Waar kan ik terecht met een klacht op mijn school? JOBMBO

Waar kan ik terecht met klachten over een school?

Gevraagd door: Benjamin Peeters  |  Laatste update: 13 januari 2024
Score: 5/5 (54 stemmen)

Bespreek uw klacht altijd eerst met degene die er direct bij betrokken is. Vraag de directie van de school eventueel om te bemiddelen. Ook kunt u het schoolbestuur inschakelen. Biedt dit geen oplossing, dan kunt u een officiële klacht indienen bij de klachtencommissie van de school.

Waar kan je klacht indienen over een school?

Elke school heeft een klachtencommissie. In de schoolgids kunt u vinden hoe u uw klacht moet indienen en hoe de procedure verloopt. Voor vragen hierover kunt u ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de school. Daarnaast hoort de Inspectie van het Onderwijs uw klacht ook graag.

Waar kan ik een klacht indienen?

De Nationale ombudsman is er voor iedereen die een probleem heeft met de overheid of een overheidsinstantie. Zoals het UWV, de Belastingdienst, de politie of een gemeente. Sommige overheden hebben een lokale ombudsman. Weet u niet zeker bij wie u terecht kunt?

Wat als je het niet eens bent met school?

Wanneer je een ernstig verschil van mening hebt met het schoolbestuur en je komt samen niet tot een oplossing, kun je soms terecht bij de Geschillencommissie Passend Onderwijs (gpo). Bijvoorbeeld als de school jouw kind (die extra hulp nodig heeft) weigert.

Wat doet de Inspectie van het Onderwijs?

De Onderwijsinspectie beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs op scholen en andere onderwijsinstellingen. De inspectie bekijkt of scholen en opleidingen voldoen aan de wetten en regelgeving en of ze hun financiën op orde hebben.

34 gerelateerde vragen gevonden

Wie is verantwoordelijk voor de school?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor (nieuwe) schoolgebouwen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Deze gebouwen moeten voldoen aan de huisvestingseisen van het Arbeidsomstandighedenbesluit (de Arbowet) en het Bouwbesluit. Gemeenten hebben ook de zorgplicht voor het leerlingenvervoer.

Hoe worden scholen gecontroleerd?

Toezicht door Inspectie van het Onderwijs

De inspectie onderzoekt bijvoorbeeld of scholen goed bijhouden of leerlingen aanwezig zijn. Ook controleert de inspectie dan of scholen melding maken bij het verzuimloket van DUO wanneer leerlingen te vaak afwezig zijn zonder geldige reden.

Kan een school Je weigeren?

Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Weigering van kinderen op de basisschool is toegestaan maar hiervoor moeten wel goede redenen zijn. Leerlingen mogen niet willekeurig geweigerd worden. De school moet er voor zorgen dat het toelatingsbeleid bekend is en ze dit consequent toepast.

Hoe bindend is het schooladvies?

Alhoewel het schooladvies leidend is, is het niet bindend. Dit houdt in dat middelbare scholen zich niet aan het schooladvies hoeven te houden. Het kan zijn dat middelbare scholen bij jou in de buurt openstaan voor aanvullende informatie. Temeer omdat middelbare scholen vaak gemengde brugklassen aanbieden.

Hoeveel uur mag je missen van school?

Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.

Is ombudsdienst gratis?

De diensten van een ombudspersoon of -dienst zijn gratis.

Is de Nationale ombudsman gratis?

Er worden geen kosten bij u in rekening gebracht.

Hoe ga ik om met een klacht?

6 tips voor het omgaan met klachten van klanten
  1. Niet de aard van de klacht, maar het gevoel telt. Een klacht neem je serieus. ...
  2. Sorry zeggen helpt. ...
  3. Biedt een oplossing; concreet. ...
  4. Het waarom van de fout doet de klacht niet verdwijnen. ...
  5. Doe wat je zegt, laat zien wat je doet. ...
  6. De warme douche.

Kan je aangifte doen van een school?

Op school kan niet alleen aangifte worden gedaan als er iets gestolen is van de school, maar ook als het eigendommen van personeel of leerlingen betreft. Wapenbezit: dit betreft niet alleen vuurwapens en steekwapens, maar ook bijvoorbeeld pepperspray of nepwapens. Drugs: drugsbezit en drugshandel zijn strafbaar.

Wat zijn de plichten van een school?

Scholen moeten ervoor zorgen dat de onderwijsomgeving voor kinderen veilig is op sociaal, psychisch en fysiek gebied. Er moet een veilige en positieve sfeer op school zijn. De school moet daarom ook maatregelen nemen om pesten, discriminatie, geweld en andere soorten van ongepast gedrag tegen te gaan.

Welke plichten heb je op school?

Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.

Wat is leidend bij schooladvies?

In groep 8 krijgen leerlingen een schooladvies. Dit advies bepaalt op welk niveau een leerling zich mag inschrijven op een school voor voortgezet onderwijs. De basisschool baseert het schooladvies op toetsresultaten, de sociaal emotionele ontwikkeling, werkhouding, motivatie en gedrag.

Kan een middelbare school je weigeren?

Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.

Wie bepaalt de schoolkeuze?

Het schoolbestuur bepaalt of uw kind wordt toegelaten op de middelbare school. Het schoolbestuur kijkt bijvoorbeeld naar het schooladvies van de basisschool. In het schooladvies staat welk type voortgezet onderwijs het beste bij uw kind past.

Is een school verplicht?

Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.

Kan een openbare school leerlingen weigeren?

Een openbare school mag uw kind alleen weigeren als er geen plaats is. Een bijzondere school mag uw kind weigeren als u de godsdienstige of levensbeschouwelijke richting niet onderschrijft. Dit mag alleen als dit in het toelatingsbeleid staat en de school dit consequent toepast.

Hoe strafbaar is schoolverzuim?

Melding bij afwezigheid

Verwijtbaarheid is als de ouders niets of niet genoeg doen om het verzuim te stoppen. Bij verwijtbaarheid zijn de ouders of verzorgers wettelijk strafbaar. Een leerling van twaalf jaar of ouder kan ook zelf strafbaar zijn. De leerplichtambtenaar kan een proces-verbaal opmaken.

Welke straffen mag de school geven en welke absoluut niet?

Welke regels zijn er over straffen en hoe kunnen deze straffen veranderd worden? De school mag regels over straffen zelf opstellen. In de onderwijswet staan namelijk geen regels hierover. Lijfelijke straffen zijn wel bij wet verboden.

Kan je een boete krijgen van school?

De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.

Vorige artikel
Kun je Suikertest beinvloeden?
Volgende artikel
Hoe warmer je doucht hoe duurder?