Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Hoe kindermishandeling melden?

Gevraagd door: Eliza Mahabier  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (14 stemmen)

Bij een vermoeden van kindermishandeling in uw omgeving, kunt u het volgende doen:
  1. Bel 112 als het kind in direct gevaar is.
  2. Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. ...
  3. Praat met het kind zelf of met de ouders. ...
  4. Vraag advies bij Veilig Thuis.

Kun je kindermishandeling anoniem melden?

Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor advies als u denkt dat het niet goed gaat met een kind, bijvoorbeeld als u vermoedt dat het kind wordt mishandeld. Het is mogelijk om hierbij anoniem te blijven ten opzichte van het gezin waarover u zorgen heeft. De medewerker van Veilig Thuis legt u uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wie bellen bij kindermishandeling?

Bel dan met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt. 0800-2000 (gratis). Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.

Waar doe je een zorgmelding?

Veilig Thuis is een regiecentrum Bescherming en Veiligheid. Iedereen die zich zorgen maakt over een kind, gezin of oudere kan hier aankloppen. Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, voor jongeren, volwassenen en ouderen.

Wat gebeurt er na een melding van kindermishandeling?

Als er een melding wordt gemaakt over een gezin, dan nemen mensen van Veilig Thuis contact op met de ouders. De hulpverlener van Veilig Thuis komt bij het gezin thuis om te praten over wat er aan de hand is. Ze praten ook met de kinderen en andere mensen uit de omgeving, zoals een oppas of een opa of oma.

17 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet veilig thuis na melding?

Wat is een melding bij Veilig Thuis? Als een kind niet veilig is of in gevaar is, kan iemand dat melden bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Overal in Nederland zijn er steunpunten van Veilig Thuis.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Denk bijvoorbeeld aan kinderen die getuige zijn van geweld in huis, kinderen die zelf slachtoffer zijn van mishandeling/verwaarlozing of kinderen die afhankelijk zijn van volwassenen, die echter door alcohol- of drugsgebruik, een psychische ziekte of agressie in de huiselijke sfeer niet in staat zijn om voor het kind ...

Wat gebeurd er met een zorgmelding?

De melding komt terecht bij een zorginstelling of de gemeente. Als er kinderen bij betrokken zijn, gaat de melding naar Veilig Thuis. Daar wordt eerst gekeken hoe ernstig de situatie precies is. Dan kan Veilig Thuis zelf een onderzoek starten, maar een melding kan ook worden doorgestuurd naar een lokale hulpverlener.

Wat gebeurt er bij een zorgmelding?

U kunt bij Veilig Thuis altijd terecht voor informatie en advies. En om uw zorgen te bespreken. Het doel van een zorgmelding is om snel hulp te organiseren wanneer een (gezins) situatie onveilig is. We bekijken eerst of er al hulp betrokken is bij u of uw gezin.

Hoe maak je een zorgmelding?

Maakt u zich zorgen over een gezin en wilt u dat er hulp komt? Neem dan contact op met de plaatselijke hulpverlening: het wijk- of buurtteam of het CJG. Zij leggen contact met het gezin en bekijken samen met het gezin wat er nodig is.

Wat te doen bij verdenking mishandeling?

Bel Veilig thuis 0800-2000

Bent u in direct gevaar, bel dan 112. Bij Veilig Thuis krijgt u een hulpverlener aan de lijn. Deze hulpverlener zet alles voor u op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft u advies. Samen met u kijkt de hulpverlener welke professionele hulp er nodig is.

Waar kun je terecht als je je zorgen maakt over een kind?

Als je je zorgen maakt over een kind, kun je terecht bij het jeugd- en wijkteam of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in uw gemeente. De jeugd- en wijkteams en de CJG's zijn er voor vragen over opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van een kind.

Wat doet veilig thuis bij kindermishandeling?

Veilig Thuis (Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling) geeft advies, ondersteunt, doet onderzoek en brengt hulpverlening op gang om de situatie voor alle betrokkenen veiliger te maken. Er kan advies gevraagd worden en/of een melding gedaan worden.

Hoe anoniem is melding veilig thuis?

Anoniem melden

Professionals kunnen hun vragen en zorgen anoniem voorleggen. Bij een adviesvraag noteert Veilig Thuis geen gegevens van de betrokkenen. Een professional kan alleen bij hoge uitzondering anoniem blijven bij een melding: als open melden de veiligheid van het kind of de professional zelf in gevaar brengt.

Wat is de straf voor kindermishandeling?

Over het algemeen blijven de straffen bij eenvoudige mishandeling beperkt tot een geldboete of een werkstraf, maar bij recidive of ernstig letsel kan er soms ook een gevangenisstraf worden opgelegd. N.B.: Indien er sprake is van zwaar lichamelijk letsel, gelden de straffen voor zware mishandeling.

Doet politie altijd melding bij Veilig Thuis?

Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis. Bijvoorbeeld als iemand zich zorgen maakt over jouw thuissituatie. De meeste meldingen worden gedaan door de politie. Maar ook leraren, hulp- en zorgverleners, verpleegkundigen, (huis-)artsen, familieleden, buren of vrienden kunnen een melding doen.

Hoe lang blijft een melding bij Veilig Thuis?

Hoe lang worden meldingen bewaard bij Veilig Thuis? Veilig Thuis bewaart dossiers maximaal vijftien jaar of tot het jongste kind achttien jaar is. De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier.

Wat gebeurt er met een melding bij de politie?

Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.

Kan veilig thuis je kind afpakken?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn. Dit kan een ontzettende klap zijn voor jou als ouder.

Waarom belt veilig thuis mij?

Veilig Thuis belt U om informatie

Veilig Thuis kan u - als professional - bellen om informatie over een kind/volwassene te vragen met de bedoeling een vermoeden van kindermishandeling/huiselijk geweld te onderzoeken en/of te doen stoppen. Deze casus licht toe of dat mag en hoe dat in zijn werk gaat.

Wat als je niet meewerkt met veilig thuis?

Wilt u geen contact met de medewerker, dan is dat uw goed recht. Maar, het onderzoek gaat dan toch door. Het gaat immers om lichamelijke en emotionele veiligheid van alle betrokkenen. Als er kinderen betrokken zijn, dan praat de medewerker ook met hen.

Hoe signaleer je een onveilige situatie?

In kaart brengen van signalen betekent:
  • Beschrijf wat u ziet en hoort.
  • Neem een “niet pluis-gevoel” serieus.
  • Onderbouw dit gevoel met feitelijke waarnemingen.
  • Maak eventueel gebruik van signalenlijsten (zie onder).
  • Breng ook in kaart wat er wél goed gaat en wat de krachten zijn van het gezin / cliëntsysteem.

Wat is een stabiele thuissituatie?

Het is de plek waar je oplaadt, samen bent, ontspant, plezier maakt, gevoelens kunt delen, samen door moeilijke ervaringen heen gaat en jezelf kunt zijn. Tenminste, zo zou een thuis moeten zijn.

Wat zijn onveilige situaties in de zorg?

Haast hebben, spullen laten slingeren, een stoel pakken in plaats van een trapje, maar ook versuft zijn door medicijngebruik: het zijn allemaal voorbeelden van situaties en gedrag met een groot risico op vallen; Veroudering.

Is veilig thuis verplicht?

Is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk? Melden is noodzakelijk als er sprake is van acute of structurele onveiligheid.

Volgende artikel
Welke klachten bij baarmoeder?