Teach your child to ride a bike in 45 Minutes | Cycling Weekly

Hoe leer ik mijn kind loopfiets?

Gevraagd door: Lara Arnold AD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (71 stemmen)

Om je kind te leren fietsen op een loopfiets, kun je samen verschillende oefeningen doen: Oefen spelenderwijs het op en afstappen op de loopfiets. Denk hierbij aan een stoelendans waarbij je met je fiets rond de stoelen fietst en als de muziek stopt je moet afstappen en naar de stoel toe moet lopen.

Hoe leer je een kind loopfietsen?

Met hun benen aan weerszijden van de loopfiets en hun handen aan het stuur zetten kinderen hun eerste stapjes in de wielerwereld. Kinderen leren het beste door anderen te kopiëren, dus pak de nieuwe loopfiets en ga naar een park waar waarschijnlijk andere kinderen rondzwerven.

Hoe leer je een kind het beste fietsen?

Met de volgende tips, zorg je ervoor dat je kind fietsen snel onder de knie krijgt:
 1. Start met een loopfiets. Veel kinderen beginnen hun fietscarrière met een loopfiets. ...
 2. Leer je kind op- en afstappen. ...
 3. Fietsen met zijwieltjes. ...
 4. Meelopen met de fiets. ...
 5. Kies een veilige locatie uit.

Wat als je kind niet wil leren fietsen?

Forceer niet. Versterk het zelfvertrouwen door complimentjes te geven over hoe handig je kind is met zijn loopfiets. Prikkel het door te vertellen dat een echte fiets veel sneller gaat en nog leuker is. Vertellen dat vriendjes en vriendinnetjes al wel kunnen fietsen is niet nodig, dat ziet een kind zelf ook wel.

Hoe oud kind op loopfiets?

1,5 jaar is een mooie leeftijd om over de aanschaf van een loopfiets na te denken. Net zoals kinderen vanaf 1 jaar hebben kinderen in deze leeftijdscategorie ook en stabiele loopfiets nodig.

15 gerelateerde vragen gevonden

Waar moet je op letten bij een loopfiets?

Waar let je op bij een loopfiets kopen? De bovenkant van het zadel van de loopfiets moet – met rechte benen - ongeveer op kruishoogte zijn van je kindje. Bij voorkeur kan je kind met iets gebogen knieën nog bij de grond, zodat hij zich kan afzetten. Bij een verstelbaar zadel, kan je dit natuurlijk zelf aanpassen.

Wat is beter driewieler of loopfiets?

Een loopfiets is beter voor peuters dan een driewieler of een fiets met zijwieltjes. Bij een loopfiets wordt het evenwichtsgevoel van de peuter echt geoefend waardoor hij/zij sneller zal leren fietsen. Dat is niet zo bij een fiets met steunwielen waarop vaak scheef gefietst wordt.

Wat is de gemiddelde leeftijd om te leren fietsen?

Het leren fietsen is een belangrijke stap voor een kind. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen alleen en veilig kunnen fietsen ligt om en nabij de 5 jaar. Natuurlijk zijn er kinderen die er sneller aan toe zijn, anderen doen er wat langer over.

Kan een 3 jarige fietsen?

Eerste fiets kind: wanneer? Zodra kids goed uit de voeten kunnen met een loopfiets of een driewieler en deze (letterlijk en figuurlijk) ontgroeien, is het tijd voor de eerste kinderfiets. Meestal kun je tussen de 3e en 4e verjaardag eens rond gaan kijken naar een échte fiets voor je kind.

Hoe stimuleer je fietsen?

10 tips om fietsen te stimuleren
 1. Doe een nulmeting. ...
 2. Zorg voor goede voorzieningen. ...
 3. Financier (deels) de aanschaf en andere fietskosten. ...
 4. Geef een goede reiskostenvergoeding. ...
 5. Beloon fietskilometers. ...
 6. Doe mee aan stimuleringsacties en -programma's. ...
 7. Bied alternatieven voor zakelijke ritten overdag. ...
 8. Maak de fietsroute bekender.

Welke loopfiets vanaf 2 jaar?

Kinderen vanaf 2 jaar kunnen op een fiets met 2 wielen. Het evenwicht is voldoende ontwikkeld. Belangrijk is de zadelhoogte, die overeen dient te komen met de beenlengte. Op deze leeftijd is de beenlengte tussen de 28 en 33 cm.

Welke leeftijd kind zelfstandig fietsen?

Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen? Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) kan een kind snelheden en afstanden inschatten als hij 9 of 10 jaar oud is. Je zou het vanaf die leeftijd met je kind kunnen oefenen door er op afstand achter te blijven rijden.

Welke fiets kind 2 jaar?

Kinderen kunnen vanaf ongeveer 2 jaar beginnen met fietsen op een 12 inch fiets. Er zijn 12 inch kinderfietsen als loopfiets en als fiets met pedalen en een aandrijflijn. Het is aan te raden om kinderen jong kennis te laten maken met een loopfiets.

Welke loopfiets voor 3 jarige?

Voor kinderen vanaf 1 jaar zijn een driewieler loopfiets of een loopfiets met duwstang handig. Ideaal als je dreumes na tien stappen te moe is om zelf nog te fietsen. Bij een 2-in-1 loopfiets kun je het frame omdraaien waardoor het zadel hoger komt te staan en de fiets met je kind meegroeit.

Welke loopfiets vanaf 1 jaar?

De beste loopfiets voor kindjes vanaf één jaar is de Puky Pukylino. Deze babyfiets beschikt over 2 voorwielen en 2 achterwielen. Zo biedt hij extra steun en stabiliteit voor kleine kindjes. De banden bestaan uit kunststof en ze zijn geluidsarm.

Wat zijn de voordelen van een loopfiets?

Een loopfiets verbetert de algemene motoriek van peuters en kleuters, en is de beste voorbereiding voor écht fietsen, al vanaf heel jonge leeftijd. Met een loopfietsje leert je kind op zijn eigen tempo evenwicht houden, sturen, stoppen en manoeuvreren.

Waarom geen driewieler?

Een driewieler heeft meestal 1 wiel voor en 2 wielen achter, daardoor is de fiets van zichzelf stabiel genoeg om te blijven staan. Hierdoor is een standaard op de fiets niet nodig. Dit geldt ook voor een driewieler met 2 wielen voor en 1 wiel achter.

Waar op letten bij eerste kinderfiets?

Meer tips voor de aanschaf van een kinderfiets
 • Koop de fiets NIET op de groei. ...
 • Koop een zo licht mogelijke fiets. ...
 • Geen versnellingen. ...
 • Geen derailleur. ...
 • Geen naafdynamo, dat maakt fietsen nodeloos zwaar voor een kind. ...
 • Zadel niet te groot.
 • Cranks niet te lang.
 • Koop een fiets met terugtrapremmen.

Hoe ver kan een kind van 4 jaar fietsen?

Bedenk een redelijke afstand en hou je daar ook aan. Twintig tot dertig kilometer is voor veel kinderen echt het maximum. Stop op tijd. Zo blijven kinderen het leuk vinden en kun je de volgende keer misschien iets verder weg.

Hoe leer ik fiets zonder zijwielen?

Oefen in ieder geval eerst met stoppen en afstappen: verminder vaart, zet één voet op de grond en stap af. Als het fietsen goed gaat, laat dan af en toe de fiets los zonder dat het kind het merkt. Doe dit steeds iets langer. Uiteindelijk fietst het kind van je weg en ontdek: ik kan het!

Is 30 minuten fietsen veel?

Dagelijks minstens dertig minuten te fietsen brengt dat een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo werk je onder andere aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen en verbeter je je aerobe capaciteit. Dit zorgt ervoor dat je het fietsen langer volhoudt.

Hoe gebruik je een loopfiets?

Het is een kleine fiets zonder trappers. Je zit op het zadel en je gebruikt de benen om en om door de voet van hiel tot teen af te wikkelen en met de bal van de voet naar achteren te duwen. Daardoor rolt de loopfiets naar voren. Het been wordt vervolgens naar voren gezwaaid.

Is fietsen op een driewieler moeilijk?

Een driewielfiets ligt erg stabiel op de weg, maar kan bij drempels wankel worden als je onderstaande tips niet opvolgt. Maak pas een bocht als je fiets de hele drempel op of af bent. Hierdoor blijft de fiets stabiel. Als je een bocht maakt halverwege de drempel, kan het voelen alsof de fiets omvalt.

Is een loopfiets een step?

Een loopfiets is een step met een zitje. Het heeft twee wielen en heeft geen pedalen. Zo leren kinderen op twee wielen te balanceren. Loopfietsen worden vaak gebruikt als vervanging voor driewielers of zijwieltjes.

Volgende artikel
Wat geef je aan kind van 10?