Pleegkind Julia vertelt hoe het is om in een pleeggezin te wonen

Waarom een pleegkind?

Gevraagd door: ing. Saar de Werd  |  Laatste update: 2 januari 2024
Score: 5/5 (52 stemmen)

Het gedrag van het kind is zo lastig dat het ouders niet meer lukt de opvoeding (volledig) vorm te geven; Een kind heeft een beperking en de zorg is voor ouders te zwaar geworden; Een jongere loopt weg van huis, omdat er bijvoorbeeld voortdurend ruzies zijn.

Waarom gaat een kind naar een pleeggezin?

Door allerlei oorzaken kan een kind soms voor korte of langere tijd niet thuis wonen. Is hulp thuis niet genoeg? Dan kan voor pleegzorg worden gekozen. De meeste gezinnen krijgen eerst thuis hulp zodat het kind bij de ouders kan blijven wonen.

Waarom pleegouder worden?

Voor bijna 23.000 kinderen tussen 0 en 21 jaar is een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend. Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien, word ook pleegouder. Ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek met liefde en structuur.

Wat betekent het om pleegouder te zijn?

Pleegzorg is een vorm van hulp waarbij een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen. Het kind wordt dan niet door de eigen ouders maar door pleegouders verzorgd en opgevoed. Pleegkinderen blijven de wettelijke kinderen van hun ouders.

Hoe lang blijft een pleegkind bij je?

Pleegzorg kan duren tot een kind 21 jaar oud is. Vanaf 18 mag een kind zelf bepalen om uit huis te gaan.

32 gerelateerde vragen gevonden

Heb je recht op kinderbijslag voor een pleegkind?

U heeft een pleegkind

Dan kunt u kinderbijslag krijgen als u aan de volgende voorwaarden voldoet: er niemand anders kinderbijslag krijgt voor het kind. u de kosten voor het kind betaalt. u geen pleegvergoeding krijgt.

Waar moet een pleeggezin aan voldoen?

Een pleegouder moet aan verschillende eisen voldoen. Je moet bijvoorbeeld minimaal 21 jaar zijn. De pleegzorgaanbieder vraagt, natuurlijk met jouw toestemming, een verklaring van geen bezwaar aan bij de Raad voor de Kinderbescherming. Daarnaast kan een medische verklaring onderdeel uitmaken van de aanmeldingsprocedure.

Wat is het ideale pleeggezin?

Het ideale pleeggezin bestaat bij voorkeur uit meer dan één persoon en heeft uitsluitend kinderen boven de vier jaar. Andere huisdieren zijn meestal geen bezwaar. Ervaring met honden is niet per sé noodzakelijk. Wel is het gezin bereid de pup volgens de richtlijnen van KNGF Geleidehonden op te voeden.

Waar heeft een pleegkind recht op?

Rechten van een pleegkind

Er zijn algemene rechten voor alle kinderen. Zoals het recht op gezinsleven en omgang met ouders. Wat een kind onder 18 jaar zelf mag beslissen, hangt af van de leeftijd. Een pleegkind mag zijn of haar mening geven over beslissingen.

Kan je zomaar pleegouder worden?

Niet iedereen kan zomaar pleegouder worden. Iedereen die pleegouder wil worden, wordt eerst gescreend. Daarna volgt een voorbereidingstraject en een zorgvuldige selectie. Alle pleegouders krijgen begeleiding van een pleegzorgbegeleider van de pleegzorgorganisatie.

Kan je stoppen met pleegzorg?

Pleegoudervoogdij eindigt vanzelf als het pleegkind 18 jaar wordt. Pleegoudervoogdij kan eerder stoppen. Dat moet dan altijd aan de rechter worden gevraagd.

Waarom geen pleegzorg?

Iets meer dan de helft van de pleegouders in dit onderzoek (52 procent) zei gestopt te zijn vanwege voor hen ongewenste omstandigheden, zoals problemen met het zorgsysteem (gebrek aan ondersteuning, moeizame samenwerking met professionals et cetera), de zware impact op hun gezin, de problematiek van het pleegkind of ...

Wat is het verschil tussen pleegkinderen en adoptiekinderen?

Bij pleegzorg hebben de ouders of de (pleegouder)voogd het gezag over het pleegkind. Zij nemen de belangrijke beslissingen. Bij adoptie wordt het kind juridisch een eigen kind. De adoptieouders krijgen dan ouderlijk gezag en nemen alle beslissingen.

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Wat is het verschil tussen een pleeggezin en een gezinshuis?

Het verschil tussen een pleeggezin en een gezinshuis.

Een pleeggezin is het opvangen van kinderen en hen mee laten draaien in u eigen gezin. Een gezinshuis is beroepsmatig werken met beschadigde kinderen in een huiselijke omgeving. Een gezinshuis moet u ook niet verwarren met een woongroep.

Hoeveel kinderen wachten op een pleeggezin?

Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af, terwijl er steeds meer kinderen afhankelijk zijn van deze vrijwilligers. Jaarlijks zijn zo'n 3500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Aan het eind van het jaar wachtten 873 kinderen en jongeren op plaatsing bij pleegouders. Dat aantal bleef ongeveer gelijk ten opzichte van 2020.

Heeft een pleegkind een eigen kamer nodig?

Er is geen enkele wet of richtlijn die zegt dat een (pleeg)kind een eigen kamer moet hebben. Het is natuurlijk wel zo dat je naarmate je ouder wordt, meer nood hebt aan een eigen plek en een beetje privacy. Dat kan een eigen kamer zijn, maar ook een deel van een kamer.

Kan je een pleegkind kiezen?

Kun je je pleegkind zelf kiezen? Je kunt niet zelf een pleegkind kiezen. Wel kun je aan de intakemedewerker aangeven naar welke leeftijdscategorie je voorkeur uitgaat.

Wat wordt de pleegzorg vergoeding in 2023?

Wanneer een pleegkind tijdelijk niet in het pleeggezin verblijft, kan de pleegzorgaanbieder besluiten dit basisbedrag tijdelijk te verlagen. Het basisbedrag is vastgesteld voor het jaar 2023. Het komt neer op een basisbedrag van € 22,29 tot € 27,44 per dag (afhankelijk van de leeftijd van de jeugdige).

Hoe lang duurt pleegzorg?

De duur kan variëren van een maand tot enkele jaren. Als er geen vooruitzichten zijn dat het kind weer thuis kan wonen, kan een pleeggezin een plaats bieden waar het kind verder op kan groeien.

Hoe lang duurt het om pleegouder te worden?

Hoe lang duurt het voordat je pleeggezin bent? Het voorbereidingstraject duurt ongeveer een half jaar. In die periode informeren we je over de verschillende mogelijkheden en wat je kunt verwachten van het pleegouderschap.

Wie heeft gezag bij pleegzorg?

U verzorgt en voedt het kind op als uw eigen kind. Maar de ouders of voogd hebben het gezag over het kind. U moet als pleegouder het kind minimaal 1 jaar hebben verzorgd en opgevoed. U moet toestemming hebben gekregen van de ouders om het pleegkind op te nemen in uw gezin.

Wat zijn bijzondere kosten pleegzorg?

De pleegvergoeding is bedoeld om kosten te dekken. Toch zijn er soms noodzakelijke kosten die niet onder het basisbedrag vallen. Daarom heten deze 'bijzondere kosten'. Dit zijn bijvoorbeeld hoge reiskosten of kosten voor aanschaf van schoolboeken.

Welke vormen van pleegzorg zijn er?

Vormen van pleegzorg kun je op verschillende manieren benoemen en van elkaar onderscheiden:
  • kortdurende pleegzorg en langdurige pleegzorg.
  • netwerkpleegzorg en bestandspleegzorg.
  • voltijdpleegzorg en deeltijdpleegzorg.
  • hulpverleningsvariant en opvoedingsvariant.