Son of abortion rights pioneer discusses father's legacy in Canada

Kan vader abortus eisen?

Gevraagd door: Victor de Backer AD  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 5/5 (74 stemmen)

De aanstaande vader kan een abortus niet afdwingen. Alleen de vrouw zelf mag hierover beslissen. Het gaat om haar lichaam.

Kan je abortus eisen?

De wet bepaalt dat iedere vrouw voor abortus mag kiezen, ongeacht de leeftijd. De wet gaat er van uit dat je ook als minderjarige een verantwoorde beslissing kan nemen over wel of niet abortus doen.

Wie bepaalt abortus?

Bij die keuze staat vrijwilligheid centraal. De vrouw hoeft geen redenen op te geven waarom zij haar zwangerschap wil afbreken. Artsen hebben een verantwoordelijkheid om vast te stellen dat die beslissing in volledige vrijwilligheid is genomen. Toch blijkt uit de wet niet direct dat abortus een recht is in Nederland.

Kan iemand je dwingen tot abortus?

Neen. De abortuswet zegt heel duidelijk dat je als vrouw zelfstandig kan beslissen of je wel of niet een abortus laat uitvoeren.

Kan je een abortus plegen zonder dat je ouders het weten?

Het hangt af van je leeftijd of je deze keuze zelf kan maken of dat je hier toestemming voor nodig hebt van je ouders. Als je onder de 12 jaar bent heb je altijd toestemming nodig van je ouders.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kost abortus minderjarig?

Je betaalt ongeveer 4 euro voor een abortus met gedeeltelijke verdoving - als je in orde bent met je mutualiteit of ziekenfonds. Voor een abortus onder volledige verdoving betaal je tussen 100 en 150 euro.

Hoelang mag je nog abortus plegen?

Abortus tot 24 weken

Abortus mag tot de vrucht buiten uw lichaam zou kunnen overleven. Die grens ligt voor het strafrecht bij 24 weken. Artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat zij tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.

Wat mag je na abortus niet?

In verband met infectiegevaar is het na een abortus aan te raden om: De eerste twee weken geen tampons te gebruiken. De eerste twee weken geen geslachtsgemeenschap te hebben. De eerste twee weken niet in bad te gaan of te zwemmen, douchen mag wel.

Wat als je een vrouw zwanger maakt?

Als de vrouw ervoor kiest de zwangerschap uit te dragen en je bent niet getrouwd of geregistreerd partners, dan heb je als man de keuze het kind wel of niet te erkennen. Hier heb je de toestemming van de vrouw voor nodig. Door het kind te erkennen, neem je officieel het vaderschap op je.

Wat als je geen vader wilt zijn?

Verzoek ontkenning vaderschap

Informatie over de procedure ontkenning van het vaderschap vindt u op Rechtspraak.nl. U stuurt een verzoek om het vaderschap te ontkennen naar de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Zowel de moeder, de vader als het kind kunnen een verzoek indienen.

Wat gebeurt er met de baby na een abortus?

Met een curretage wordt je baarmoederholte leeggezogen via een buisje. Wat gebeurt er met het vruchtje? In het abortuscentrum of ziekenhuis wordt het vruchtje in een aparte kleine container opgevangen en later verbrand als medisch afval. Of je het vruchtje mee wil nemen naar huis wordt niet standaard bevraagd.

Wat zijn de nadelen van abortus?

Mogelijke complicaties
 • Mogelijke complicaties zijn zeer hevig bloedverlies. Consulteer dan zeker een arts.
 • Een nieuwe curettage kan nodig zijn om eventueel achtergebleven weefsel te verwijderen.
 • In uitzonderlijke gevallen kan de baarmoeder beschadigd zijn. ...
 • Verminderde vruchtbaarheid na een abortus is een mythe.

Kan je een abortuspil bij de huisarts krijgen?

Op dit moment wordt de abortuspil alleen verstrekt door een arts die werkt bij een abortuskliniek of ziekenhuis met een speciale vergunning. De kwaliteit van de huidige abortuszorg is hoog. Maar medicatie en zorg bij de afbreking van een vroege zwangerschap zijn ook goed mogelijk via de huisarts.

Hoe gaat een abortus bij 16 weken?

Bij een zwangerschapsduur tot 17 weken kun je kiezen tussen een plaatselijke verdoving of sedatie. Bij sedatie, oftewel een roesje, krijg je een kortdurend slaapmiddel via een infuus in je arm toegediend. Vanaf 18 weken zwangerschap wordt de behandeling altijd onder sedatie gedaan.

Hoe lang duurt afspraak abortuskliniek?

Alleen de eerste dag moet je naar de kliniek komen voor een intakegesprek en de eerste tablet. Dat gesprek duurt ongeveer 1 uur. Kies je voor curettage met een plaatselijke verdoving, dan duurt de totale behandeling ongeveer 3 uur.

Hoe snel raakt vrouw zwanger?

Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Wat is beter abortuspil of curettage?

Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft.

Wat is de beste leeftijd voor een vrouw om zwanger te worden?

Voor een vrouw is het biologisch gezien het beste om een kind te krijgen tussen 20 en 25 jaar. Dan ben je als vrouw het meest vruchtbaar en is je lichaam volgroeid. Boven de 30 jaar vermindert de vruchtbaarheid langzaam, vanaf 35 jaar snel en na het veertigste jaar is de kans om zwanger te raken erg klein.

Hoeveel pijn doet abortus?

Doet de abortuspil pijn? De behandeling met de abortuspil kan pijn doen en krampen veroorzaken. Dit is per persoon verschillend. Soms valt de pijn erg tegen, soms erg mee.

Kan je werken na abortus?

Geen zware fysieke inspanningen

Als je zittend werk hebt kan je in principe de dag erna weer gaan werken. Bespreek dit zeker met de arts van het abortuscentrum.

Hoe groot is de kans op onvruchtbaarheid na abortus?

Een correct uitgevoerde abortus brengt geen schade toe aan de eierstokken of baarmoeder. Het beïnvloedt je vruchtbaarheid niet, je kans op kinderen krijgen is in principe nog steeds even groot als voor de abortus.

Hoe ziet een baby van 5 weken eruit?

De baby in week 5 zwangerschap

Het embryo lijkt meer op een kikkervisje dan op een mensje. Wel ontstaat er deze week een hoofd- en staarteinde. De komende periode is cruciaal voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het hart.

Hoe voel je je na een abortus?

Gevoelens van verlies, verdriet, boosheid, schuldgevoel of opluchting na een abortus zijn normaal. Meestal verdwijnen deze gevoelens na een aantal dagen of weken. De omstandigheden waarin je je besluit hebt genomen, kunnen van invloed zijn op de abortusverwerking.

Wat heb ik nodig voor een abortus?

Wat moet ik meenemen naar de kliniek?
 • Een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbe.
 • Je verzekeringspas of polisblad nodig. ...
 • Een nachthemd of lang T-shirt.
 • Een badjas.
 • Slippers of sokken.
 • 1 extra onderbroek (géén string)
 • Maandverband (géén tampons)
 • Indien mogelijk jouw bloedgroep kaart.

Kan je gratis abortus plegen?

Woont u in Nederland en heeft u een zorgverzekering? Dan kost de behandeling u niets. Uw zorgverzekeraar vergoedt een abortus in een ziekenhuis. Een abortus in een abortuskliniek wordt aan de abortuskliniek vergoed via de Subsidieregeling abortusklinieken.

Volgende artikel
Waar laat je een condoom?