Bevallen - Wat kun je verwachten als je moet bevallen?

Wat draag je als je bevallen bent?

Gevraagd door: Milan Ünal Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (34 stemmen)

Kraamtijd: Wat draag je als je net bent bevallen? Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen.

Wat draag je best tijdens bevalling?

Neem een lang bovenstuk mee dat de billen bedekt, maar dat ook wijd genoeg is zodat de arts je makkelijk kan onderzoeken. Denk ook aan een nachthemd of T-shirt waar je niet te gehecht aan bent. Tijdens de bevalling kunnen er namelijk bloed- of andere vlekjes op komen.

Wat draag je na bevalling in ziekenhuis?

Lang, wijd t-shirt of nachthemd: Een wijd t-shirt of hemd zit lekker, en je billen zijn zo nog bedekt, maar je verloskundige of gynaecoloog kunnen nog wel gemakkelijk je ontsluiting controleren. Joggingbroek/pyjamabroek: Als het persen nog niet is begonnen, wil je wellicht nog wat rond bewegen en het niet koud krijgen.

Wat heb je echt nodig na bevalling?

Het kraampakket

Als je vliezen onverwachts breken, blijft je matras schoon. Kraamverband: extra groot en dik maandverband. Deze heb je de eerste dagen na de bevalling echt nodig omdat je dan nog veel bloed en vocht verliest. Maandverband: zorg dat je voldoende maandverband in huis hebt voor de kraamperiode.

Wat draag je in de kraamweek?

Kraamtijd: Wat draag je als je net bent bevallen? Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang geen traplopen na de bevalling?

Adviezen voor het bekken in de kraamperiode

De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!

Wat doe je je baby aan uit het ziekenhuis?

Denk aan comfortabele kledij: een pyjama of t-shirt om in te bevallen. Kies zeker niet je beste kleding om in te bevallen, want de kans dat je de vlekken er niet meer uit krijgt is groot. Een pyjama of t-shirt waarvan de voorkant makkelijk open kan, voor als je borstvoeding gaat geven.

Hebben ze handdoeken in het ziekenhuis?

Handdoeken en washandjes zijn aanwezig in het ziekenhuis.

Hoe vervoer je baby uit ziekenhuis?

Wanneer je na een bevalling in het ziekenhuis weer naar huis gaat met de auto, is het wettelijk verplicht om je baby in een maxicosi te vervoeren. Je mag niet met je kindje in de armen op de achterbank gaan zitten.

Hoe om te gaan met pijn tijdens bevalling?

Omgaan met pijn tijdens de bevalling
 1. je laten steunen door je partner of iemand anders.
 2. rustig ademhalen en ontspannen.
 3. een warme douche of bad nemen.
 4. jezelf kleine stroomstootjes geven (dit heet TENS)

Wat mag je wel en niet na bevalling?

Dag 1-10 na de bevalling (het kraambed)
 • kom alleen uit bed om jezelf en je kindje te verzorgen.
 • let er bij dagelijks activiteiten zoals draaien in bed, overeind komen en lopen goed op dat je rustig naar de buik ademt, zet de adem niet vast.
 • beperk het traplopen tot een minimum.

Hoe warm in huis met pasgeboren baby?

Warmte. De temperatuur van de babykamer kan het beste tussen de 16ºC en 18ºC liggen. Meestal heeft je baby dan geen kruik nodig. Het is geen enkel probleem als je baby koude handjes heeft.

Welke kleding mee naar ziekenhuis baby?

Doe vooral waar jij zij in hebt! Pyjama's, slaapkleedje of andere makkelijke kledij voor tijdens je verblijf op de materniteit. Als je borstvoeding geeft, is aangepaste kledij het makkelijkst. Kledij om naar huis te gaan: liefst een zwangerschapsbroek en een wijde top.

Hoe lang moet een pasgeboren baby binnen blijven?

Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.

Wat draag je in het ziekenhuis?

Een gemakkelijke, wijde en eenvoudige blouse, een comfortabele broek met elastiek en een ochtendjas die je vaak zal gebruiken. De kledingstukken zijn gemaakt van katoen en gewassen katoen. Dit is ademend, soepel en zit gewoon prettig. Joggingkleding valt vaak tegen om te dragen als je ziek bent.

Kun je handdoeken op 40 wassen?

In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.

Wat heb je nodig in je Vluchtkoffer?

In je vluchtkoffer zitten in ieder geval:
 • Telefoon en oplader.
 • Portemonnee met geld of pinpas, identiteitsbewijs en pas zorgverzekeraar.
 • Bevalplan.
 • Belangrijke telefoonnummers.
 • Toilettas met daarin: Tandenborstel en –pasta. ...
 • Kleding: ...
 • Zoogkompressen.
 • Bril of lenzen als je deze draagt.

Welke maat koop je als eerste pakje?

De meeste baby's dragen de eerste maand maat 50. Als je baby bij de geboorte zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 vaak goed. Je kunt in beide maten kleertjes aanschaffen, maar bijv. ook een combinatiemaat 50/56.

Welk eerste pakje baby?

De meeste baby's dragen in de eerste maand maat 50. Stop dus in ieder geval een pakje in deze maat in de vluchttas. Is je baby zwaarder dan 3500 gram bij de geboorte? Dan past maat 56 vaak goed.

Wat doe je onder een Boxpakje?

Onder een boxpakje kan gewoon een romper gedragen worden. Pyjama's hebben een lange broek met elastische tailleband en een shirt met lange mouwen.

Welke weeën zijn het pijnlijkst?

Aan het einde van de ontsluitingsfase is het moment waarop veel vrouwen zeggen: geef mij maar pijnstilling. De laatste centimeters ontsluiting zijn dan ook vaak het zwaarst en het pijnlijkst, want de weeën komen snel achter elkaar en zijn erg sterk.

Hoe lang bloed je na de bevalling?

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Hoe lang duurt het voor je buik weg is na bevalling?

Na de bevalling sluiten de rechte buikspieren zich niet onmiddellijk weer. Daar is tijd voor nodig. Hoe lang het duurt voordat je buikspieren weer netjes tegen elkaar aan liggen verschilt heel erg per persoon. Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten.

Hebben ze luiers in ziekenhuis?

Luiers zijn in het ziekenhuis aanwezig.

Wat draagt pasgeboren baby?

Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, romper, broekje en trui of een onesie, sokken en in de eerste weken dus een muts. Een trappelzakset (rompertje met sokjes) kan ook uitkomst bieden als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.

Volgende artikel
Wat is een maatwerkpakket?