehemelte is een embryopathie; de lipspleet verschijnt tussen de 5e tot 7e zwangerschapsweek door een fout in de fusie van de frontale uitsteeksels en de gehemeltespleet ontstaat tussen de 7e tot 12e zwangerschapsweek door een fout in de fusie van de gehemelte-uitsteeksels.

Wat is een aangeboren afwijking?

Een aangeboren aandoening is een ziekte die vanaf de geboorte aanwezig is. Dit in tegenstelling tot ziektes die later in het leven ontstaan. Aangeboren aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door problemen tijdens de geboorte, maar ze kunnen ook erfelijk zijn.

Wat is Holoprosencephaly?

Een holoprosencefalie is een aanlegstoornis van de hersenen waarbij de grote hersenen zich niet splitsen in een linker en een rechter hersenhelft, maar helemaal of voor een deel aan elkaar gegroeid blijven.