Can you be pregnant for months and not know about it? - Dr. Premlata Subhash

Kan je ook zwanger zijn zonder het te weten?

Gevraagd door: Sami Feltzer  |  Laatste update: 21 januari 2024
Score: 4.6/5 (35 stemmen)

het vaker voorkomt dat vrouwen hun zwangerschap pas bij 30 weken of later ontdekken; een vrouw niet liegt, maar het echt mogelijk is dat zij een zwangerschap niet opmerkt; het voor een vrouw een zware periode is én het belangrijk is hoe jij reageert als je er mee te maken krijgt in je omgeving.

Hoe weet je zeker dat je zwanger bent zonder test?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.

Hoe heet het als je niet weet dat je zwanger bent?

Als een vrouw zwangerschapssymptomen vertoont en gelooft dat zij zwanger is, maar niet écht zwanger is, dan heet dat schijnzwanger. Iemand die schijnzwanger is, kan zelfs een buikje krijgen en wordt niet ongesteld.

Kun je direct weten of je zwanger bent?

De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.

17 gerelateerde vragen gevonden

Waarom lijk ik zwanger?

Wat is een opgeblazen buik? Bij een opgeblazen buik is het maag-darmkanaal opgezwollen/opgezet door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Je buik is dan erg vol, bijna alsof je zwanger bent.

Is je buik hard als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kan je buik soms erg gespannen of hard aanvoelen. Het lijkt dan wel alsof je buik op knappen staat. Geen paniek! Waarschijnlijk heb je last van harde buiken.

Wat voel je aan je borsten als je zwanger bent?

Gevoelige borsten

Je kunt een week na de bevruchting al merken dat je borsten veranderen: ze kunnen zwaarder of pijnlijker aanvoelen en het kan zijn dat je blauwe aderen ziet verschijnen, omdat de bloedtoevoer naar je borsten verbetert.

Hoeveel dagen na de seks weet je of je zwanger bent?

Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen. De concentratie van hCG ligt bovendien hoger naarmate je langer wacht. Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen.

Kan je aan je baarmoeder voelen of je zwanger bent?

Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!

Kan ik zwanger zijn?

De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is het doen van een zwangerschapstest. Een gemiste menstruatie in combinatie met andere symptomen wijst erop dat je waarschijnlijk zwanger bent, maar het definitieve antwoord krijg je alleen met een zwangerschapstest, thuis of bij de dokter.

Kan je ongesteld zijn als je zwanger bent?

Het kan wel voorkomen dat je het hormoon hCG te weinig aanmaakt. Je kan dan vaginaal bloed verliezen, zonder dat er een eisprong is geweest. Dit proces wordt ook wel spotting of een pseudo-menstruatie genoemd. Het vaginaal bloedverlies komt overeen met het bloedverlies dat je ervaart als je ongesteld bent.

Kun je gewoon ongesteld worden en zwanger zijn?

Hierdoor stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies niet af en word je dus ook niet ongesteld. Ongesteld zijn tijdens je zwangerschap is dus onmogelijk. Sommige vrouwen verwarren bloedverlies tijdens hun zwangerschap met een menstruatie. Meestal is dit bloedverlies onschuldig.

Hoe groot is de kans dat je de eerste keer zwanger raakt?

Hopelijk lukt het meteen, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. Als jullie beiden normaal vruchtbaar zijn, is er elke menstruatiecyclus 20 procent kans om in verwachting te raken. Er zijn tal van situaties die een rol spelen bij het wel of niet zwanger worden.

Wat voel je als je 1 maand zwanger bent?

Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen. Sommigen merken ook dat ze last hebben van stemmingswisselingen.

Hoe wisten ze vroeger dat je zwanger was?

In elk geval wisten Egyptische priesters in de Oudheid er al iets op: een van hen plaste over een mengsel van tarwe, gerst en zand en liet een vrouw hetzelfde doen, met een ander hoopje graan met zand. Als het mengsel van de vrouw eerder ontkiemde wees dat erop dat de vrouw zwanger was.

Kan een dokter zien of je seks hebt gehad?

Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.

Hoe weet je of je zwanger bent of ongesteld moet worden?

Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.

Kan je het voelen als je bevrucht wordt?

Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap. Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn.

Waar begint de buik te groeien als je zwanger bent?

De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.

Wat voel je als je 3 weken zwanger bent?

Symptomen 3e week zwanger

Dit kan gepaard gaan met lichte bloedingen en krampen in de onderbuik. Sommige vrouwen voelen deze krampen als menstruatiepijn. Dit kan verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof de menstruatie begint. Toch kan dit een teken zijn van de innesteling van de bevruchte eicel.

Wat moet je niet doen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
  • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
  • Zware dingen tillen.
  • Knellend ondergoed dragen.
  • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
  • Kattenbak verschonen.
  • Zonder handschoenen tuinieren.
  • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
  • Alcohol drinken.

Wat voel je in je buik als je 6 weken zwanger bent?

Je buik bij 6 weken zwanger:

Meestal is er nog geen sprake van een zichtbare zwangerschapsbuik. Je baarmoeder groeit natuurlijk wel, maar is nog maar zo groot als een flink ei en ligt nog volledig in je bekken. Je kunt wel merken dat je buik iets opgezet is of dat je broeken wat strakker beginnen te zitten.

Wat doet verdriet als je zwanger bent?

Verdriet versterkt je emoties en de onbalans van je hormonen, alsof je alles intens beleeft. Zeker wanneer je zwanger bent (of net bevallen) zul je de intense emoties van verdriet en blijdschap dwars door elkaar voelen. Dat voelt soms ingewikkeld, soms mooi en vooral intens.

Kan je met 7 weken al een buikje hebben?

Het verschilt per persoon wanneer je buik echt gaat groeien en zichtbaar wordt. Bij sommige vrouwen is er al een buikje zichtbaar tijdens het eerste trimester, bij anderen pas rond 20 weken zwangerschap. De grootte van je zwangere buik en wanneer die verschijnt, hangt meer van jou af dan van de grootte van je baby.

Volgende artikel
Wat is een co-ouderschap?