INLEIDEN VAN DE BEVALLING | Deel 2 | Inleiden bij 41 weken of bij 42 weken zwangerschap? | Overtijd

Kun je langer dan 42 weken zwanger zijn?

Gevraagd door: drs Xavi Boer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (27 stemmen)

Vanaf 42 weken
De risico's voor u en uw baby worden groter als u na 42 weken nog niet bent bevallen. U krijgt uw controles daarom na 42 weken in het ziekenhuis. De arts adviseert u meestal om de bevalling te laten inleiden. Het kan een paar dagen duren voor uw baarmoedermond genoeg open is.

Kan je 43 weken zwanger zijn?

Wanneer je langer dan 42 weken zwanger bent, heet dit in medische termen serotien zijn. 5 op de 100 zwangere vrouwen wordt serotien. Als je langer dan 42 weken zwanger bent, neemt de gynaecoloog de zorg voor jou en je baby over van de verloskundige. De gynaecoloog zal je adviseren om de bevalling in te leiden.

Kun je 42 weken zwanger zijn?

De medische term hiervoor is 'serotiniteit'. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. De verloskundige, huisarts of gynaecoloog bepaalde voorheen in het begin van de zwangerschap de uitgerekende datum.

Hoe lang kun je maximaal zwanger zijn?

Wanneer je gezond bent, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na die 42 weken ben je over tijd. Dit wordt ook serotien genoemd.

Waarom wachten tot 42 weken?

Om ingeleid te worden, moeten vrouwen naar het ziekenhuis. Bij afwachtend beleid kan men thuis blijven of poliklinisch bevallen, nadat de bevalling spontaan is begonnen. Zowel inleiden bij 41 weken als een afwachtend beleid tot 42 weken, geven een grote kans op een goede uitkomst bij het kind na de geboorte.

17 gerelateerde vragen gevonden

Hoe groot is de kans dat je met 42 weken bevalt?

Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen. Ook al zit je baby langer in je buik, betekent dat niet dat je een groot kind krijgt.

Hoeveel weken kan je te laat bevallen?

Na 42 weken zwangerschap ben je pas echt officieel overtijd. Dan is de grens wel bereikt. Dat is ook de tijd dat je gynaecoloog in gaat grijpen omdat je placenta dan minder kan gaan werken. Sommige gynaecologen houden hierbij ook wel het maximum van 41 weken aan.

Waarom inleiden na 42 weken?

Vanaf 42 weken

De risico's voor u en uw baby worden groter als u na 42 weken nog niet bent bevallen. U krijgt uw controles daarom na 42 weken in het ziekenhuis. De arts adviseert u meestal om de bevalling te laten inleiden. Het kan een paar dagen duren voor uw baarmoedermond genoeg open is.

Waardoor kun je overtijd zijn?

Oorzaken overtijd. Menstrueren heeft te maken met je ovulatie en je hormoonhuishouding. Als je niet ongesteld wordt betekent dat dat er geen eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden. Eigenlijk houdt dat dus in dat je op dat moment (tijdelijk) niet vruchtbaar bent.

Kan je 45 weken zwanger zijn?

Als een kind na een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken wordt geboren, wordt het 'serotien' genoemd. We spreken van naderende of dreigende serotiniteit vanaf week 41 van je zwangerschap en van echte serotiniteit vanaf week 42.

Waarom inleiden bij 41 weken?

Nieuwe keuzemogelijkheid: inleiden met 41 weken

Uit verschillende Zweedse en Nederlandse onderzoeken is naar voren gekomen dat de kans op het overlijden van een baby iets minder groot is als de bevalling wordt ingeleid met 41 in plaats van 42 weken.

Hoeveel dagen te laat is normaal?

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.

Wat zijn de nadelen van inleiden?

Een aantal complicaties die met een inleiding kunnen samenhangen:
  • Langdurige bevalling.
  • Pijnstilling.
  • Uitgezakte navelstreng.
  • Hyperstimulatie.

Hoeveel procent bevalt tussen de 40 en 41 weken?

De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn. Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken.

Heb je langer verlof als je later bevalt?

Baby te laat geboren

Wordt uw baby geboren na de uitgerekende bevallingsdatum? Dan telt u de dagen tussen geboorte en uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van 16 weken. De totale verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken.

Hoeveel vrouwen gaan overtijd?

Slechts 5% van de vrouwen krijgt haar kindje op de uitgerekende datum. Bijna alle vrouwen hopen stiekem wel dat hun kindje al wat eerder wordt geboren dan de 40e week. Ze verlangen er naar hun baby te zien.

Waarom begint de bevalling niet?

Samenspel van hormonen

Het is nog niet precies bekend wat een bevalling precies doet beginnen. We weten wel dat het een samenspel is van hormonen en dat de placenta (moederkoek), de vliezen en je kindje een belangrijke rol hierbij hebben.

Wat zorgt ervoor dat bevalling begint?

Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.

Waarom zet de bevalling niet door?

De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg; het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd) wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken.

Is inleiden pijnlijker dan natuurlijk bevallen?

Het opwekken van de bevalling is niet pijnlijker dan een normale bevalling, wel kan het soms langer duren en is het mogelijk spannender omdat het gepland is. Indien nodig kijkt een kinderarts na de bevalling uw kind na. Zo nodig blijft u samen met uw kind ter observatie in het ziekenhuis.

Hoeveel procent vrouwen bevalt na 41 weken?

Op basis van de landelijke perined cijfers van 2018 blijkt 16,5% van de vrouwen tussen 41 en 42 weken zwangerschap te bevallen en 1,2% na 42 weken zwangerschap.

Hoe lang overtijd voor inleiden?

Na die 42 weken ben je officieel “overtijd”. Dit wordt ook wel 'serotien” genoemd. De zorg wordt in dat geval overgedragen aan het ziekenhuis en de bevalling zal worden ingeleid.

Wat is het langste dat iemand zwanger is geweest?

De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd.

Hoe laat beginnen de meeste bevallingen?

De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen. Maar soms kan het ook nog loos alarm zijn.

Kun je langer zwanger zijn dan je denkt?

Een onbedoelde zwangerschap is vaak al een heftige ervaring, een laat ontdekte zwangerschap is dat nog meer. Vrouwen uit het onderzoek delen hun ervaringen. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat iemand een zwangerschap pas na 30 weken of bij de bevalling ontdekt.

Volgende artikel
Wat draag je als je bevallen bent?