Obstipatie - Wat is het en hoe kun je het verhelpen?

Hoe lang duurt verstopping bij kind?

Gevraagd door: bc. Amin Willemsen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (8 stemmen)

De behandeling van verstopping duurt vaak 2 tot 3 maanden. Soms duurt het langer, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. U hoeft niet bang te zijn dat de darmen 'lui' worden van de medicijnen.

Hoe lang mag een kind niet poepen?

Wanneer je kind minder dan drie keer peer week ontlasting heeft, spreken we van verstopping (of obstipatie). De belangrijkste klachten bij verstopping zijn een harde, droge ontlasting en moeilijk of niet kunnen poepen. Vaak kost het veel moeite om de ontlasting kwijt te raken, en lukt het alleen door hard te persen.

Hoe kun je je kind helpen met poepen?

Verstopping: tips
 1. Eten en drinken. Wat goed helpt is dat je veel drinkt om de poep zacht te maken. ...
 2. Sporten. Veel bewegen is ook heel goed om je darmen te laten werken. ...
 3. Naar de wc. Als je een seintje krijgt: ga gelijk naar de wc. ...
 4. Niet ophouden. Het is niet leuk als je poepvegen in je broek hebt. ...
 5. Poeders en drankjes. ...
 6. Klysma.

Wat Laxeert snel?

Genoeg vezels eten

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.

Wat te doen bij constipatie peuter?

Zorg voor vezelrijke voeding (grof volkorenbrood, fruit en (rauwe) groenten). Daar bestaan goede lijsten van. Vezels stimuleren de darmbeweging; ze trekken het vocht aan in de darm waardoor de stoelgang losser wordt. Vocht is onontbeerlijk voor een goede stoelgang.

42 gerelateerde vragen gevonden

Welk fruit Laxeert goed?

Laxerend fruit bij obstipatie
 • Appels.
 • Bosbessen.
 • Banaan - deze staan bekend als een verstoppend middel, maar volgens het Voedingscentrum is daar geen bewijs voor. ...
 • Bramen.
 • Frambozen.
 • Blauwe druiven.
 • Peer.
 • Pruimen - zowel vers als gedroogd werkt dit fruit erg goed; het wordt niet voor niks vaak al bij kinderen gegeven.

Hoe krijg ik mijn harde ontlasting eruit?

Probeer het volgende om je harde ontlasting zachter te maken:
 • Drink anderhalf tot twee liter water per dag.
 • Eet regelmatig en sla je ontbijt niet over.
 • Eet voldoende vezels. ...
 • Zorg dat je iedere dag minstens een half uur flink beweegt. ...
 • Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt.

Wat kun je gebruiken als laxeermiddel?

Lactulose is een veilig laxeermiddel. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen 'luie darm' die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt. Behalve het gewenste effect kan dit middel toch bijwerkingen geven.

Wat is het beste natuurlijke laxeermiddel?

Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)

Waar moet je direct van poepen?

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.

Wat stimuleren om te poepen?

Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.

Hoeveel dagen niet poepen gevaarlijk?

Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."

Wat als ontlasting blijft zitten?

Als de poep lang in de darm blijft zitten, wordt die hard. Harde en dikke poep die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd. Een harde dikke hoeveelheid poep in het laatste gedeelte van de darm, houdt de uitgang bezet. Pas als de darm erg vol zit, voel je dat je moet poepen.

Hoe vaak moet een peuter poepen?

Over het algemeen poepen kinderen tussen de drie keer per week tot drie keer per dag. Vaker of minder vaak kan ook, dat is in principe geen reden tot zorgen. Pas als je kind daarnaast andere klachten krijgt, is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Wat is manueel ontlasting verwijderen?

Bij manuele verwijdering van ontlasting (feces) wordt ontlasting met een vinger uit de darm gehaald. Het is voor de cliënt vaak een emotioneel belastende handeling. Manuele verwijdering van ontlasting kan nodig zijn wanneer zich een grote hoeveelheid (harde) ontlasting in het rectum, soms ook in het sigmoïd, bevindt.

Wat kun je eten om je stoelgang te bevorderen?

Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.

Welk fruit veroorzaakt verstopping?

Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen.

Wat niet te eten bij verstopping?

Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.

Is 5 keer per dag poepen normaal?

Even naar het toilet

Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.

Kan al 4 dagen niet poepen?

Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Wat helpt is 1,5 tot 2 liter per dag drinken, genoeg vezels eten en bewegen. Soms zijn medicijnen nodig.

Is het gevaarlijk om een week niet te poepen?

Toch is het ophouden van ontlasting niet gevaarlijk, zegt maag-, darm- en leverarts Marc Benninga tegen Editie NL. "Ik heb een patiënt gehad die een jaar niet had gepoept. Het gevolg is dat je een slechte eetlust kunt krijgen of onaangenaam gaat ruiken, maar het is niet schadelijk."

Is 2 dagen niet poepen erg?

Het is niet ongewoon of verontrustend als je enkele dagen geen ontlasting hebt. Verstopping is een klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Verstopping kan bijvoorbeeld optreden tijdens de eerste dagen van een reis, bij verandering in de voeding of tijdens een ziekte waarbij bedrust moet worden gehouden.

Kan niet poepen wel drang?

Constipatie wordt gekenmerkt door trage stoelgang met harde, droge ontlasting. De frequentie is eens in de 3 dagen of minder. Vaak is er wel aandrang, maar komt de ontlasting niet, dat geeft een naar gevoel in de buik. De harde ontlasting kan ook worden afgewisseld met zachte, ongevormde ontlasting.

Is veel poepen gezond?

Wat een gezonde stoelgang is, verschilt per persoon. Waar de één elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niks aan de hand.

Hoeveel stoelgang mag ik per dag hebben?

Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.

Volgende artikel
Is baby olie goed voor je gezicht?