6 Healthy Facts About Broccoli You May Not Know About

Waarom is Broccoli goed voor je?

Gevraagd door: mr. Maryam Hoekstra B  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.1/5 (33 stemmen)

Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.

Is broccoli de gezondste groente?

Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.

Wat als je elke dag broccoli eet?

Elke 100 gram broccoli bevat namelijk 105 mg calcium. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Door regelmatig broccoli te eten kun je een verbeterde huid krijgen.

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën. 3.6 gram koolhydraten.

Waarom eten bodybuilders broccoli?

Tijdens het sporten verbruiken je spieren ijzer, ook wanneer je zweet verlies je ijzer. Daarom zou je broccoli goed kunnen gebruiken na het sporten, aangezien daar veel ijzers in zitten. Omdat het ook veel vitamine C bevat, wordt het ijzer ook nog eens makkelijker opgenomen.

41 gerelateerde vragen gevonden

Is broccoli goed om af te vallen?

Sulforafaan blijkt uit onderzoek de vorming van lipoglycanen tegen te gaan. Sulforafaan zit rijkelijk in broccoli. Dus wil je jouw lichaam in topconditie houden of een extra zetje in de rug geven bij je vetverbranding dan is het eten van broccoli een goed idee.

Wat is het gezondste stuk van de broccoli?

Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.

Wat is de meest gezonde groente?

Deze top 10 van gezondste groenten is dus tot stand gekomen door een mix van kruisbloemige groenten en andere vitaminebommetjes, zonder groenten uit de nachtschadefamilie.
 1. Broccoli. Laten we maar meteen van start gaan met deze groene topper. ...
 2. Boerenkool. ...
 3. Rode bietjes. ...
 4. Alfalfa. ...
 5. Spruitjes. ...
 6. Wortels. ...
 7. Spinazie. ...
 8. Bloemkool.

Wat is gezonder rauwe of gekookte broccoli?

Hoe minder je groenten bewerkt is, hoe meer gezonde stoffen het over het algemeen bevat. Dit komt omdat er bij elke vorm van bewerking voedingsstoffen verloren gaan. Groenten die beter zijn om rauw te eten zijn: paprika, sla, komkommer, bietjes en broccoli.

Is gekookte broccoli gezond?

Broccoli is supergezond! De groente bevat veel antioxidanten waaronder bètacaroteen, vitamine C en E. Samen spelen deze antioxidanten een belangrijke rol in onze weerstand en de bescherming van weefsels tegen schade en veroudering. Ook bevat broccoli veel folaat (vitamine B11).

Wat is gezonder dan broccoli?

Ook bloemkool bevat veel gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, bevat ook bloemkool veel vezels. Verder zit bloemkool vol met antioxidanten die gezond zijn, omdat zij uw cellen beschermen tegen ontstekingen en virussen.

Hoe eet je broccoli rauw?

Ter afwisseling, voor de smaak en omdat je niet altijd zin hebt in warme groenten. Verwerk groenten rauw in salades (gesneden, geraspt, geschaafd of in blokjes) of in smoothies. Maar ook op een cracker met hummus en kleine broccoli roosjes is echt super lekker!

Waar zitten de meeste vitamines in broccoli?

Een broccoli is rijk aan verschillende voedingsstoffen. Zo vind je de vitamines A,C,E, K en de mineralen calcium en ijzer terug in een broccoli. In de hele broccoli komen deze voedingsstoffen voor. De stronk weggooien en alleen de roosjes eten is dus erg zonde.

Wat zijn de 3 gezondste groenten?

Het blijkt zelfs dat broccoli goed is voor je lever, omdat deze minder vet opslaat wanneer je broccoli regelmatig op je menu zet.
 • Wortels. Misschien heb je vroeger wel te horen gekregen dat het eten van wortels goed is voor je ogen. ...
 • Paprika. ...
 • Ui. ...
 • Spinazie. ...
 • Boerenkool. ...
 • Kiemgroenten.

Is broccoli rijk aan ijzer?

Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken.

Hoe gezond is een komkommer?

Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.

Is broccoli uit de vriezer gezond?

Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.

Wat moet je niet rauw eten?

Wist je dat? Deze ingrediënten mag je niet rauw eten
 • Peulvruchten. Hoewel peulvruchten hartstikke gezond zijn, kunnen ze schadelijk zijn wanneer je ze niet op de juiste manier bereidt. ...
 • Groene peulvruchten. ...
 • Kiemgroenten. ...
 • Aardappels. ...
 • Champignons. ...
 • Zalm. ...
 • Olijven.

Kan broccoli rauw in de vriezer?

Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.

Wat is het minst gezonde fruit?

Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.

Wat is het gezondste eten van de wereld?

De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).

Is een kiwi goed voor je?

Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.

Waarom suiker op broccoli?

Door er suikermoleculen aan vast te maken, kunnen we ze beter oplossen in water en ze stabieler houden.” Dit proces wordt glycosylering genoemd.

Kun je de stelen van broccoli eten?

Dit kun je doen met de steel van broccoli

Vaak wordt de steel van de broccoli gewoon weggegooid en koken of stomen we alleen de roosjes. Zonde! De steel zit namelijk bomvol smaak en je kunt 'm prima eten.

Hoe goed zijn tomaten voor je?

Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium.