Heb je recht op zwangerschapsuitkering als je niet werkt?
Gevraagd door: Berat Prins Bsc | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.4/5 (23 stemmen)
Wanneer je zwanger bent is het belangrijk om dit bij de aanvraag te vermelden. Je hebt dan 16 weken recht op zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering (WAZO). Deze kan je ook aanvragen als je al een werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt, dan vervangt deze tijdelijk jouw andere uitkeringen.
Heb ik recht op een zwangerschapsuitkering?
Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.
Heeft iedereen recht op zwangerschapsverlof?
Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.
Kan niet meer werken door zwangerschap?
Ziekte tijdens zwangerschapsverlof
Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.
Is het verplicht om zwangerschapsverlof op te nemen?
Je zou denken dat je dit wel zelf mag bepalen, maar het tegendeel is waar: zwangerschapsverlof is verplicht! Je moet als werkende vrouw minimaal 4 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaan.
Is zwangerschapsverlof 100 betaald?
Zwangerschapsuitkering via werkgever
Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.
Heeft zwangerschapsverlof invloed op vakantiedagen?
Opbouw vakantiedagen loopt door tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouwt u vakantiedagen op. Uw werkgever mag u niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor uw verlof.
Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?
maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Hoeveel dagen blijven werken na zwangerschap?
Er zijn wel voorwaarden voor zo'n verzoek, volgens de Wet flexibel werken: Je moet langer dan 26 weken in dienst zijn bij je werkgever. Na afwijzing of goedkeuring van je verzoek moet je 1 jaar wachten, voordat je een nieuw verzoek kunt doen. Je bedrijf moet meer dan 10 werknemers in dienst hebben.
Wat zijn mijn rechten als zwangere werknemer?
Als je zwanger bent, heb je recht op regelmatige werktijden. Je werkgever mag je niet verplichten om over te werken. Je mag ook nachtdiensten tussen 00.00 uur en 06.00 uur weigeren.
Waar heb je recht op bij zwangerschapsverlof?
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Hoeveel maanden heb je recht op zwangerschapsverlof?
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.
Waar wordt zwangerschapsuitkering op gebaseerd?
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.
Hoeveel loon krijg je tijdens zwangerschapsverlof?
Ja. Het salaris moet je volledig doorbetalen tijdens het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Gelukkig krijg jij als werkgever in die periode een uitkering van het UWV.
Hoe hoog is zwangerschapsuitkering UWV?
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.
Heb je altijd recht op 16 weken zwangerschapsverlof?
Je verlof duurt in totaal minstens 16 weken. Je kan zelf bepalen of je 4, 5 of 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat. Na de geboorte heb je dan nog 10, 11 of 12 weken bevallingsverlof. Wanneer je na de uitgerekende datum bevalt, duurt je zwangerschapsverlof langer.
Hoeveel uur mag je maximaal werken?
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Hoeveel maanden Kolfrecht?
Hoe vaak mag je kolven op werk? Volgens jouw kolfrecht mag je zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven, met een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt dit recht tot je kind 9 maanden is.
Hoeveel dagen werken met baby?
Moeders werken gemiddeld 4 dagen
Even een extra wasje draaien, boodschappen doen voor de week of wat extra tijd met de kinderen doorbrengen. Moeders die gemiddeld 4 dagen werken kunnen werk en privé dus prima combineren.
Hoeveel weken zwanger vertellen op werk?
Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent.
Hoelang geen nachten na bevalling?
Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.
Hoeveel tijd om te kolven op werk?
Gedurende de eerste 9 maanden na de bevalling heeft de werkneemster het recht het werk te onderbreken om in alle rust en afzondering haar kind borstvoeding te geven dan wel af te kolven. Hiervoor mag maximaal 1/4 van de werktijd gebruikt worden (zie Arbeidstijdenwet, artikel 4:8).
Wat gebeurt er met vakantiedagen bij langdurige ziekte?
Opbouw vakantie bij ziekte
Voorheen was de opbouw van vakantiedagen bij langdurig zieke werknemers beperkt tot de laatste zes maanden. De wetgeving, die op 1 januari 2012 is ingegaan, zorgt er voor dat werknemers die langdurig ziek zijn recht houden op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers.
Heeft ziekte invloed op vakantiedagen?
Gevolgen voor vakantiedagen: afwezigheid wegens ziekte heeft geen invloed op je vakantiedagen. Lees meer op de webpagina 'Jaarlijkse vakantie' over de overdracht van vakantiedagen in geval van afwezigheid wegens (beroeps)ziekte of ongeval.
Wat is een vakantiejaar?
Het vakantiedienstjaar: dit is het jaar waarin arbeid wordt gepresteerd en dat recht geeft op dagen vakantie en vakantiegeld. Het vakantiejaar: dit is het jaar waarin door de gerechtigde vakantie genomen wordt, zijnde het jaar na het vakantiedienstjaar.
Hoe lang duurt de opleiding Kinderverpleegkundige?
Hoe lang duurt een keelontsteking bij kinderen?