Respiratory Syncytial Virus (RSV) Can Affect Your Infant - Know the Signs and What to Do

Kan baby overlijden aan RS-virus?

Gevraagd door: prof. Bo Elberts  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.5/5 (22 stemmen)

Sterfte door RS-virus bij kinderen komt in Nederland nauwelijks voor. Bij ouderen met een zwakke gezondheid is RS-virus een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties.

Kan een kind overlijden aan RS-virus?

Vaccin en behandeling

Bont: “Wereldwijd sterven er jaarlijks 118.000 jonge kinderen aan de gevolgen van het virus. Daarmee is RSV na malaria wereldwijd de tweede doodsoorzaak onder zuigelingen. En toch kent vrijwel niemand dit virus.

Hoe klinkt baby met RS-virus?

Wanneer dokter bellen voor RS-virus

Heeft je baby het erg benauwd, dan zal hij zijn neusvleugels wijd sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.

Hoe lang duurt RS-virus bij baby?

Meestal gaat de ziekte vanzelf over. Dit kan een paar dagen tot een week duren. Op de website van Thuisarts staat wat je kunt doen als je kind benauwd is en wanneer het nodig is meteen contact op te nemen met de huisarts of de huisartsenpost.

Wat doen bij RSV baby?

In het kort
  1. Alle kleine kinderen krijgen het RS-virus, meestal al als baby.
  2. Uw kind is dan verkouden, hoest en heeft soms koorts of oorpijn.
  3. Geef uw kind vaker iets te drinken.
  4. U kunt paracetamol in een zetpil geven.
  5. Binnen 3 tot 7 dagen zijn de meeste kinderen beter.
  6. Soms krijgt een kind longontsteking.

26 gerelateerde vragen gevonden

Is RSV gevaarlijk voor baby?

RSV kan ernstige infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Dit kan betekenen dat uw baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen, mogelijk zelfs op de 'Intensive Care' afdeling.

Welke leeftijd RS-virus gevaarlijk?

Is het RS-virus gevaarlijk? Voor kleine baby's onder de zes weken of die met een slechte gezondheid (bijvoorbeeld extreem te vroeg geboren of met een aangeboren hartafwijking) kan het RS- virus gevaarlijk zijn. Door de benauwdheid kunnen baby's oververmoeid raken. Deze baby's hebben soms hulp nodig bij het ademhalen.

Hoe klinkt een benauwde baby?

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: kuchen, hoesten en/of piepen, toenemend snel ademen (soms ook een snelle hartslag). Het kind is humeurig, onrustig en/of moe (wil niet spelen/slapen). Wordt 's nachts wakker door astmaklachten. Eten en drinken gaat vaak moeizaam.

Hoe weet je of een baby het benauwd heeft?

Kijk en luister naar uw kind

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.

Hoe klinkt een RSV hoest?

Kinderen met bronchiolitis moeten erg hoesten, ze klinken vol door veel slijm en kunnen benauwd zijn. Dit laatste ziet u doordat de ademhaling sneller is en aan de intrekkingen van de borst en het op en neer bewegen van de neusvleugels. Ook kan het zuurstofgehalte in het bloed laag zijn.

Hoe weet je of je kind RSV heeft?

Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid. Hij is verder niet echt ziek. Merk je dat je kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt? Dan is het verstandig om de huisarts te waarschuwen.

Hoe weet ik of mijn kind RS-virus heeft?

Een infectie met het RS-virus begint met een verkoudheid. Je kind begint te hoesten en te snotteren. Na een paar dagen kan het RS-virus voor ergere klachten zorgen. Dit gebeurt met name bij baby's.

Hoe lang in ziekenhuis met RS-virus?

Nadat uw kind met het RS-virus is besmet, kan het wel vijf dagen duren voordat uw baby ook echt ziek wordt. Over het algemeen geldt dat hoe zieker uw baby is van de infectie, hoe langer het duurt voordat uw baby weer helemaal beter is. De duur van de opname kan variëren van enkele dagen tot één tot twee weken.

Is RSV gevaarlijk?

Het lijkt op een simpele verkoudheid, maar kan kinderen doodziek maken: het RS-virus. Jaarlijks belanden er in Nederland zo'n 2500 baby's in het ziekenhuis door het virus.

Waarom RS virus gevaarlijk?

Met name voor baby's jonger dan zes maanden kan het RS-virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen de kleine luchtwegen ontsteken, waardoor ze benauwd worden. Doordat hun afweer nog niet volledig ontwikkeld is, hebben zij meer moeite om de infectie op te vangen.

Kan baby 2 keer RSV krijgen?

Ook herbesmetting is mogelijk: na één keer RSV kan een kind het dus nog (verschillende!) keren krijgen. Aangezien RSV de luchtwegen gevoeliger kan maken, is een volgende luchtweginfectie zelfs waarschijnlijker. Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit.

Hoe stel je RS virus vast?

Hoe wordt een besmetting met het RS-virus vastgesteld? De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten van het kind. Het gaat met name om het vaak herkenbare hoestje. Het is mogelijk om een laboratoriumonderzoek naar virussen te doen.

Hoe slijm uit longen krijgen baby?

Zet het hoofdeinde van het bedje iets omhoog, bijvoorbeeld door een handdoek onder het matrasje te leggen. Stoom in de badkamer, zodat je baby het slijm makkelijker kan ophoesten. Doe de deur van de badkamer dicht en ga hier samen zitten. Doe de hete douche of kraan aan.

Hoe weet je of baby longontsteking heeft?

De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling.

Kan een baby stoppen met ademen?

Meestal ademen kinderen vanzelf weer door en herstelt alles zich. Soms hebben kinderen hier wat hulp bij nodig. Dat een apnoe af en toe voorkomt bij een te vroeg geboren pasgeborene is normaal, maar als dit te vaak voorkomt kan dat een teken zijn van ziekte.

Kan baby ademen met verstopte neus?

Met een verstopte neus is het moeilijk om door de neus te ademen. Dan móet je kind wel door de mond ademen. Let erop dat je kind na een verkoudheid weer door de neus gaat ademhalen. Je kind kan gewend zijn geraakt aan het mondademen.

Wat te doen als je baby benauwd is?

Bel de huisarts als je baby één of meer van de volgende klachten krijgt:
  1. Benauwdheid of piepende ademhaling;
  2. sufheid.

Hoe wordt een kind met RSV behandeld?

De oorzaak is altijd een virus, meestal RSV, maar andere virussen kunnen ook verantwoordelijk zijn. Geen enkele behandeling is doeltreffend (noch aerosols, noch kinesitherapie, noch antibiotica, noch slijmoplossende siropen). Het voornaamste is dat het kind voldoende gevoed wordt, niet uitdroogt en niet uitgeput raakt.

Hoe begint het RS-virus?

Vaak wordt een infectie met het RS-virus niet opgemerkt, omdat de klachten bij de meeste kinderen op een gewone verkoudheid lijken: een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Meestal blijft het hierbij en knapt het kind gewoon weer op.

Wat is een piepende ademhaling baby?

Een piepende of luidruchtige ademhaling is een hoog piepend geluid dat ontstaat door een vernauwing van de kleine luchtwegen, waardoor de baby moeite krijgt met ademen.