HET HOOGSTIMULATIEVE KIND

Wat is een Hoogstimulatief kind?

Gevraagd door: prof. Eline Meijer  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (18 stemmen)

Een hoogstimulatief kind houdt juist van prikkels. Ze hebben prikkels nodig als stimulatie. Ze zoeken prikkels op, zoeken naar uitdaging, hebben veel energie, kunnen erg enthousiast zijn en kunnen intense emoties beleven.

Wat is Hoogstimulatief?

Hoogstimulatieve kinderen hebben de neiging veel op te merken in hun omgeving en daar vervolgens op af te gaan. Tegenwoordig wordt er ook wel gesproken over de high sensation seeker. Wat ze waarnemen prikkelt hun nieuwsgierigheid, waardoor ze in beweging komen.

Hoe kun je HSP testen?

De HSP-test
 1. Vallen kleine details in je omgeving je op?
 2. Heeft de stemming van andere mensen invloed op jouw stemming?
 3. Ben je erg gevoelig voor pijn?
 4. Merk je dat je tijdens een drukke dag de behoefte hebt om jezelf terug te trekken naar een plek waar minder prikkels zijn?
 5. Ben je gevoelig voor de effecten van cafeïne?

Hoe weet je dat je hooggevoelig bent?

De meest zuivere definitie van hoogsensitiviteit is dat je een sterk verhoogde tot extreme gevoeligheid hebt voor externe prikkels. Het kan gaan over geluid, licht, geur, sfeer, emoties van anderen, aanraking, 'iets dat in de lucht hangt'.

Wat is een HSS er?

HSS staat voor High Sensation Seeker. Iemand met HSS is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen om op te doen. Ze zoeken grenzen op en nemen veel risico's. Hierbij gaat het om risico's op elk vlak, dus zowel financieel, sociaal als fysiek.

36 gerelateerde vragen gevonden

Heb ik HSS?

HSS'ers, ofwel High Sensation Seekers, zitten anders in elkaar. Zij zijn extra gevoelig voor indrukken, emoties, stemmingen en prikkels, maar hun hooggevoeligheid zorgt er niet voor dat ze de vele prikkels om hen heen uit de weg gaan. Sterker nog, HSS'ers zoeken de prikkels en de bijbehorende spanning juist op.

Wat is een sensatie zoeker?

Een sensatie zoeker is iemand die gevoelig is maar voortdurend spanning en drukte opzoekt, of deze zelfs initieert. Een sensatiezoeker is snel verveeld, heeft 100-en-1 ideeën, maar maakt er zelden één af. Hij zoekt spanning, intense ervaringen en avontuur.

Waar kan een HSP niet tegen?

Vooral HSP's met afwijzingsgevoeligheid schieten in het denken, uit angst iets verkeerds te zeggen. Daarmee pas je je dan al snel teveel aan de ander aan en staat die ander op nr. 1 waar jij eigenlijk zelf zou moeten staan.

Wat moet je doen als je gevoelig bent?

Omgaan met HSP: 10 tips
 1. Kijk of je daadwerkelijk hoogsensitief bent. ...
 2. Leer de kenmerken van hoogsensitiviteit herkennen. ...
 3. Leer de beperkingen te accepteren die bij hoogsensitiviteit horen. ...
 4. Stel duidelijke grenzen. ...
 5. Luister goed naar je lichaam. ...
 6. Zorg voor rust aan je hoofd. ...
 7. Zorg voor ontspanning. ...
 8. Zorg voor ontlading.

Kan je getest worden op HSP?

Kortom, medische diagnoses worden gesteld om een ziekte of stoornis vast te leggen en aangezien hoogsensitiviteit geen stoornis is, zijn er ook geen officiële testen voor een diagnose.

Waar kun je je laten testen op HSP?

HSP Vlaanderen biedt twee testen aan: een zelftest voor volwassenen en een test voor kinderen. De test voor kinderen kan je met je kind in gedachten of samen met je kind invullen.

Is er een diagnose voor HSP?

De diagnose HSP kunnen we vaak pas met zekerheid stellen als vaststaat dat de ziekte in de familie voorkomt en/of we kunnen bewijzen dat de ziekte door een erfelijke fout komt. We informeren daarom uitgebreid naar soortgelijke klachten in uw familie en vaak doen we ook DNA-onderzoek.

Hoe ga je om met een Hoogstimulatief kind?

Behoefte aan vrijheid en ruimte

Maar zo'n kind heeft juist ook duidelijke grenzen nodig. Bij weinig grenzen zal een hoogstimulatief kind weigeren zich aan te passen of proberen zijn zin te krijgen. Binnen die grenzen moet er voldoende ruimte zijn om dingen op een eigen manier te doen.

Hoe om te gaan met Hoogstimulatief kind?

Tips bij het opvoeden van hoogstimulatieve kinderen:
 1. Wees duidelijk en consequent.
 2. Stel regels.
 3. Nee zeggen is het ook menen.
 4. Leer omgaan met stimulansen.
 5. Deel informatie op in stukjes.
 6. Geef visuele ondersteuning.
 7. Help loslaten.
 8. Bereid voor op veranderingen.

Hoe komt het dat ik zo gevoelig ben?

kun je snel ontroerd raken bijvoorbeeld bij emotionele gebeurtenissen of wanneer er iets is wat jou aanspreekt. ben je subtiel in jouw waarneming van kleuren, licht, geur of geluid maar soms ook in het waarnemen van energie van andere mensen. voel je anderen snel aan.

Hoe leer je minder gevoelig te zijn?

♥ Leer grenzen stellen

Jij weet het beste hoe veel je aankan. Vaak weet je dat omdat je waarschijnlijk al een aantal keer over die grenzen heen bent gegaan. Durf die grenzen te bewaken, jij bent de enige die kan bepalen hoe veel prikkels jij aankan op een dag en wees niet bang om dat te communiceren.

Wat betekent het als je gevoelig bent?

Zeer gevoelige mensen zijn gemaakt om subtiele details op te merken. We zien alles van lichaamstaal en een kleine verandering in sfeer nemen we gemakkelijk waar. Dit kenmerk is geëvolueerd omdat het een levensreddend voordeel was om onduidelijke gevaren op te merken.

Hebben HSP ers wel vrienden?

Hooggevoelige mensen hebben vaak een sterke behoefte aan diepgang, echt contact maken. Dit is natuurlijk een prachtige eigenschap maar een goede communicatie met vrienden of familie kan soms lastig zijn. In dit blog leer je hoe je beter om kunt gaan met de mensen uit jouw omgeving.

Wat heeft een HSP nodig in een relatie?

Verantwoordelijkheid nemen in relatie

Je bent misschien kwetsbaarder als HSP'er, maar geen klein kind. Iedereen moet met zijn haar trauma's aan de slag gaan en grenzen bewaken. Als jij en je partner dit allebei doen in jullie relatie, kan je als hoogsensitief persoon absoluut een fijne en gezonde relatie hebben.

Wat heeft een HSP nodig?

Mooie dingen en natuur

Omarm en accepteer je hooggevoeligheid en weet dat jij bepaalde dingen nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Gevoelige mensen zijn fantastische partners, managers en vrienden. Ze zijn empatisch en creatief. Dus misschien kan de wereld wel wat meer gebruiken van wat zij hebben.

Welk werk is het meest geschikt voor een HSP er?

Van HSP's is bekend dat zij vaak (ook) veel oog hebben voor een ander. Een dienstverlenend of ondersteunend beroep is dus een logische keuze. Te denken valt aan banen zoals secretaresse, virtual assistant, jobcoach, teamleider, professional organizer, pedagogisch (mede)werker, woonconsulent of casemanager.

Is HSP hetzelfde als autisme?

De verschillen

Waar kinderen met Autisme het vaak lastig vinden om hun eigen (en die van anderen) emoties en gevoelens te erkennen, kan een hooggevoelig kind stemmingen juist erg goed aanvoelen. Het waarnemen van lichaamstaal is erg lastig voor kinderen met Autisme.

Waar kan iemand met autisme overstuur van raken?

Voorbeelden zijn: extreem overstuur raken wanneer afspraken plots veranderen, moeilijkheden hebben met overgangen van de ene naar de andere activiteit, bepaalde rituelen volgen die elke dag op dezelfde manier moeten verlopen, telkens dezelfde weg volgen ...

Is HSP aangeboren?

Hoogsensitiviteit is geen aandoening. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Bij hoogsensitieve personen (HSP's) heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor ze meer prikkels binnen krijgen.

Hoe herken je autisme bij een vrouw?

Vrouwen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben vaak last van sensorische overgevoeligheid en van overbelasting; sociaal contact en communicatie kost hen veel energie. De aanwezigheid van ASS wordt bij vrouwen vaak gemaskeerd door angst en depressieve klachten.

Vorige artikel
Hoe snel groeit hoofd kind?