Hoe lang duurt een keelontsteking bij kinderen?

Gevraagd door: Jolijn van der Laan Bsc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (61 stemmen)

Een acute keel- en amandelenontsteking of infectie herstelt meestal spontaan binnen een week, zelfs in geval van een streptokokkeninfectie (bacterie). Dit kan je kind doen om de keelpijn te verlichten: regelmatig drinken of op iets zuigen. voldoende rusten.

Hoe lang thuis blijven met keelontsteking?

Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.

Hoe krijg je keelontsteking kind?

De virussen en bacteriën die keelontsteking kunnen veroorzaken, verspreiden zich via hoesten doordat ze 'meereizen' op druppeltjes speeksel in de lucht. Het grootste deel van alle keelontstekingen wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus.

Hoe kom je van een keelontsteking af?

Het belangrijkste is om rust te houden en voldoende te drinken. Wel kan je huisarts ibuprofen of diclofenac voorschrijven om de pijnklachten aan te pakken. Als de keelinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie of als klachten langer aanhouden (of ernstig zijn) kan de arts soms antibiotica voorschrijven.

Hoe lang duurt een zere keel?

Keelpijn is vervelend, maar kan bijna nooit kwaad. Het gaat meestal binnen 10 dagen vanzelf over. Als u rookt, veel praat, zingt of schreeuwt, kan de keelpijn langer duren.

Keelontsteking - de oorzaak en behandeling

23 gerelateerde vragen gevonden

Kan niet slikken door keelpijn?

Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan. Als de moeite met slikken niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Waarom doet mijn keel pijn als ik slik?

Keelpijn of pijn bij het slikken kan ontstaan door irritatie van het slijmvlies. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verkoudheid, een neusverkoudheid, een bijholteontsteking of griep. Het slijmvlies kan zo geïrriteerd worden dat de weerstand ter plaatse minder wordt.

Kun je zoenen met keelontsteking?

Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond. Een keelontsteking verspreidt zich al gauw in het gezin en op school.

Wat kun je het beste eten als je keelontsteking hebt?

Kies voor zacht, smeerbaar beleg. Denk aan roomkaas, slaatje, groentespread, zacht fruit of fruitspread, vette vis, vis uit blik, zacht gebakken vis, roerei, omelet, rijpe avocado of ragout. Maak gerechten smeuïger door er een saus bij te serveren of door room, roomkaas of een scheutje bouillon of jus toe te voegen.

Hoe lang is een keelontsteking besmettelijk?

Veelgestelde vragen bij keelpijn

Keelpijn zelf is niet besmettelijk. De infectie die keelpijn veroorzaakt kan besmettelijk zijn. Hoe lang is afhankelijk van het soort infectie.

Wat zijn de eerste tekenen van Corona?

Wat zijn de symptomen van COVID-19?
 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten.
 • Benauwdheid.
 • Verhoging of koorts.
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Hoe slapen met keelontsteking?

Heb je last van keelpijn? Zuig dan voordat je gaat slapen op een keelsnoepje, zuurtje of dropje. Hierdoor maak je extra speeksel aan en dat verzacht de keel(pijn).

Wat is het verschil tussen keelontsteking en angina?

Een keelontsteking met de streptokok wordt ook wel angina genoemd. Keelpijn kan ook ontstaan door irritatie van de keel: bijvoorbeeld door verkeerd stemgebruik (schreeuwen, zingen, veel praten), veel schrapen van de keel, droge of verontreinigde lucht, en roken. Irritatie van de keel kan ook heesheid veroorzaken.

Wat niet drinken bij keelontsteking?

Koud water verzacht de pijn en onderdrukt de kriebel. Drink het water gewoon uit de kraan en niet te koud. Naast dat u op deze manier voldoende vocht binnenkrijgt, zorgt het er ook voor dat de bacteriën in de mond worden weggespoeld. Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn.

Wat te eten met pijn in je mond?

Probeer zachte, smeuïge of vloeibare voeding

Bij een pijnlijke mond kan gemalen of vloeibare voeding prettiger zijn voor je kind, maar kies hier niet te snel voor. Kauwen heeft namelijk een aantal voordelen. Zo stimuleert kauwen de productie van speeksel, wat kan helpen bij een droge mond.

Welke ziektes kan je krijgen door te zoenen?

Je kunt door te tongzoenen bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer oplopen, een virale infectie die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, een herpesvirus. Omdat besmetting waarschijnlijk vaak via speeksel plaatsvindt, staat de ziekte van Pfeiffer ook wel bekend als de kusziekte.

Wat zijn signalen van slikproblemen?

Slikproblemen bij volwassenen kunnen zijn: Moeite hebben met het kauwen van voedsel. Kauwen en slikken doet pijn. U verslikt zich of moet hoesten tijdens het eten en drinken.

Wat doet een Strepsil?

Strepsils zijn zuigtabletten die desinfecterende stoffen bevatten. Deze stoffen doden bacteriën en voorkomen ontstekingen. Strepsils worden gebruikt bij beginnende keelpijn. Wordt uw klacht na 3 dagen niet minder, of wordt hij zelfs erger* Neem dan contact op met uw arts.

Hoe voelt een ontstoken slokdarm?

De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.

Wat moet je doen als je niet kan slikken?

Ga bij het geven van hulp bij het eten op ooghoogte zitten, houd oogcontact; geef het eten niet te 'hoog' aan; bij achterover gekanteld hoofd schiet het eten/drinken sneller de luchtpijp in. Laat het eten of drinken eerst zien en ruiken. Breng het eten in de mond met lichte druk op de tong.

Kan bijna niet slikken?

Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.

Kan stress op de keel slaan?

Stress of angst kan ervoor zorgen dat u (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt.

Hoe herken je angina?

Typisch voor angina pectoris is een beklemmende of drukkende pijn op de borst. De pijn kan een benauwd gevoel geven. Het lijkt alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn straalt soms uit naar armen, hals, kaak, rug of maag.

Is angina pijnlijk?

Angina Pectoris (hartkramp) is de pijn die u krijgt als een deel van de hartspier minder zuurstof krijgt dan nodig is. Dit zuurstofgebrek ontstaat meestal door een vernauwing van de kransslagaders van het hart.

Wat kan je doen tegen angina?

Wat helpt tegen keelontsteking?
 • Zuig op dropjes, zuurtjes of keeltabletten.
 • Drink thee met honing om je keelpijn te verzachten.
 • Gorgel met lauwe thee of zout water.
 • Drink genoeg en zorg dat je gezond eet.
 • Neem een pijnstiller, zoals paracetamol.
 • Rook niet en drink geen alcohol.