What is Starvation and Malnutrition? What are Food Deficiency Diseases?

Welke tekorten bij ondervoeding?

Gevraagd door: Yara Carnotte  |  Laatste update: 3 februari 2024
Score: 4.3/5 (42 stemmen)

Bij ondervoeding heeft uw lichaam een tekort aan voedingstoffen, vooral energie en eiwit. Om toch aan energie en eiwit te komen gebruikt het lichaam zijn reservevoorraden. Daardoor wordt vetweefsel afgebroken, maar ook spierweefsel. Hierdoor verliest u gewicht en neemt uw conditie af.

Welke problemen kunnen ontstaan bij ondervoeding?

Ondervoeding kan lijden tot een aantal belangrijke complicaties: Verhoogd risico op infecties en een verminderde immuniteit. Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte. Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie.

Welke symptomen wijzen op ondervoeding?

Er zijn een aantal symptomen waaraan u ondervoeding kunt herkennen:
  • ongewenst gewichtsverlies en verlies van spiermassa,
  • Verminderde eetlust,
  • vermoeid en futloos voelen,
  • afname van conditie,
  • verminderde weerstand,
  • langzamere wondgenezing.
  • verminderde zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?

De gevolgen van ondervoeding en uitdroging
  • Meer kans op doorligwonden.
  • Wonden kunnen minder snel herstellen.
  • Meer kans op infecties.
  • Verminderde weerstand, door o.a. tekorten aan energie, vitamines en mineralen.
  • Meer kans op vallen door onder andere krachtsverlies van de spieren.
  • Vaker bezoek aan huisarts of ziekenhuisopname.

Welke vormen van ondervoeding zijn er?

Ondervoeding ontstaat door disbalans tussen de inname of opname van voeding en de behoefte aan voedingsstoffen. Er zijn drie vormen: cachexie, sarcopenie en 'wasting'.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wat is stille ondervoeding?

Uitdroging en ondervoeding zijn twee condities die ongemerkt kunnen ontstaan bij pasgeborenen; we noemen dit stille ondervoeding. Uitdroging ontstaat voornamelijk in de eerste twee levensweken, ondervoeding treedt meestal op als de zuigeling ouder is dan twee weken.

Wat doet ondergewicht met je lichaam?

Symptomen en gevolgen van ondergewicht

Je lichaam krijgt steeds meer moeite om goed te kunnen functioneren. Je krijgt last van vermoeidheid, lusteloosheid en duizeligheid. Ook neemt je conditie, zowel lichamelijk als geestelijk af. Nadenken gaat minder goed, en het kan mogelijk zelfs leiden tot depressie.

Is ondervoeding hetzelfde als ondergewicht?

Je hoeft geen ondergewicht te hebben om ondervoed te zijn; zelfs personen met obesitas kunnen ondervoed zijn. Het verschil tussen ondervoeding en ondergewicht, is dat ondervoeding iets zegt over de micronutriëntenstatus van de persoon.

Wat zijn symptomen van ondergewicht?

Welke klachten heb ik bij ondergewicht?
  • Een slechte huid en slechtere tanden.
  • Vermoeidheid en een constant gevoel van moe zijn.
  • Vaker en sneller ziek of misselijk worden.
  • Verminderde lichaamsgroei.
  • Hoofdpijn.
  • Duizeligheid.
  • Lichaamsconditie neemt af.
  • Depressie en sombere gevoelens.

Waar komt ondervoeding het meest voor?

Naar schatting is in het verpleeghuis 15 tot 20% van de cliënten ondervoed. In de thuiszorg is dat 30 tot 40%. Bij zelfstandig wonende ouderen van 75 jaar en ouder (zonder thuiszorg) gaat het om zo'n 20%.

Wat gebeurt er als je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt?

Te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen is niet goed. Het lichaam gaat dan spiermassa afbreken om in energie te voorzien, waardoor het lichaam verzwakt. Hierdoor ontstaat o.a. gewichtsverlies, lusteloosheid en herstel van ziekte gaat minder goed.

Hoe weet je dat je te weinig eet?

Een symptoom van te weinig eten is bijvoorbeeld vermoeidheid. Dat zie je terug aan je huid, je haren en je nagels. Eet je langere tijd heel weinig zonder dat je tekorten aanvult met supplementen, dan kan dit zich uiten in bijvoorbeeld botontkalking, spierafbraak en darmproblemen.

Hoe los je ondervoeding op?

Ondervoeding kunt u tegengaan door te kiezen voor vet- en calorierijke voeding. Daarnaast is het bij risico op ondervoeding belangrijk om stapje voor stapje wat meer te eten. Natuurlijk moet de voeding wel gezond blijven. Het is ook belangrijk om aandacht te hebben voor voldoende eiwit.

Welke ziekte zorgt voor gewichtsverlies?

Mogelijke oorzaken van gewichtsverlies zijn darmaandoeningen zoals een infectie (zoals giardiasis), een overactieve schildklier, suikerziekte (diabetes mellitus) of lintwormen. Gewichtsverlies is niet altijd een reden om u zorgen te maken. Bij iedereen schommelt het gewicht wel een beetje.

Wat gebeurt er met je lichaam als je niet eet?

Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden. Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.

Wie stelt diagnose ondervoeding?

Als de uitkomst van de screening een verhoogd risico op ondervoeding aangeeft, is diagnostiek voor het vaststellen van ondervoeding geïndiceerd. Bij voorkeur wordt dit uitgevoerd door een diëtist.

Wat is een gevaarlijk laag gewicht?

Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5 kg/m2. Wil je aankomen of ben je ongewenst afgevallen? Maak dan een afspraak met je huisarts om dit te bespreken. Is je BMI veel te laag (lager dan 17 kg/m2), neem dan in elk geval contact op met je huisarts om de mogelijke oorzaak vast te stellen.

Hoeveel kilo ondergewicht is gevaarlijk?

Wanneer is ondergewicht levensbedreigend? Een BMI van onder de 17 wordt al ervaren als zeer gevaarlijk. Levensbedreigend is het als jouw BMI nog een stuk lager blijkt te zijn. Het is dan zeer belangrijk om stappen te gaan nemen in jouw voeding.

Wat kan ondergewicht veroorzaken?

Vroeggeboorte, voedingsproblemen, ernstige eetproblemen, (beginnende) eetstoornissen en ziekte zijn belangrijke risicofactoren voor ondergewicht en ondervoeding.

Wat doet een diëtist bij ondergewicht?

De diëtist kan u helpen bij ondergewicht

Een diëtist is er niet alleen om mensen te begeleiden bij het verliezen van gewicht, maar ook om mensen te begeleiden bij het waarborgen van een stabiel gewicht of het realiseren van gewichtstoename.

Is ondergewicht gevaarlijk?

Hoewel slanke mensen veelal benijd worden door degenen die worstelen met afvallen, brengt ondergewicht ernstige risico's met zich mee. Om te beginnen ontwikkelen mensen met ondergewicht vaak concentratieproblemen, depressie en angststoornissen. Bij kinderen en pubers kan ondergewicht de ontwikkeling ernstig belemmeren.

Wat moet je eten als je ondergewicht hebt?

Eet veel producten met eiwit

Om spieren weer op te bouwen is eiwit nodig en is het belangrijk dat je veel beweegt. Eiwit haal je vooral uit vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Recepten met veel eiwit vind je hier.

Hoe laag mag je BMI zijn?

De BMI laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Deze BMI-meter is geschikt voor mannen en vrouwen tussen de 18-70 jaar*. Een gezond gewicht is een BMI tussen de 18,5 en 25. Een BMI van 25 of hoger is overgewicht.

Kun je overlijden aan ondervoeding?

Iemand die in 6 maanden tijd ongewenst 10% van zijn lichaamsgewicht heeft verloren of in 1 maand tijd ongewenst 5% van zijn lichaamsgewicht, kan ondervoed zijn. Door ondervoeding is er een groter risico op het ontstaan van verschillende aandoeningen en het vergroot zelfs de kans op overlijden.

Vorige artikel
Wat is beter dons of veren?
Volgende artikel
Wat mag een kleuter niet eten?