Herstel je buik en bekkenbodem na de geboorte

Waarom blijft je buik dik na bevalling?

Gevraagd door: Silke Dekker  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (57 stemmen)

Extra kilo's na je bevalling
Na je bevalling verlies je direct het gewicht van je baby, de placenta, het vruchtwater en wat bloed. Bij elkaar is dit ongeveer 5 kg. Dan blijven er nog heel wat kilo's over. Denk aan de vetreserves die je tijdens je zwangerschap opbouwt en het vocht dat je vasthoudt.

Waarom dikke buik na bevalling?

''Flubberbuik'' na de bevalling

Ook met een grote baby heb je hier meer kans op. Genetica speelt hierbij ook een rol. De extra kilo's die aan je buikje blijven zitten na de bevalling gaan bij sommige vrouwen op natuurlijke, magische wijze weer weg, maar veel vrouwen moeten hiervoor weer gaan trainen.

Hoe snel buikspieren terug na bevalling?

Dag 10 tot 6 weken na de bevalling

Je kunt de bekkenbodem en buikspieren nu weer een beetje voelen, maar nog niet krachtig aanspannen. Tot 3 weken na de bevalling mag je deze spieren nog niet maximaal belasten. Na 3 weken kun je de oefeningen uit gaan breiden.

Hoe lang duurt het voor je zwangerschapskilo's kwijt bent?

De rest van het gewicht duurt langer om kwijt te raken. Deze kilo's bestaan onder andere uit extra vocht dat je tijdens je zwangerschap vasthield. Het kan een paar weken duren voordat je lichaam dit afgevoerd heeft.

Hoe lang hou je vocht vast na bevalling?

Toch is je baarmoeder nog niet helemaal terug in haar oude formaat. Dit is pas rond 6 weken na je bevalling het geval. In de tweede week na je bevalling is al veel vocht afgevoerd. De zwellingen in je benen, enkels en voeten nemen snel af.

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen tegen vocht vasthouden na zwangerschap?

Tips tegen vocht vasthouden
 1. Drink veel water en thee. Door veel te drinken, plas je meer. ...
 2. Probeer zo min mogelijk zout te eten. ...
 3. Leg voor het slapen een kussen onder je benen. ...
 4. Beweeg je benen veel. ...
 5. Houd jezelf koel tijdens warm weer. ...
 6. Geef je gezwollen benen en voeten een massage. ...
 7. Draag steunkousen.

Wat is postnatale depletie?

Postnatale depletie: moeder en oververmoeid. Als je moeder bent, misschien pas net of al wat jaren, en constant doodmoe bent en gestresst, dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie. Dit een probleem waar zo'n 50% van de moeders mee te maken krijgt.

Hoe lang mag je niet in bad na bevalling?

Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.

Hoe lang kun je naweeen hebben?

Het verschilt per persoon hoe lang je last houdt van naweeën. Doorgaans duurt het ongeveer zes weken voordat je baarmoeder is hersteld en de krampen helemaal stoppen. Gelukkig neemt de intensiteit van de samentrekkingen na een paar dagen al af. De pijn wordt meestal na 3-4 dagen al minder.

Hoe snel weer in vorm na bevalling?

Gaat alles voorspoedig, dan kun je ook vrij snel weer gaan bewegen. In het beste geval al na drie weken, stelt Deurloo. Maar heb je een keizersnede ondergaan, dan moet je al op minimaal zes weken rekenen, voordat je de sportschoenen weer rustig aan kunt gaan trekken.

Kan diastase herstellen?

Een diastase kan over de gehele lengte voorkomen. Door het wijken van de rechte buikspieren is de core vaak verslapt wat na de bevalling kan leiden tot rugklachten en bekkenbodemklachten. In veel gevallen herstelt het lichaam zich na 6 maanden, maar ook vaak genoeg houden de klachten aan.

Waarom dikke onderbuik?

Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.

Hoe herken je een Diastase?

Testen van een diastase

Leg je vingers op de middenlijn van je buik (rond navel gebied). Probeer nu je hoofd en schouders van de grond te heffen, je voelt nu dat je buikspieren aangespannen zijn. Wanneer er een bult of een (diepe) ruimte ontstaat, heb je een Rectus Diastase.

Wat kun je doen tegen naweeen?

Naweeën wat kun je ertegen doen?
 1. Ga regelmatig naar het toilet. Als je naar de toilet moet kan de pijn van de naweeën heftiger zijn. ...
 2. Doe ademhalingsoefeningen. De bekende ademhalingsoefeningen die je nog kent van tijdens de zwangerschap, kunnen. ...
 3. Neem een warme douche.

Waarom heb je naweeën?

Wanneer je borstvoeding geeft aan je pasgeboren baby, kan dit naweeën opwekken. Wanneer de baby aan de borst drinkt, komt er een hormoon (oxytocine) in het bloed dat zorgt voor het toeschieten van de melk en het samentrekken van de baarmoeder; dit samentrekken van de baarmoeder na de bevalling noemen we naweeën.

Hoelang duurt het voor de knip genezen is?

Bij het hechten gebruikt de verloskundige of gynaecoloog meestal oplosbaar hechtdraad. Deze lossen binnen tien dagen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Het hechten na de bevalling duurt zo'n 15 tot 45 minuten. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de scheur of knip.

Hoe oud zwemmen met baby?

Vanaf wanneer mag een baby zwemmen? Over het algemeen wordt geadviseerd om te wachten tot je kindje minimaal 3 maanden oud is, dan kunnen de meeste baby's zichzelf goed op temperatuur houden.

Waarom geen warm bad tijdens zwangerschap?

Zwanger in bad gaan

Wel is het belangrijk om erop te letten dat je het niet te warm krijgt. Een warm bad zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Wanneer je zwanger bent, ligt je temperatuur rond de 37,4 graden. Hij mag tot ongeveer 39 graden stijgen, zonder dat het gevaarlijk wordt voor je baby.

Waarom geen seks na bevalling?

Voor behoorlijk wat vrouwen geldt dat zij liever een stuk langer wachten dan de minimale 6 weken. Lichamelijk is het belangrijk dat je gestopt bent met vloeien. Als je nog bloedt, is de kans op infecties namelijk groter. Meestal stopt het vloeien na ongeveer 3 weken, maar dit kan langer duren.

Hoeveel vrouwen krijgen een postnatale depressie?

In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks ruim 23.000 vrouwen rondom de bevalling of zwangerschap een depressie. Een postpartum depressie (in de volksmond bekend als postnatale depressie) is daarmee de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders.

Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid?

Lichamelijke symptomen oververmoeidheid
 • Slaperigheid.
 • Duizeligheid.
 • Misselijkheid.
 • Pijnlijke spieren en gewrichten.
 • Afvallen of aankomen.
 • Hoofdpijn.

Hoe lang na bevalling postnatale depressie?

Hoe lang duurt een postnatale depressie? Meestal gaan de klachten die horen bij een postpartum depressie na een paar dagen tot enkele weken vanzelf over. Sommige vrouwen blijven echter maandenlang last houden van de klachten en worden ook neerslachtig. De klachten hoeven niet direct na de bevalling te beginnen.

Hoe water afdrijven?

7 tips voor vocht afdrijven
 1. Een voedingspatroon voor vochtafdrijving. ...
 2. Gebruik wilde kruidensoorten. ...
 3. Drink water en vochtafdrijvende thee. ...
 4. Lekker naar de sauna gaan. ...
 5. Je lichaam droog borstelen met een sisal handschoen. ...
 6. Voeg natriumbicarbonaat toe bij het baden. ...
 7. Of een speciaal voetenbadje nemen.

Is vocht vasthouden gevaarlijk zwangerschap?

Is vocht vasthouden gevaarlijk? Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo'n 2 kilo aan omdat je vocht vasthoudt. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.

Wat zijn vochtafdrijvende middelen?

Komkommer, meloen, ananas, aardbeien en asperges zijn bijzonder geschikt om te ontwateren. Maar ook artisjokken, uien, knoflook, wortelen, avocado, aardappelen en zelfs rijst hebben een vochtafdrijvend effect. En dan zijn er nog noten zoals hazelnoten, cashewnoten, pinda's en amandelen.

Vorige artikel
Hoe spelen met pasgeboren baby?