Waterpokken - Wat te doen bij waterpokken?

Wat te doen bij kinderziekte?

Gevraagd door: Mehmet Sital  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (73 stemmen)

Kinderziekten met vlekjes: waterpokken, vijfde ziekte, zesde ziekte, roodvonk, rode hond en mazelen.
...
Bel direct uw huisarts (of de huisartsenpost) als uw kind:
  1. erg ziek is.
  2. suf wordt.
  3. puntvormige donkerrode of blauwrode vlekjes krijgt.

Hoe lang Aardbeientong?

Aardbeientong of frambozentong is in de geneeskunde een symptoom waarbij de tong eerst wit wordt en na een aantal dagen rood en gezwollen en regelmatig bespikkeld met rode puntjes, in een verdeling zoals de zaadjes op de buitenkant van een aardbei.

Wat zijn de 6 kinderziektes?

De Latijnse naam van de zesde ziekte is exanthema subitum. De overige vlekjesziekten zijn de mazelen (1), roodvonk (2), rodehond (3), ziekte van Filatov-Dukes (4, bleek later een variant van rodehond) en erythema infectiosum (5, ook wel vijfde ziekte).

Wat moet je doen als je waterpokken hebt?

Er is geen medicijn dat waterpokken sneller kan laten genezen. Zinkzalf helpt tegen de jeuk. Uw kind mag naar school of het kinderdagverblijf. Het gaat vanzelf over.

Hoe lang Frambozentong?

Het gaat vanzelf over, meestal binnen 7 tot 10 dagen.

32 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang blijft roodvonk besmettelijk?

Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand is besmettelijk als de eerste klachten beginnen. Na 10 tot 21 dagen is iemand niet meer besmettelijk.

Hoe krijg je een Aardbeientong?

De term aardbeientong (strawberry tongue) of frambozentong wordt gebruikt voor een felrode tong met geprononceerde papillen die er letterlijk uitziet als een aardbei. Een aardbeitong komt voor bij streptokokken infecties (Roodvonk, scarlatina), maar ook bij het Kawasaki syndroom (mucocutaan lymfklier syndroom).

Hoe lang thuis blijven met waterpokken?

In totaal duren waterpokken ongeveer 10 dagen. Vanaf 2 dagen vóórdat de blaasjes verschijnen is het al besmettelijk. Waterpokken blijft besmettelijk totdat alle blaasjes een korstje hebben. Door hoesten, niezen en praten kun je anderen besmetten.

Wat te doen om de waterpokken sneller te laten drogen?

Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken.

Wat is de ergste dag met waterpokken?

De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.

Wat zijn de 7 kinderziektes?

In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).

Welke leeftijd 6e ziekte?

De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar. Uw kind heeft opeens hoge koorts.

Wat zijn de vijf kinderziektes?

Vaak voorkomende kinderziekten met vlekjes zijn:
  • waterpokken.
  • vijfde ziekte.
  • zesde ziekte.
  • roodvonk.
  • hand-, mond- en voetziekte.

Wat is Aardbeientong?

Een pijnlijke, rode en gezwollen tong. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking. Gezwollen, pijnlijke smaakpapillen (ook wel aardbeientong genoemd) komen voor bij roodvonk.

Hoe lang duurt streptokokken infectie?

De periode van infectie tot het ontstaan van ziekteverschijnselen loopt uiteen van minder dan 24 uur bij GBS tot 4-14 dagen bij krentenbaard. De verschijnselen variëren per ziektebeeld, echter klachten gaan meestal gepaard met koorts.

Doet een frambozentong pijn?

Ook de tong is rood en pijnlijk (we spreken wel van een `frambozentong`). Een dag na het begin van de ziekte ontstaat een uitslag, vaak eerst in de oksels en de liezen, met talrijke donkerrode stippels. Deze uitslag breidt zich uit over de romp, naar armen en benen en naar het gezicht.

Hoe werkt Zemelenbad?

HeltiQ Zemelenbad helpt de jeuk te stillen en verzacht de huid zodat u minder gaat krabben en de kans op ontstekingen en littekens kleiner wordt. Voor gebruik dient u het sachet met het zemelenextract op te lossen in een bak of bad met lauwwarm water. Na het nemen van het bad zal uw huid weer volledig ontspannen zijn.

Welke talkpoeder voor waterpokken?

Waterpokken gaat vanzelf weer over. De jeuk kan bestreden worden met een koelende vloeistof (lotion alba) verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Daardoor drogen de blaasjes ook sneller in. Mentholgel of menthol-talkpoeder kan bij oudere kinderen ook, maar wordt bij baby's afgeraden.

Hoe lang duurt het voordat waterpokken indrogen?

De vlekjes en blaasjes jeuken erg. Ze komen vooral voor op het bovenlichaam, maar verschijnen ook wel in de mond en bij meisjes in de vagina. Nadat de eerste vlekjes zijn veranderd in blaasjes met korstjes, ontstaan er na 3 of 4 dagen nieuwe vlekjes en blaasjes.

Kan een kind met waterpokken naar school?

Voelt iemand zich goed? Dan kan hij gewoon naar een kindercentrum, school, werk. Waterpokken is al besmettelijk voordat iemand klachten krijgt. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.

Kun je als ouder waterpokken overdragen?

Ja, heel erg besmettelijk! De incubatietijd, de tijd tussen de besmetting en het moment waarop de eerste verschijnselen zichtbaar worden, is 10 tot 21 dagen. Een kind dat de waterpokken krijgt, is al besmettelijk voor andere kinderen voordat hij zelf verschijnselen heeft.

Hoe verspreiden waterpokken zich?

Besmetting door waterpokkenvirus

De besmetting vindt plaats via druppeltjes in de lucht die zich verspreiden als iemand die besmet is bijvoorbeeld hoest of praat. Het vocht uit de blaasjes is ook besmettelijk.

Hoe lang duurt Tongontsteking?

Hoe lang duurt een tongontsteking? Een ontstoken tong geneest vaak vrij snel. Als de tongontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie of schimmelinfectie moet de tong behandeld worden door een arts.

Wat zijn de symptomen van roodvonk?

Een roodvonkinfectie kent meestal een mild verloop. De eerste ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn en treden 2 tot 7 dagen na infectie op.

Is roodvonk gevaarlijk voor volwassenen?

IS ROODVONK GEVAARLIJK ? Roodvonk is meestal niet gevaarlijk. De infectie verloopt in de meeste gevallen mild, met als klachten keelpijn, koorts en hangerigheid (zich ziek en slap voelen).