Gestational Diabetes: Everything You Need to Know

Hoe merk je dat je zwangerschapsdiabetes hebt?

Gevraagd door: Aylin Autar  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (15 stemmen)

Symptomen van zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap.

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap verandert het glucosegehalte in uw bloed. Daarom moet uw lichaam tijdens de zwangerschap extra insuline aanmaken. Gebeurt dit niet, dan blijft er te veel suiker (glucose) in uw bloed zitten.

Wat mag je niet eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.

Hoe gevaarlijk is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes kan (onbehandeld) wel aanleiding geven tot:
  • Een te zware baby. Dit vergroot de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting).
  • Hypoglycemie bij uw baby kort na de bevalling.
  • Onrijpheid van de lever van de baby kan leiden tot geelzucht.

Hoe loop je zwangerschapsdiabetes op?

Je hebt in deze situaties een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes: als jouw vader, moeder, broer of zus diabetes heeft. als je in een eerdere zwangerschap diabetes hebt gehad of voor de zwangerschap gestoorde glucosetolerantie had. bij overgewicht (BMI> 27kg/m2)

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet Zwangerschapssuiker met je baby?

Te veel suiker in je bloed is niet goed voor je baby: Je baby kan te groot worden. Daardoor kan de bevalling lastiger zijn. Bijvoorbeeld doordat de schouders van je baby niet goed door je vagina passen.

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling. Maar houd er rekening mee dat zwangerschapsdiabetes op de langere termijn ook gevolgen kan hebben.

Waarom krijgen vrouwen zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.

Wat kan je doen om zwangerschapsdiabetes te voorkomen?

  1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
  2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
  3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
  4. eet genoeg vezels. ...
  5. eet genoeg eiwitten. ...
  6. beperk zoete drankjes. ...
  7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
  8. Kook uw eigen maaltijden.

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedsuiker, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 1 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 7.8 mmol/L zijn. U kunt grote schommelingen in de bloedsuikers voorkomen door uw koolhydraten gelijkmatig over de dag te verdelen.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Welk risico heeft zwangerschapsdiabetes voor het kind en de vrouw?

Uw kindje krijgt via de placenta de voedingsstoffen uit uw bloed. Heeft u zwangerschapsdiabetes, dan kan uw kind te snel groeien, waardoor hij of zij bij de geboorte te zwaar is (macrosomie). Hierdoor kunnen er problemen ontstaan tijdens de bevalling.

Welk fruit eten zwangerschapsdiabetes?

Het gaat er ook om gesuikerde dranken en zoete hapjes te beperken (en indien mogelijk totaal weg te laten), de consumptie van fruit te beperken tot maximum 3 porties per dag en de voorkeur te geven aan minder gesuikerd fruit (kies bijvoorbeeld eerder voor een appel dan voor een perzik) en vermijd getransformeerde ...

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur kijkt de gynaecoloog naar de groei van de baby. U wordt door de diabetesverpleegkundige en de diëtist (onder supervisie van de internist) begeleid in hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Wat mag je eten voor Suikertest zwangerschap?

OGT-test (lange suikertest)

Op de afgesproken dag moet je je nuchter aanbieden in het lab. Dit houdt in dat je de avond voordien vanaf 22u niet meer mag eten of drinken. Je wordt nuchter geprikt, nadien krijg je een glucoseoplossing te drinken, die je binnen de 5 minuten moet opdrinken.

Hoe snel uitslag zwangerschapsdiabetes?

De uitslag van het onderzoek is dezelfde dag nog bekend en wordt naar uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog (afhankelijk van wie het onderzoek heeft aangevraagd) verzonden. Mocht de uitslag afwijkend zijn, dan wordt u gebeld door een medewerker van het Diabetescentrum.

Kan baby overlijden door zwangerschapsdiabetes?

Voor moeder

Verhoogde kans op oogproblemen (retinopathie) of nierproblemen (nefropathie) bij type 1 diabetes. Verhoogde kans op diabetes type 2 op latere leeftijd bij zwangerschapsdiabetes. Licht verhoogd risico op het overlijden van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Dit is zeldzaam.

Kun je diabetes hebben zonder het te weten?

Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.

Hoe komt men tot de diagnose van zwangerschapsdiabetes?

De diagnose wordt gesteld op basis van het resultaat van de orale glucosetolerantietest. Deze test gebeurt tussen de 24e en de 28e week van de zwangerschap. De test duurt een uur en u hoeft hier niet nuchter voor te zijn. Er wordt een bloedafname gedaan voor de aanvang van de test.

Hoe vaak echo bij zwangerschapsdiabetes?

Of je de baby goed voelt bewegen. Hoe het met de glucosewaarden gaat en hoeveel insuline je gebruikt. Hij/zij meet de groei van de baby om de vier weken met een groei echo. Controle verloskundigenpraktijk Je krijgt elke 4 weken een groei echo.

Is banaan goed voor diabetes 2?

Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.

Welk brood bij zwangerschapsdiabetes?

Die regelmaat is belangrijk om ervoor te zorgen dat je bloedsuiker niet te veel verandert. Kies vooral voor: volkoren producten: volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. peulvruchten, zoals erwten, bonen en linzen.

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Wat eten voor een slimme baby?

Andere voedingsmiddelen die bijdragen aan het krijgen van een slimme baby:
  • Vis, visolie en omega 3-vetzuren. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van vette vis tijdens de zwangerschap bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersenen van de baby. ...
  • Eieren. ...
  • Groene bladgroenten, bonen en broccoli bevatten foliumzuur.

Is komkommer goed als je zwanger bent?

Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.

Volgende artikel
Waarom zinkt een drol?