Hoe leg je je baby in bed?

Wat is een veilig babybed?

Gevraagd door: bc. Floris van der Ven MA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (58 stemmen)

Veilig babybed
Een goed babybed is gemaakt van stevig, glad afgewerkt materiaal en heeft een ventilerende bodem. Daar hoort een stevig en vlak matras op. Gebruik geen wieg of bed waarbij de wanden gesloten zijn. Er moet vanaf de slaapplek via de zijkant ventilatie mogelijk zijn.

Wat is voor een baby het meest veilig in bed?

Een veilig bedje is een leeg bedje, zonder grote knuffels, een babynestje, zijlig kussentjes en hoofdbeschermers. Allemaal spullen waar de baby met het gezichtje tegenaan kan komen te liggen, waardoor het niet goed kan ademen.

Wat is een veilig kinderbedje?

Kies voor een wieg met spijlen en ventilerende bodem. Dit is de beste keuze ter preventie van wiegendood. De lucht kan goed circuleren en je baby krijgt het niet te warm. Een wieg met minstens 2 spijlenwanden zorgt voor voldoende ventilatie, op voorwaarde dat je de 2 open wanden niet tegen een muur of kast plaatst.

Waar op letten bij aankoop babybed?

Een veilig babybedje: waarop letten? Het bedje moet minstens 55 cm breed zijn en ook minstens 90 tot 140 cm lang. Zolang een kind in de lengte een speling van 20 cm heeft, is het bed groot genoeg. De bodem van het bed bestaat best uit een latten- of rasterbodem of een geperforeerde plaat.

Welk bedje voor pasgeboren baby?

Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen. Een ledikant is geschikt tot je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat is beter co-sleeper of wieg?

Ons advies. Onderzoek heeft uitgewezen dat de veiligste plek voor een baby een eigen wieg of ledikantje vlak naast het ouderlijk bed is. Kies je voor nog meer nabijheid dan is een co-sleeper de beste oplossing.

Kan een baby direct in een ledikant?

Je kindje kan direct vanaf de geboorte in een ledikant slapen tot ongeveer zo'n 3 jaar. Je kunt er dus voor kiezen om de stap 'wieg' over te slaan en je kindje direct vanaf de geboorte in het ledikant te laten slapen. Toch wordt er in praktijk vaak eerst voor wieg gekozen én later voor een ledikant.

Wat zijn kenmerken van een veilig matras?

Wat zijn de kenmerken van een goed matras? Duurzaam, vochtdoorlatend, ventilerend, veerkrachtig… Bij het beoordelen van een matras zijn dit belangrijke criteria. Een goede ondersteuning staat met stip bovenaan, want je wilt natuurlijk vooral zo uitgerust mogelijk aan je dag beginnen.

Hoe zorg je voor een veilig bedje?

De volgende tips kunnen je helpen om je baby heerlijk en veilig te laten slapen in zijn vers opgemaakte bed.
 • Geen grote knuffels. ...
 • Geen hoofdbeschermers of ander zacht materiaal. ...
 • Gebruik het juiste matras. ...
 • Gebruik geen slaapzakriemen. ...
 • Leg geen zeiltje in bed. ...
 • Gebruik een kruik veilig. ...
 • Vraag je kraamverzorgende om advies.

Hoe maak je een babybedje veilig op?

Maak het bed kort en strak op

Gebruik een laken en deken van katoen om het bed kort en strak op te maken. Zorg ervoor dat de voetjes van je kindje bijna tegen het voeteneinde liggen en dat het beddengoed tot aan de schouders komt. Stop het laken en de deken goed in aan de onderkant en beide zijkanten.

Welke bedjes zijn onveilig?

Ernstige risico's. Bij 5 van de 20 kinderbedjes stelde de NVWA een ernstig veiligheidsrisico vast. Bij de bedjes Loft Stapelgoed (Coming Kids), Sven Pure Grey (Bopita), Meegroeibed (Viking Choice), Nordic (Schardt) en Loft (Quax) is er verstikkingsgevaar, kans op het oplopen van hoofdletsel en kans op beknelling.

Wat is veiliger slaapzak of deken?

Je kunt de eerste maanden na de geboorte prima op deze veilige manier een dekentje gebruiken in het bed van je baby. Na drie maanden is het echter veiliger een slaapzak te gebruiken. Zeker naarmate je baby steeds beweeglijker wordt, gaat rollen en onder zijn deken verstrikt kan raken.

Hoe lang kans op wiegendood?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Welke baby's hebben een verhoogd risico op wiegendood?

Jongensbaby's lopen een kleine kans meer op babysterfte. Baby's met een laag geboortegewicht ook. Meerlingbaby's (die hebben meestal ook een lager geboortegewicht). Gebruik van onveilig beddengoed.

Waarom baby niet in slaapzak?

Je baby kan zich niet blootwoelen; Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen; Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen; Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.

Waar slapen pasgeboren baby's in?

Samenvatting veilig slapen baby

Laat je kind in een slaapzak, of onder een goed ingestopt laken en dekentje slapen. Maak het bed kort op. Leg geen kussens, babynestje of andere zachte materialen in het bed.

Hoe vaak moet je baby bed verschonen?

Bed verschonen van je kind of baby

Voor kinderen en baby's is eens per twee weken het bed verschonen voldoende. Als ze echter in bed geplast, gepoept of gebraakt hebben, dan verschoon je het bedje diezelfde dag of nacht. Slapen er huisdieren bij het kind in bed, verschoon dan de lakens minimaal eens per week.

Welke leeftijd baby bedje?

In een ledikant kan een kind tot 3-4 jaar slapen. Als je kindje minder dan 20 cm ruimte overhoudt in de lengte, dan is het tijd voor een groter bed. Als je het baby ledikant lang wilt gebruiken is het handig om een ledikant te kopen waarvan de zijwanden neergeklapt kunnen worden.

Waarom molton hoeslaken baby?

Het molton hoeslaken is door zijn geruwde oppervlakte ideaal om vocht te absorberen; het voorkomt dan ook dat het vocht in je matras trekt en houdt zodoende je matras langer mooi, schoon en fris. Een molton hoeslaken verlengt dus zeker de levensduur van je kindermatras.

Is koudschuim matras goed voor baby?

Beste optie: koudschuim babymatras

Koudschuim is uiterst geschikt voor babymatrassen. Het materiaal heeft een open celstructuur waardoor het goed ventileert. Daarnaast geeft koudschuim goed mee waardoor het lichaam van de baby uitstekend wordt ondersteund.

Wat is het beste matras volgens de Consumentenbond?

Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.

Wat is het beste matras voor een kind?

In onze beoordeling is de Slaaploods.nl Eagle – Peuter Matras verkozen tot het beste matras voor kind van 2023, Bedworld Collection Matras 80×200 Pocketvering 7 verkozen tot beste pocketvering matras voor kind en Princess Kindermatras Comfort Medium verkozen tot beste 90 x 200 matras voor kind.

Hoelang slaapt baby in wiegje?

Je baby zal gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden in de wieg kunnen liggen, daarna is ze te groot en moet ze verhuizen naar het ledikant.

Hoe lang slaapt een baby bij je op de kamer?

Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.

Hoe baby laten wennen aan eigen kamer?

Tips: baby in zijn eigen bed laten slapen
 1. Rustige slaapomgeving. Zet het bed van je baby op een rustige plek zonder prikkels van felle kleuren, veel licht, een bewegende mobiel boven zijn hoofd of speelgoed in het zicht. ...
 2. Leg je baby wakker in bed. ...
 3. Breng je baby tot rust. ...
 4. Zorg dat jij zelf ook rustig bent. ...
 5. Push het niet.