Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld 2020 2021

Waar kindermisbruik melden?

Gevraagd door: Sepp Bos  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (61 stemmen)

Bij een vermoeden van kindermishandeling in uw omgeving, kunt u het volgende doen:
  • Bel 112 als het kind in direct gevaar is.
  • Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. ...
  • Praat met het kind zelf of met de ouders. ...
  • Vraag advies bij Veilig Thuis.

Waar Meld je kindermishandeling?

0800-2000 (gratis). Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en ondersteuning, om zorgen te bespreken en eventueel om een melding te doen.

Wat is een zorgmelding?

Het doel van een zorgmelding is om snel hulp te organiseren wanneer een (gezins) situatie onveilig is. We bekijken eerst of er al hulp betrokken is bij u of uw gezin.

Wat te doen bij vermoeden misbruik kind?

Heeft u een vermoeden van kindermisbruik, neem dan contact op met Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor kindermishandeling. Is uw kind seksueel misbruikt? Ga dan naar Slachtofferhulp Nederland voor juridisch advies, praktische hulp en emotionele steun.

Wat te doen bij onveilige thuissituatie?

Neem contact op met Veilig Thuis: 0800 - 2000.
  1. Hulp in het gezin. De gemeente kan hulp in het gezin bieden Bijvoorbeeld voor ondersteuning bij de opvoeding, of om te leren anders om te gaan met het gedrag van het kind.
  2. Hulp voor kinderen die mishandeld zijn. ...
  3. Hulp voor kinderen die geweld in het gezin zien.

21 gerelateerde vragen gevonden

Waar doe je een zorgmelding?

Veilig Thuis is een regiecentrum Bescherming en Veiligheid. Iedereen die zich zorgen maakt over een kind, gezin of oudere kan hier aankloppen. Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, voor jongeren, volwassenen en ouderen.

Welke hulp kun je inschakelen bij vermoedens van mishandeling?

Bel Veilig thuis 0800-2000

Bent u in direct gevaar, bel dan 112. Bij Veilig Thuis krijgt u een hulpverlener aan de lijn. Deze hulpverlener zet alles voor u op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft u advies. Samen met u kijkt de hulpverlener welke professionele hulp er nodig is.

Hoe weet ik of ik als kind misbruikt ben?

Er is sprake van seksueel misbruik als een volwassene seksuele handelingen pleegt met een kind. Of wanneer dit gebeurt in andere situaties waarbij de pleger misbruik maakt van het leeftijdsverschil of zijn of haar macht. Bij seksueel misbruik is er altijd sprake van ongelijkwaardigheid.

Wat zijn signalen van seksueel misbruik?

uitkleden of strippen in bijzijn van anderen, of proberen iemand te verleiden. seksuele situaties naspelen met poppen. angst of paniek tijdens het verschonen van een luier of vieze broek. ineens bevriezen als ze iets horen, zien of voelen wat de herinnering oproept aan het seksueel misbruik.

Welke vragen stellen bij misbruik?

Stel open vragen en stuur het gesprek niet

Houd de mogelijkheid open dat er iets anders aan de hand is. Vraag eerst of er iets is gebeurd en niet gelijk wat er is gebeurd.

Doet politie altijd melding bij veilig thuis?

Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis. Bijvoorbeeld als iemand zich zorgen maakt over jouw thuissituatie. De meeste meldingen worden gedaan door de politie. Maar ook leraren, hulp- en zorgverleners, verpleegkundigen, (huis-)artsen, familieleden, buren of vrienden kunnen een melding doen.

Kunnen ze zomaar je kind afpakken?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Denk bijvoorbeeld aan kinderen die getuige zijn van geweld in huis, kinderen die zelf slachtoffer zijn van mishandeling/verwaarlozing of kinderen die afhankelijk zijn van volwassenen, die echter door alcohol- of drugsgebruik, een psychische ziekte of agressie in de huiselijke sfeer niet in staat zijn om voor het kind ...

Kun je kindermishandeling anoniem melden?

Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor advies als u denkt dat het niet goed gaat met een kind, bijvoorbeeld als u vermoedt dat het kind wordt mishandeld. Het is mogelijk om hierbij anoniem te blijven ten opzichte van het gezin waarover u zorgen heeft. De medewerker van Veilig Thuis legt u uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is de straf voor kindermishandeling?

De rechter besluit over het wel of niet opleggen van een straf aan de verdachte(n). Er zijn verschillende strafrechters. Welke strafrechter de zaak behandelt, hangt deels samen met de strafeis van het OM: De politierechter behandelt een eenvoudige zaak waarbij het OM maximaal 1 jaar gevangenisstraf eist.

Waar kun je terecht als je je zorgen maakt over een kind?

Bij Veilig Thuis kunt u (anoniem) advies vragen of een melding doen. 'Veilig Thuis' is 24 uur per dag bereikbaar op 0800-2000. U wordt automatisch doorgeschakeld naar 'Veilig Thuis' in uw eigen regio. Als er al jeugdbescherming is betrokken bij het kind, kunt u uw zorgen ook melden bij de jeugdbeschermer.

Hoe herken je seksueel misbruik bij volwassenen?

Als ze volwassen zijn, hebben mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt vaak moeite met grenzen stellen. Ook kunnen zij een afkeer van zichzelf hebben, wat zich kan uiten in depressies, verslaving en eetproblemen. Bij langdurig seksueel misbruik kan een kind ook een dissociatieve identiteitsstoornis ontwikkelen.

Hoe weet je of je baby misbruikt is?

Signalen seksueel misbruik

Je kind reageert anders dan normaal en is bijvoorbeeld meer teruggetrokken en stil. Je kind krijgt last van eetproblemen. Je kind plast of poept niet meer goed. Je kind heeft scheurtjes of kloofjes bij de geslachtsdelen.

Welke straf staat er op seksueel misbruik?

Straffen bij seksueel misbruik

De straffen voor aanranding, verkrachting en seksueel misbruik lopen uiteen van een taakstraf tot een langdurige gevangenisstraf. In zeer ernstige gevallen wordt een gevangenisstraf gecombineerd met TBS met dwangverpleging.

Hoe begint kindermisbruik?

Seksueel kindermisbruik is een vorm van mishandeling waarbij een (jong) volwassene een kind dwingt om seksueel contact te hebben. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Als iemand aan je borsten zit, bijvoorbeeld, of aan je vagina of piemel. Of als iemand jou vraagt om hem of haar aan te raken, met je hand of je mond.

Kan je seksueel misbruik vergeten?

Dan weet je nog niet wat seksuele handelingen precies betekenen.” Als het kind door zijn omgeving ook niet meer aan het misbruik wordt herinnerd, kan de herinnering wegzakken. Deze afwezigheid van initiële emotionele lading verklaart waarom zo'n herinnering – net als elke andere – tijdelijk kan worden vergeten.

Welke vormen van misbruik zijn er?

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling, namelijk:
  • Lichamelijke mishandeling. Van lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld sprake als een volwassene regelmatig een kind slaat.
  • Emotionele of geestelijke mishandeling. ...
  • Lichamelijke verwaarlozing. ...
  • Emotionele of geestelijke verwaarlozing. ...
  • Seksueel misbruik.

Hoe kan je iemand helpen die mishandeld word?

Besteed dan extra aandacht aan die persoon. Wees je ervan bewust dat het slachtoffer de situatie mogelijk niet beschouwt als mishandeling. Het kan ook zijn dat hij of zij uit angst of schaamte liever niets vertelt. Voor advies of het doen van een melding kun je terecht bij Veilig Thuis via 0800-2000.

Waar kan je terecht bij mishandeling?

Met vragen over geweld, misbruik of kindermishandeling kan je telefonisch, via chat of e-mail terecht bij 1712. Medewerkers van 1712 luisteren naar je verhaal en geven informatie over hulpverlening, politie en justitie. 1712 geeft ook advies, maar de beslissing blijft in jouw handen, tenzij je in gevaar bent.

Waar kan ik terecht voor huiselijk geweld?

Voor advies en hulp bij huiselijk geweld kunt u (anoniem) terecht bij Veilig Thuis. Het doel van Veilig Thuis is om het huiselijk geweld te laten stoppen. Slachtofferhulp Nederland biedt u juridische ondersteuning tijdens het strafproces en bij een tijdelijk huisverbod.